Satu Rasila ohjasi keväällä esityksen, jonka katsomossa ei istunut ketään. Nyt Toinen tuntematon kohtaa yleisönsä.

Kun helmikuussa aloitimme Toisen Tuntemattoman harjoitukset, emme osanneet aavistaakaan, millä tavoin teksti tulisi meitä kevään kuluessa puhuttelemaan. Toisen Tuntemattoman naiset kertovat tarinoita sitkeydestä ja toivosta yhteiskunnallisen epävarmuuden keskellä. Tarinoiden taustalla riehuu yksittäisiltä ihmisiltä kohtuutonta hintaa vaativa maailmanhistorian myrsky. Hurmeisille rintamalinjoille kaadetaan kaikkein arvokkainta elämän viljaa: äitien poikia, siskojen veljiä, vaimojen puolisoja, tyttöjen isiä, perheiden tulevaisuuden kantajia.

Sotatilaa ei tokikaan voi verrata koronan aiheuttamaan poikkeustilakevääseen, mutta kotirintaman tunteet tulivat poikkeusolojen vuoksi eri tavoin lähelle kuin olimme osanneet odottaa. Kevään uutisointi tuntui toistelevan sota-ajoilta tuttuja termejä. Mediassa puhuttiin sisärajasta, kun Uusimaa suljettiin. Koronapotilaita kohtaavien sairaanhoitajien sanottiin olevan eturintamassa. Ja kun työskentelimme jatkosodan naisten tunnetilojen parissa, samaistuimme erityisen hyvin epäuskoiseen ajatukseen siitä, mahtaako tämä sota loppua koskaan.

Kun koronarajoitukset sulkivat muun esitystoiminnan, Toisen Tuntemattoman pieni työryhmä sai jatkaa työskentelyään. Alkuperäisenä ensi-iltapäivänä esitimme näytelmän verkkolähetyksenä. Katsojat eivät kuitenkaan sijainneet teatterin katsomossa, vaan striimauslinkin takana, ja yleisön sijaan katsomossa oli kaksi videokameraa. Vaikka tiesimme kameroiden linssien takana olevan yleisöä, silti sydäntä kouraisi, kun näyttelijät loppukiitoksissa kumarsivat kohti kameroita, tyhjälle katsomolle. Se kirkasti asian, jonka olemme toki tienneet aiemminkin: teatteri on taidemuoto, jota ei ole olemassa ilman yleisöä. Niinpä tämän esityksen kanssa muistamme erityisesti iloita siitä, että saamme kertoa nämä meidän historiaamme kuuluvat tarinat juuri tänään, juuri teille, elävälle, läsnä olevalle yleisölle.

Toinen Tuntematon on tuotettu yhteistyössä Väinö Linnan seuran ja kirjallisuustapahtuma Pentinkulman päivien kanssa. Väinö Linnan syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Toinen Tuntematon haluaa omalta osaltaan kunnioittaa tämän suuren tarinankertojan juhlavuotta.

Satu Rasila
ohjaaja

Näyttelijä Pihla Maalismaa Toinen tuntematon -esityksessä, kuva Otto-Ville Väätäinen.

 

Toinen tuntematon saa ensi-iltansa Sopukassa 30.9.2020. Lue lisää esityksestä.
Liput verkkokaupasta.