Näyttelijä Taneli Mäkelän syksyssä siintää rooli Nokia-johtaja Jorma Ollilana. Lue miten isot saappaat täytetään!

Nokia-esityksen ensimmäinen lukuharjoitus on jo takana päin, vaikka varsinainen harjoituskausi alkaa vasta syksyn pimetessä. Ennen sitä Taneli Mäkelä aikoo nauttia kesästä ja tutustua Nokiaan lukemalla siitä kirjoitettua kirjallisuutta. 

Taneli, mikä on ensimmäinen Nokia-muistosi?
Kyllä se on ne kumisaappaat, jotka kuuluivat jokaisen koululaisen univormuun sadesäällä. Mustat ja pitkävartiset oli joka jätkällä ja mimmeilläkin.
 
Minkä valmistajan kännykkään puhut nyt?
Heh, on minulla Nokian luurejakin ollut, mutta nyt olen siirtynyt iPhoneen nuorekkaan vaikutelman antaakseni. 
 
Mikä on muuten suhteesi Nokiaan?
Olen osa yhteiskuntaa, johon Nokia on paljolti vaikuttanut, on se sillä tavalla tuttu palanen elämää pitkältä ajalta. Olen käyttänyt Nokian tuotteita ja jotain tuttujani on ollut siellä töissä, kuten varmasti kaikilla suomalaisilla.

Muuttiko Sami Keski-Vähälän kirjoittama näytelmä käsitystäsi Nokiasta?
Meillä on nyt ensimmäinen lukuharjoitus takana ja teksti on jäänyt takaraivoon muhimaan. Näytelmä on kirjoitettu kiinnostavalla tavalla, se laskeutuu heti inhimilliselle tasolle ja kertoo tarinaa ihmisten kautta. Itse tapahtumat eivät niinkään yllättäneet, vaan se, miten Nokian kaltainen iso yritys vaatii menestyäkseen työntekijöiltään totaalista sitoutumista ja uhrauksia. Sen esiintuominen näytelmässä pysäytti. 
 
Esität Jorma Ollilaa, mikä on mielikuvasi hänestä?
Mielikuvani Ollilasta on äärimmäisen määrätietoinen johtaja, työteliäs ja ahkera ihminen, joka on tehnyt monia asioita oikein. Nokian kasvutarina on huikea ja Ollilan panos siinä kiistaton. Hän tuntuu myös etäiseltä ja salamyhkäiseltä kaverilta. Mielikuvani hänestä on nimenomaan Nokian johtajana. Sitä, millainen ihminen sen kuvan alta löytyy, on kiinnostavaa lähteä tarkastelemaan Nokia-näytelmän myötä. 
 
Miten valmistaudut tähän rooliin, jossa esitettävänä on todellinen, elossa oleva julkisuuden henkilö?
Minulla on kesälukemisena kirjallisuutta Nokiasta ja sen johtajista. Materiaalia on paljon, joten pitää valita huolellisesti, keiden suunnalta yritystarinaa lähestyy, ettei näkökulma jää yksipuoliseksi. Sitä emme ole ohjaajan (Mikko Kouki) kanssa ole vielä ratkaisseet, pyritäänkö Ollilasta luomaan näköishahmo tai mitä piirteitä tullaan korostamaan.
 
Mikä on ensimmäinen ajatus, kun Nokia-tune pärähtää soimaan lähistöllä?
Huh, ei ole ainakaan oma puhelin. Joskus muinoin sävelmä on soinut katsomoissakin kesken esityksen, mutta nykyisin on muut soittoäänet käytössä. Nokia-tunesta tulee ehkä kodikaskin tunnelma, sillä se edustaa pitkää aikakautta menneisyydessä. Tämän päivän Nokia on jo jotain muuta. 

Lisätietoa esityksestä ja liput katsomoon.

Nokia-näytelmän kantaesitys nähdään Turun Kaupunginteatterin Päänäyttämöllä 25.11.2020.

 

Teksti ja kuva Emmi Kantonen.