Mikko Kouki ohjasi Suomen suurimman yritystarinan näyttämölle, pääroolissa on Taneli Mäkelä. Lue miesten haastattelu.

"Nokia nousi maailman johtavaksi matkapuhelinten valmistajaksi", hehkutti Helsingin Sanomien otsikko vuonna 1998. Nokia on Suomen merkittävin yritys monella mittapuulla. Se nosti huipputeknologian avulla Suomen maailmankartalle, teki monista työntekijöistään miljonäärejä ja maastamme aidosti kansainvälisen.

Nyt Nokian tarina nähdään ensimmäistä kertaa näyttämöllä Turun Kaupunginteatterissa. Kuten aikoinaan tehtaan ympärille kasvanut kaupunki ja sen valmistamat kumiset työjalkineet, myös näytelmä on nimetty ytimekkäästi Nokiaksi. Näytelmän keskiössä ovat ihmiset ja johtamisen vaikeus. "Nokian ylä- ja alamäet ovat käänteissään lähes uskomattomia. Kun meillä on Suomessa tällainen burning platform -tarina, niin pakkohan se oli päästä kertomaan", intoilee Nokia-näytelmän ohjannut Mikko Kouki.

Yrityksen kasvua ja sen johtohahmoja tarkastelevan näytelmän kirjoitti Sami Keski-Vähälä, joka teki aiheesta mittavan taustatutkimustyön. Dokumentista ei kuitenkaan ole kyse, vaan Nokia on viihdyttävä draama, joka antaa uutta tietoa yrityksen vaiheista ja herättää uteliaisuuden – näinkö se ehkä menikin?

Mikko Kouki ohjaamassa Nokia-näytelmän harjoitusta.

 

Johtajana ja osakkeenomistajana Mikko Koukin kiinnostus Nokiaan on henkilökohtainen, mutta hän uskoo näytelmän aiheen kiinnostavan suomalaisia ylipäätänsä. "Nokian tarina on samalla tarina meistä suomalaisista. Nokia tai sen tuotteet ovat kaikille tuttuja. Vaikka ei osakekursseja seuraisikaan, niin jokainen meistä on joskus pidellyt kädessä nokialaista", hän kertoo punniten samalla kädessään älypuhelinta… Applen valmistamaa. 

"Niin, pelkistä ylämäistä ei Nokian tarinassa tosiaankaan ole kyse. Näytelmä näyttää myös sen, miten vaikeata yrityksen johtaminen ja kilpailussa pärjääminen on. Nokia teki myös mokia ja menetti johtoasemansa puhelinvalmistajana. Meidän näytelmämme keskittyy ihmisiin kaikkien vaikeiden ratkaisujen takana." 

Yksi keskushenkilö Nokian tarinassa on tietenkin Jorma Ollila. Häntä esittää pitkän uran näyttämöllä ja televisiossa tehnyt Taneli Mäkelä. Nokia on ollut läsnä Mäkelän, kuten niin monen muunkin suomalaisen, elämässä aina. "Koulupoikana mustat pitkävartiset kuuluivat univormuun aina sadesäällä. Joskus vuosia sitten näytellessäni Nokia-tune pärähti silloin tällöin soimaan teatterikatsomossa. Oman Nokia-puhelimen vaihdoin muutama vuosi sitten iPhoneen nuorekkaamman vaikutelman antaakseni", Mäkelä naureskelee. 

Mäkelä tutustui Nokian yritystarinaan tarkemmin vasta, kun hänet kutsuttiin esittämään Ollilaa. "Nokia-näytelmää tehdessä minut yllätti se, miten totaalisesti monet johtajat ovat sitoutuneet tähän firmaan. Antaneet sille kaikkensa."

Matka maailman johtavaksi matkapuhelinvalmistajaksi, romahdus ja täpärä pelastuminen sekä kuuhun asti kurkottava tulevaisuus tietoliikenneverkkoyhtiönä – tämä kaikki nähdään Nokia-näytelmässä, jonka kantaesitys on Turun Kaupunginteatterin Päänäyttämöllä 25.11.2020. Kuten ennakkoyleisössä todettiin, käänteet ovat hurjia: "Miljardit pyörivät edelleen päässä ja hengästyttää."

Lue lisää esityksestä ja varaa katsomopaikkasi.