Korona koetteli kaikkia, mutta toi Turun Kaupunginteatterin työyhteisöön myös erilaista tekemisen tarmoa ja lisäsi kunnioitusta teatterin perimmäistä tehtävää, ihmisten kohtaamista, kohtaan.

Turun Kaupunginteatterissa nähtiin vuonna 2020 koronasta huolimatta kymmenen ensi-iltaa ja kesäteatterikausi. Ne keräsivät yhteensä noin 60 000 katsojaa, mikä on 59 % edellistä esityskautta vähemmän. Talousarvioon suhteutettuna lipputuloja menetettiin koronavuoden aikana 1,7 miljoonaa euroa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön teatterille myöntämän korona-avustuksen ansiosta esittäminen vajaille katsomoille ja toiminnan jatkuvuuden turvaaminen uusia tuotantoja valmistamalla on kuitenkin ollut toistaiseksi mahdollista. Live-kohtaamisten rajoittaminen loi tarpeen uusille ratkaisuille ja ohjelmistokarttaan lisättiinkin jo keväällä Somenäyttämö ja Väliaika-podcast.

Kaksi normaalia esityskuukautta ja paljon poikkeuksia 

Teatterin kevät- ja syyskaudet olivat viime vuonna vajaamittaiset ja koronarajoitusten kiristyessä esitystoiminta oli keskeytettävä kahdesti, maalis-kesäkuuksi ja joulukuussa. Normaaleja esityskuukausia oli vuoden alussa kaksi. Vuodelle 2020 oli suunniteltu 452 esitystä, joista koronan takia peruttiin 179 ja kesän esityskausi suunniteltiin rajoitusten puitteissa kokonaan uusiksi. Vuoden aikana pääsimme esittämään 273 kertaa. 

Katsojat eivät hylänneet teatteria, vaan uudet turvallisen teatterikäynnin käytännöt opeteltiin syyskauden alussa yhdessä. Katsomossa kävijöitä oli vuoden aikana 60 468.

Kohtaamisia uusilla alustoilla

Esitystoiminnan keskeytykset synnyttivät uusia tapoja olla yhteydessä yleisöön. Kun kohtaaminen saleissa ei ollut mahdollista, teatteri tuotiin etäyleisön nautittavaksi vauhdilla käyntiin polkaistujen Somenäyttämön ja Väliaika-podcastin kautta. Somenäyttämön suorissa Facebook-lähetyksissä tehtiin hyppyjä teatterin eri osastoille ja aiheisiin ja Väliaika-podcast toi teatterikeskustelua yleisön korviin 14 jakson verran.  

”Uusien ideoiden toteuttaminen ei olisi onnistunut ilman sitoutunutta ja innostunutta henkilökuntaa. Odottamattomassa tilanteessa sopeutuminen ja uudelleenjärjestelyt vaativat kaikilta venymistä, mikä onnistui meidän talon väeltä ja yleisöltä hienosti”, kehuu toimitusjohtaja Arto Valkama.  

Suosikkimusikaali Cabaret saa keväällä rinnalleen uusia esityksiä

Vuoden 2020 katsotuimmat esitykset olivat Cabaret-musikaali 9 966 katsojalla ja kesäkomedia Helppo ero 8 971 katsojalla. Amélie-musikaali ehti kerätä keväällä 5 515 katsojaa ja Niskavuoren nuori emäntä 4 467 katsojaa. Päänäyttämölle syksyksi siirretyn Don Juan -komedian näki vuoden aikana 4 585 katsojaa. Keväällä striimatut Toinen tuntematon -esitys ja Euron viisut -wappushow keräsivät ruudun ääreen 1 177 katsojaa.

Keväällä 2021 esitykset jatkuvat viranomaisten ohjeistuksen mukaisesti. Turun Kaupunginteatterissa nähdään neljä uutta ensi-iltaa: Kysy siskoilta (11.2) ja Kaksi paavia (25.3.) Päänäyttämöllä sekä Töivrih – hirviöT (27.2.) ja Dreaming of Tarja (15.4.) Sopukassa.