Päänäyttämöllämme ahkerasti esiintyvä Severi kertoi kuulumisensa Hamletin esitystauolla.

Severi Saarinen on esiintynyt lähes kaikissa lähiaikoina Päänäyttämöllämme pyörineissä näytelmissä ja musikaaleissa. Edellisen Turun kiinnityksensä aikana hän oli mukana Kakola ja Jekyll & Hyde -musikaaleissa, Rocky Horror Picture Show'ssa ja Päällystakissa. Teatterin lisäksi ajan pitäisi riittää aktiiviseen urheiluun, ihmissuhteisiin, musan tekoon ja viritteillä oleviin leffatuotantoihin. Paljon sitä ehtii ja jaksaa, kun on motivaatio kohdillaan ja pari hyvää vinkkiä hihassa!

Missä elämä rullaa, Severi?

Noooo nyt on koti Kalliossa ja työt Turussa. Eli Turku-Helsinki-motarilla olen rullaillut ahkerasti viime vuosina. Olen toistamiseen kiinnitettynä Turun Kaupunginteatteriin, mutta muu elämä on pitkälti pääkaupungissa. Hyvää tässä on se, että jos en asuisi Helsingissä, asuinpaikka olisi ehdottomasti Turku. Nyt saan parhaita puolia molemmista kaupungeista ja kavereita löytyy kummastakin. Turku on Helsinkiä rauhallisempi ja puhtaampi, mikä sopii hyvin tällaiselle kaupunkijuoksijalle (toim. huom. tarkoittaa lenkkeilyä).

Käykö rankaksi olla mukana monessa esityksessä?

Käy, mutta työssäjaksamiseen ja hektisiin elämänvaiheisiin mun vinkkini on simppeli: Paranna unenlaatua. Se onnistuu syömällä terveellisemmin ja liikkumalla pää tyhjäksi huolista. Näille vinkeille on ollut käyttöä, sillä tällä kaudella olen näytellyt Varissuo-musikaalissa, Näytelmä joka menee pieleen -komediassa, Hamletissa ja Komisario Palmun erehdyksessä. Lisäksi on kaikkea muutakin, mutta kun stressiä kasaantuu, karsin turhan pois ja jätän tilaa kunnon yöunille ja päikkäreille.

Mitä teet vapaa-ajalla, jos et nuku?

No mulla on esimerkiksi musantekovälineet kotona. Teen taustoja ja räppään. Siksi Varissuo-musikaali kiinnostikin erityisen paljon. Oli mahtavaa päästä sitä kautta Palefacen yksityisopetukseen. Niin ja sitten urheilen, se on iso osa mua. Mummoni oli liikunnan opettaja, joten mua on aina kannustettu liikkumaan paljon. Olen pelannut futista, lätkää, salibandyä, lasketellut… (Haastattelija keskeyttää listan seuraavalla kysymyksellä.)

Eemeli Heiniö (Ben) ja Severi Saarinen (Mikael) Varissuo-musikaalissa.

No mutta miten päädyit näyttelijäksi, etkä muihin joukkuelajeihin?

Olin se tyyppi, joka lauloi aina kevätjuhlissa ja tykkäsin olla mukana koulunäytelmissä. Oli vähän sääli kun ne loppuivat. Siksi hain ja pääsin Teatterikorkeaan ja sen jälkeen näitä töitä on riittänyt.

Mikä sinua motivoi näyttelijänä?

Onnistumisen tunteet etenkin isommissa jutuissa, kun saa lopulta jonkun vaikean roolin kohdilleen. Sitä vääntää niin kauan, että on itse tyytyväinen, eikä tarvitse harmitella jälkikäteen. Kaikkein vaikeimpia ovat keskisuuret roolit, joita ei ole viitoitettu valmiiksi.

Olet näytellyt myös leffoissa, miten se eroaa teatterityöstä?

Kameralle näyttelemisessä riittää ajatus. Kaikki on siinä hetkessä, näyttelijöiden välillä, eikä muusta tarvitse huolehtia. Teatterissa on se neljäs seinä, katsojat ja tunteen välittäminen sinne takariviin saakka. Toki katsojista myös saa energiaa näyttämöllä, toimii se niinkin päin.

Onko sillä väliä ketä katsomossa istuu?

Ei. Tai alussa oli, mutta nykyisin Severi jää näyttämön reunalle ja lavalla näen kaiken vain roolihahmon kautta.

Onko sillä väliä ketä vastanäyttelijöinä on?

Heh, on onnekasta sanoa, että olen päässyt urani aikana tekemään töitä aivan huipputyyppien kanssa. Parhaillaan jaan pukuhuoneen Eero Ahon ja Tobias Zilliacuksen kanssa ja Hamletissa pääsin ensimmäistä kertaa näyttelemään esimerkiksi Jussi Nikkilän kanssa. Jussi reagoi roolin kautta kaikkeen koko ajan, siinä on hienoa olla vastanäyttelijänä.

Markus Ilkka Uolevi (Marcellus), Jussi Nikkilä (Hamlet) ja Severi Saarinen (Horatio) Hamletissa.

Onko joku palaute työstäsi jäänyt mieleen?

Kaikki palaute on tervetullutta, vaikka aina siihen ei ehdi esimerkiksi somessa heti reagoida. Se ilahdutti, kun Varissuo-musikaalin nähnyt skeittari tuli baarissa sanomaan, että näkee, että olen skenestä. En kyllä suoranaisesti ole, mutta sivusta seurannut sen verran, että pystyin reflektoimaan tunnistettavaa, aidonoloista henkeä Mikaelin hahmoon. 

Ketä esittäisit mieluiten elämäkertaelokuvassa tai -näytelmässä?

Vaikea sanoa äkkiseltään. Mutta johonkin kansainväliseen suurtuotantoon olisi kiva päästä mukaan. Irlannissa kerran juttellessani Vikings-sarjan starban kanssa yksi jenkkituottaja tuli sanomaan mulle, että näytän enemmän viikingiltä kuin tämä näyttelijä. Ehkä siis sellaiseen rooliin voisin sopia. Itse asiassa tiedän kyllä ketä tyyppiä haluaisin esittää, mutta siitä lisää kun asia etenee...

Entä mitä tulevaisuudessa?

Seuraavaksi tavoitteena on tehdä teatterin ohella enemmän kamerahommia, mutta Turussa mua näkee syksylläkin. Näyttelen kahdessa syksyllä jatkavassa jutussa: Olen huonon ajoituksen mestari Charles Haversham Näytelmä joka menee pieleen -farssissa ja hulivilipoika Aimo Rykämö Komisario Palmun erehdyksessä. Sukkulointi kahden kaupungin välillä siis jatkuu!

Näissä näet Severiä:

Hamlet 17.5.2019 asti
Komisario Palmun erehdys 03.12.2019 asti
Näytelmä joka menee pieleen 4.12.2019 asti
Instagram: @severisaarinen

Lue lisää Valokeilassa-haastatteluita.

Mitä mitä!? Siellä missä räpsitään, on aina myös näyttämömiehemme Arttu. Kevätterkut katsojille molemmilta!

Haastattelu ja pääkuva: Emmi Kantonen
Esityskuvat: Otto-Ville Väätäinen / Turun Kaupunginteatteri