Taianomainen lastenesitys Ava ja oikukas trumpetti saa pian ensi-iltansa Sopukassa. Lue, mitä tekijät kertovat siitä!

"Tämä tarina vetosi minuun, sillä sen päähenkilöinä on hiljaisia lapsia, sellaisia, joita vähän harvemmin nähdään lavalla huomion keskipisteenä", alkaa ohjaaja-näyttelijä Tarja Sahlstedt kertoa esityksestä.

Ava ja oikukas trumpetti -esitys pohjautuu Anja Portinin samannimiseen kirjaan, jonka on kuvittanut Aino-Maija Metsola. Sympaattinen tarina kertoo pohjimmiltaan lapsen yksinäisyydestä, ja kuulluksi ja ymmärretyksi tulemisen tärkeydestä.

"Pohjateoksena ollut kirja teki vaikutuksen paitsi tarinallaan, myös kuvituksellaan, jossa oli paljon pieniä ja kiinnostavia yksityiskohtia. Niistä meille tuli mieleen tuoda näyttämölle myös esineteatteria, jota Maija Westerholm on esitykseen suunnitellut ja ohjannut", jatkaa Tarja.

 

Työryhmä oppi kirjan kirjoittaneelta Portinilta, että Ava tarkoittaa persiaksi ääntä. Sitä esitys sisältääkin paljon, vaikka yksinäinen Ava ei aluksi tahdokaan saada isoäitinsä vanhaa trumpettia soimaan. Äänimaailmasta ja sävellyksestä vastaa Arttu Aarnio.

"Peukalopianon, rummut ja trumpetin on soittanut joku muu, muuten kaikki taitaa olla minun soittamaani. Kappaleiden tyyli vaihtelee, mukana on esimerkiksi trumpetilla soitettu popkipale. Kun Ava vidoin saa maailmalla kiertäneen trumpetin soimaan, se soi maailmanmusaa, johon sekoittuu myös eläinten ääniä", kuvailee Arttu musiikkia.

"Ne vahvat äänimaisemat maalaavat tähän esitykseen tunnelmaa siinä kuin värikäs lavastus ja puvustuskin", Tarja toteaa. Visuaalisesta esillepanosta vastaa Amita Kilumanga, joka on taustaltaan pukusuunnittelija. "Nyt pääsin leikittelemään myös lavastuksen mittasuhteilla ja luomaan sitä maagista kaupunkia, jossa Ava kulkee", Amita kertoo.

Näyttämölle on tuotu luonnonelementtejä ja sääolosuhteita. Yhdessä sinänsä yksinkertaiset elementit luovat kohdatessaan sen magiikan, josta esityksen kohdalla puhutaan.

"Esitys on hyvin tunnelmallinen. Siinä on kyllä lastenteatterille tuttua iloa ja reippautta, mutta meistä oli tärkeää, että keskiöön nousevat pihan hiljaisemmat lapset", tiivistää esityksen tuottaja Kaisa Koski.

Kuvassa skenografi Amita, ohjaaja-näyttelijä Tarja, äänisuunnittelija Arttu ja tuottaja Kaisa. 

 

Vapaan kentän ammattilaisista koostuva työryhmä ehti aiemmin esittää Ava ja oikukas trumpetti -esitystä Ruotsissa ja turkulaisessa Teatteri Mundossa. Avan, hiljaisen pojan ja kapellimestarin rooleissa nähdään näyttelijät Veera Alaverronen, Riitta Lindroos ja Tarja Sahlstedt. Trumpetin omistaneen isoäidin äänenä kuullaan kaupunginteatterista hiljattain eläköitynyttä näyttelijä Eila Halosta. Esityksen projisoinnit on suunnitellut Frans Rinne.

Koko työryhmä odottaa malttamattomana, että pääsee taas yleisön eteen. Ja että lapset pääsevät jälleen kokemaan teatteria. "Lapsiyleisöltä voi odottaa melkein mitä vaan reaktioita. Ihastusta tässä esityksessä on herättänyt pikkuväen hauva-huudahduksista päätellen erityisesti henkiin heräävä koira", Tarja muistelee Sopukan ensi-iltaa odotellessaan.

Alle tunnin mittainen esitys sopii mainiosti koko perheelle ja lapsille 3-vuotiaasta ylöspäin. Ava ja oikukas trumpetti saa ensi-iltansa Sopukassa 23.11.2021 ja se nähdään yhteensä kuudesti. Lämpimästi tervetuloa katsomoon!

Esitys Turun Kaupunginteatterin verkkosivuilla >>

Liput esitykseen >>

 

Teksti ja kuva työryhmästä Emmi Kantonen

Kuvat esityksestä Frans Rinne