Vuoden 2020 Sädepalkinto-ehdokkuuksia suorastaan sateli Turun Kaupunginteatteriin, katso ehdokkaat!

Teatterialan Säde-palkinto on kunniapalkinto, joka jaetaan vuosittan Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliiton Thalia-gaalassa. Vuoden 2020 esityksille palkinnon jakavat ensi kertaa SVÄV (Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelijat) ja Lavastus- ja pukusuunnittelijat LP yhdessä. Turusta ehdokkaita nousi useampiakin, onnittelemme kaikkia ehdokkuudesta ja jäämme jännityksellä odottamaan raadin valintoja!

Pukusäde-ehdokkuus: Heidi Wikar,Cabaret
Perustelu: Cabaret uusin silmin -mainoslause toteutui myös eklektisen pukusuunnittelun osalta. Raikkaan ja sukupuolettoman puvuston perustana oli miesten frakkiasu, joka taipui kauniisti myös haastavien koreografioiden vaateisiin. Lopputulos oli huoleton ja seksikäs, kuin Parisien chic Berliinin dekandenssilla maustettuna.  

Äänisäde-ehdokkuus: Eero Auvinen, Cabaret
Perustelu: 27 esiintyjää, joista useimmat soittavat ja laulavat tanssiessaan. Ilmapalloja puhkomalla, viinilaseja vihellyttäen ja metallikaiteita kalisuttamalla luodut kekseliäät äänimaisemat värisyttivät yleisöä parvea myöden siinä missä komeasti soivat musikaalikappaleetkin. 

Valosäde-ehdokkuus: Jarmo Esko, Cabaret
Perustelu: Siirtymä ensimmäisen näytöksen kuuman punaisesta kohti vääjämättömän tuhon sokeaa valkoista. Staattinen kehikkolavastus antoi valoille tilaa loistaa. Erilaisia symboleita kehikkoon muodostavat valot olivatkin isossa roolissa tarinankerronnassa. Valot myös poimivat 27-henkisestä esiintyjäryhmästä esiin jokaisen vuorollaan ja tehostivat näyttäviä, rytmikkäitä joukkokohtauksia. Kullan kimmellys Seremoniamestarin rinnassa rahasateen keskellä välkkyy vieläkin silmissä! 

 

Lavastussäde-ehdokkuus: Jani Uljas Niskavuoren nuori emäntä
Perustelu: Aikakausien läpi liikkuva esitys vaati taustakseen pelkistetyn tilan, joka taipui niin korpimetsäksi, puupirtiksi kuin bisnestapaamisen pitopaikaksi. Moderni vaneri antoi tilaa mielikuvitukselle, muutokselle, valolle ja uhkaaville varjoille.

Valosäde-ehdokkuus: Kalle Ropponen Niskavuoren nuori emäntä
Perustelu: Synkkä kuin korpimetsä, kuumottava kuin heinäkuun helle, kuulas kuutamo kaiken yllä. Ropposen valot kuljettivat vuodenajasta ja mielentilasta toiseen alleviivaten vahvaa melodraamaa.

 

Lavastussäde-ehdokkuus: Jani Uljas, Rakkaani, Conan Barbaari
Perustelu: Kun pahvia käytetään näin osuvasti ja laatikoiden kylkiä koristavat mitä komeimmat hevilogot ja tägit, ansaitsee lavastus erikoishuomion. Materiaalivalinta perustellaan viimeistään, kun teinipoika tuhoaa tunteisiin käyvästi, laatikko laatikolta, oman huoneensa.

 

Pukusäde-ehdokkuus: Tuomas Lampinen Babe - urhea possu
Perustelu: Lampisen pukusuunnittelu herätti eloon maatilan eläimet paimenkoirasta kalkkunaan. Ihmisten asut puolestaan toivat lavalle sarjakuvamaista leikkiä. Kokonaisuus oli värikäs, hauska ja hahmojen persoonat esiin tuova.

 

Lavastussäde-ehdokkuus: Peter Ahlqvist, Pukija
Perustelu: Vanhan brittiteatterin luominen upouuteen black boxiin vaatii taitoa. Jokaista nuhjuista yksityiskohtaa myöten rakkaudella ja vaivalla toteutettu lavastus kääntyi tarpeen tullessa nerokkaasti takahuoneesta näyttämöksi.

 

Valosäde-ehdokkuus: Vespa Laine, Mareld
Perustelu: Teos käsittelee kiehtovalla tavalla ei-inhimillisen toimijan kautta kokemusta ympäristöstä ja välittää kehollisten kokemusten kautta katsoja-kokijoille ehdotelman tai häivähdyksen valoa hohtavan panssasiimalevän elosta. Videotykeillä toteutettu valosuunnittelu jäljittelee levän tuottamaa valoa, värimaailma on hillitty, levän inspiroima. Mielestäni kolmanneksi valosuunnittelijaksi olisi voinut merkitä kyseisen panssarisiimalevän, sillä valosuunnittelu teoksessa on kahden lajin yhteistyö. Teoksen yhteydessä on myös aiheellista puhua pimeyden suunnittelusta: kauniilla tavalla kuin huomaamatta katsojien silmät totutetaan alussa pimeyteen johon sitten haparoimalla nousee pimeydestä erottuvia valopikseleitä joiden kanssa asettua kokemaan tarinaa yhdessä. Teos on järistyttävä kannanotto antroposentrisen maailmankuvan horjuttamiseksi ja tekee sen ystävyydellä ja kauneudella, valon kautta.

 

 

Katso kaikki Sädepalkinto-ehdokkaat.