Kiihkeää odotusta on ilmassa, kun Turun Kaupunginteatteri ja Åbo Svenska Teater valmistautuvat kohtaamaan syksyn tullen yleisönsä katsomoissa. Syyskauden lipunmyynti on auki ja ohjelmistot pursuavat aivan vastustamatonta livekarismaa.

Turun Kaupunginteatterissa ja Åbo Svenska Teaterissa on vietetty pitkiä kuukausia uusia esityksiä valmistaen ja pitäen eri tavoin etäyhteyksiä yleisöön. Odotukset jälleennäkemiseen ovat kasvaneet molemmin puolin näyttämön reunaa ja niitä lähdetään lunastamaan timanteiksi hiotuilla syysohjelmistoilla. Teatterit haluavat yhdessä tarjota turkulaisille teatterin ystäville mahdollisuuden vaihtaa kaipuu lippuvarauksen tuomaan odotukseen. 

Molempien teatterien liput myydään toistaiseksi turvaväleihin varautuen. Paikkoja tullaan kuitenkin avaamaan myyntiin lisää heti, kun koronatilanne sen sallii. Syksyn teatterilipuissa on viime kaudelta tuttua joustoa ja ne voi ostaa turvallisin mielin. 

“Uskallan väittää, että teatterintekijöillä ja yleisöllä ei ole ikinä ollut näin iso ikävä toisiaan. Näytöksissä kohtaaminen tulee olemaan juhlaa”, ennustaa Åbo Svenska Teaterin johtaja Jukka Aaltonen

“Talo ja tila, näyttämö, elävät ihmiset, teatterin maaginen tunnelma ovat taas täällä, odottavat meitä. Hetket pimeässä katsomossa, kun näyttämöllä tapahtuu koko elämä. Pelkkään ruutuun tuijottamisen aika on ohi. Onneksi", kertoo Turun Kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki

Turun Kaupunginteatterissa katsotaan taas ihmistä ruudun sijaan 

“Koronan jälkeen saa ja pitää nauraa, tähän tarpeeseen näyttämöllä on tarjolla hulvaton komedia Tämä on ryöstö. Kysy siskoilta -esitys on hauska ja riipaiseva musiikillinen elämys, joka esityksen nähneiden mukaan voimaannuttaa ja antaa vertaistukea. Elämänvalintoja käsittelevä Aleksis Kiven klassikko Kullervo tarjoaa tummaa draamaa. Ja ohjelmistossa jatkava Nokia näyttää, että yritykset ovat kohdanneet vaikeuksia ennenkin ja niistä on menty eteenpäin”, kuvailee Mikko Kouki syksyn ohjelmistoa. 

 

 

Tämä on ryöstö vapauttaa naurun Päänäyttämöllä 

Päänäyttämöllä nähdään kolme hyvin erilaista esitystä: Palkittu brittikomedia Tämä on Ryöstö (ensi-ilta 10.9.), Martti Suosalon ja Mika Nuojuan tähdittämä Huomenna hän tulee (ensi-ilta 24.11.) ja Suomen suurin yritystarina Nokia, joka ehdittiin nähdä vain kahdesti, ennen kuin koronarajoitukset sulkivat teatterit. Tämä on ryöstö on Snoopi Sirenin ohjaama timanttinen komedia, jonka kirjoittajat löytyvät myös Turussa nähdyn Näytelmä joka menee pieleen -menestyskomedian taustalta. Nyt keskiössä on pankkiryöstö ja vauhtia, vaaraa ja näyttämötekniikkaa koettelevia kierroksia on mukana entistäkin enemmän! 

 

 

Kullervo muovaa kohtaloaan raikkaassa modernisoinnissa 

Pienen näyttämön syksy alkaa ohjaaja Linda Wallgrenin modernisoinnilla Kullervosta. Kalevalainen draama kertoo nuorukaisesta, jota elämä risoo huolella ja joka omilla valinnoillaan kaivaa omaa kuoppaansa yhä syvemmäksi. Kullervon verisiin saappaisiin hyppää Helmi-Leena Nummela, muissa rooleissa nähdään teatterin oman näyttelijäkaartin naisia. Kullervon ensi-ilta on 3.9. 

 

 

Kysy siskoilta tuo naisen elämänvaiheet näyttämölle

Alkuvuodesta valmistunut Kysy siskoilta saa hartaasti odotetun ensi-iltansa Pienellä näyttämöllä 21. ja 22.9. Anna-Mari Kähärän, Susanna Haaviston ja Satu Rasilan uusi esitys puhuu naiseudesta hormonien vaikutuksesta siihen – suoraan ja sydämestä. Keikanomainen esitys tarjoaa vertaistukea ja auttaa ymmärtämään naisten erilaisia elämänvaiheita. Haaviston ja Kähärän ohella näyttämöllä nähdään Anna Victoria Eriksson, Linda Hämäläinen, Sara Puljula, Pauliina Saarinen ja Riitta Salminen.

Siirtyneitä näytöksiä 

Aiemmin nähdyistä esityksistä ohjelmistossa jatkavat Nokian lisäksi Taneli Mäkelän monologi Mies, joka rakasti järjestystä. W&T Comedyn kuukausittainen komiikkaklubi Stand up, Teatteri! saa myös uuden tuotantokauden. Vierailuista syksylle siirtyivät Miiko Toiviaisen Kepeä elämäni ja dragtähti Divetin juhlashow. Uutena vierailuesityksenä Pienellä näyttämöllä nähdään Kuuma Ankanpoikanen -ryhmän aikuisten nukketeatteriesitys Funny. Keväällä Turussa harjoitellun Kaksi paavia -draaman Suomen kantaesitys nähdään Tampereen Työväen Teatterissa ja Turun ensi-ilta siirtyy keväälle 2022. 

Sopukan täydeltä kutkuttavaa yhteistyötä 

Sopukka jatkaa toimintaansa aktiivisena yhteistyöalustana. Siellä nähdään Teatteri Vertigon Gladys (ensi-ilta 1.9.), Hukkateatterin lastenesitys Töivrih – hirviöT (ensi-ilta 28.9.), Grus Grus Teatterin trilleri Nainen katoaa (ensi-ilta 1.10.), Fern Orchestran valoteos Mareld (uusintaensi-ilta 10.11.) sekä Kulttuurivaltakunnan lastenesitys Ava ja oikukas trumpetti (ensi-ilta 23.11.). 

Liput Turun Kaupunginteatterin syys- ja lokakuun esityksiin ovat myynnissä teatterin ja Lippupisteen kanavissa 27.4. alkaen. Teatteritalon lippukassa palvelee ma-pe klo 10–17.