Kaupungin ja ja teatterin toteuttaman sateenkaarisuojatien elinkaari oli lyhyt, mutta jatkoa seuraa. Sateenkaari siirtyy Teatterisillalle loppukesäksi.

8.6.2021

SATEENKAARISUOJATIE TURKUUN!

Kaupunki ja Turun Kaupunginteatteri toteuttivat sateenkaarisuojatien jokirantaan juhlistamaan ihmisten yhdenvertaisuutta.

Turku otti 8.6.2021 käyttöön ensimmäisenä suomalaisena kaupunkina sateenkaariväreihin maalatun suojatien. Väreillä viestitään tasa-arvoa ja tuetaan seksuaalisuuden ja sukupuolen monimuotoisuutta. Sateenkaaren väreissä loistava suojatie ylittää Itäisen Rantakadun Turun Kaupunginteatterin kohdalla. Aloitteen suojatien maalaamisesta teki Turun Kaupunginteatteri, joka myös toteutti maalauksen.

Teatterin dramaturgi Satu Rasilan mukaan sateenkaaren väreihin liittyvä viesti sopii hyvin kaupunginteatterin arvoihin: "Turun Kaupunginteatteri kunnioittaa ja arvostaa ihmisyyttä sen kaikessa moninaisuudessa. Kaikenlainen keskenään erilainen ihmisyys on upea ja juhlimisen arvoinen asia, ja sen kauniina symbolina sateenkaarisuojatie toimii. Sateenkaarisuojatie teatterin edessä viestii sitä, että kaupunginteatterin katsomoon ovat kaikki tervetulleita juuri sellaisina kuin ovat."

Itäisen Rantakadun ylittävää suojatietä koskevat jatkossa samat liikennesäännöt kuin aikaisemminkin. Suojatien bonganneet voivat jakaa kuviaan Instagramissa asiasanalla #sateenkaarisuojatie_turku

Turun kaupungin tiedote asiasta, julkaistu 8.6.2021

 

9.6.2021

SATEENKAARISUOJATIE POISTUU, SEN YDINVIESTI EI 

Turku ja teatteri poistavat sateenkaarisuojatien poliisin pyynnöstä. Sen välittämä viesti yhdenvertaisuudesta tulee näkymään jatkossakin teatteritoiminnassa. Lue lisää. 

Turun Kaupunginteatterin yhdessä Turun kaupungin kanssa Itäiselle Rantakadulle maalaama sateenkaarisuojatie joudutaan poistamaan. Poliisi ja kaupunki tulkitsevat lakia eri tavoin. 

Sateenkaarisuojatie on kansainvälinen ilmiö, jonka tavoitteena on nostaa esiin yhdenvertaisuuskysymyksiä ja tukea sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä. Nämä ovat teatterille tärkeitä arvoja. 

Sateenkaarisuojatie herätti valtavasti huomiota Suomessa. Kaupunginteatterilla ollaan tyytyväisiä siihen, että sen aloitteesta maalatun merkinnän viesti meni läpi ja kosketti monia. Toisaalta monenkirjava palaute sosiaalisessa mediassa myös vahvisti tunnetta siitä, että teatteri voi tehdä enemmän ihmisten välisen tasa-arvon toteutumiseksi ja että siihen on tarvetta. 

Vaikka sateenkaarisuojatie poistuu, sen välittämä viesti säilyy. Turussa jatketaan kaupungille ja teatterille tärkeiden arvojen, moninaisen ihmisyyden ja ihmisarvon, esiintuomista muilla keinoin.  

"Teatterin tehtävänä on nostaa tärkeitä asioita keskusteluun. Esille on nyt tullut paljon asioita, joiden kanssa tulemme työskentelemään. Olemme erittäin kiinnostuneita avaamaan lisää keskustelua eri ryhmien kanssa", teatterin toimitusjohtaja Arto Valkama sanoo kaupungin tiedotteessa.  

Turun kaupungin tiedote asiasta, julkaistu 9.8.2021

 

14.6.2021

SATEENKAAREN PALUU - SIIRTYY TEATTERISILLALLE

Teatteri nosti liikenneväylältä pois pestyn sateenkaarisuojatien jokirannan taideseinälle ja viikonlopun aikana liiduilla maalattuja sateenkaaria ilmestyi ympäri kaupunkia. Pian sateenkaarisuojatien tarina jatkuu muodonmuutoksella, sillä kaupunki maalaa sateenkaaren Aurajoen ylittävälle Teatterisillalle. Sateenkaari loistaa loppukesän osana siltapinnoitusta viestien edelleen kaupungin ja teatterin esiinnostamia arvoja, ihmisten yhdenvertaisuutta sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. 

Turun kaupungin tiedote asiasta, julkaistu 14.6.2021

 

29.6.2021

TEATTERISILLAN TÄHTI SAA SATEENKAAREN VÄRIT

Turun Teatterisillan keskellä oleva tähti maalataan sateenkaaren väreihin keskiviikon ja torstain välisenä yönä 30.6. Keskikesän ajan esillä olevan teoksen on suunnitellut taiteilija Jan-Erik Andersson ja sen toteuttaa graffititaiteilija Mr. Oddity, kustannuksista vastaa Turun kaupunki. Kuten teatterin eteen maalattu sateenkaarisuojatie, myös sateenkaaritähti kantaa arvoviestiä ihmisten yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. 

Turun Kaupungin tiedote asiasta, julkaistu 29.6.2021

Kuva: Seppo Kemppainen