Fingerpori-näytelmä saa ensi-iltansa Naantalin Emma Teatterissa toukokuussa 2017. Komediassa Fingerporin kaupunkia uhkaa kuntaliitos Turun kanssa.

Kesällä 2017 Naantalin Emma Teatterissa eletään jännittäviä hetkiä: Fingerporin kaupunkia uhkaa pakkoliitos Turkuun. Uuden Fingerpori-näytelmän kirjoittavat sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla ja näytelmäkirjailija Petja Lähde.

”Heimo Vesa saa tehtäväkseen pelastaa Fingerporin pakkoliitokselta perustelemalla, miksi kaupungin tulee säilyä itsenäisenä. Niinpä hän kutsuu fingerporilaiset koolle tekemään brändidokumenttia ja jakaa kaikille vastuualueet – talous, kasvatus, sote-uudistus…” Lähde kertoo näytelmän juonesta.

”Kuntaliitos tuntui sopivalta uhkalta 1970-luvulle Kekkoslovakiaan jämähtäneelle pikkukaupungille. Vaikka Fingerpori on kirjoitettu menneisyyteen juuttuneeksi, siinä on samaa kuin Suomen yhteiskunnassa tällä hetkellä”, Lähde jatkaa.

”Olen yrittänyt pitää Fingerpori-sarjakuvan hyvin ajattomana, sillä tämän aamun strippi saatetaan julkaista uudelleen viiden vuoden kuluttua. Mutta teatterin lavalle voi kehittää tilanteita, jotka ovat aivan erilaisia kuin kolmeen ruutuun sopivat”, Jarla lisää.

Oikea aika

Fingerpori-sarjakuvaa on julkaistu Helsingin Sanomien sarjakuvasivuilla vuodesta 2007. Turun Kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki kertoo pohtineensa sarjakuvaan perustuvaa näytelmää pitkään.

”Olen ajatellut Fingerpori-näytelmää jo melkein kymmenen vuoden ajan. Nyt tuntui, että aika on sille oikea. Fingerpori on osoittanut, että se ei ole vain ohimenevä ilmiö vaan kokonainen maailma, johon fanit palaavat sarjakuvasivuilla joka päivä.”

Tekijät kertovat, että vaikka tekstiin onkin leivottu kymmeniä sarjakuvastripeistä tuttuja hetkiä, Fingerporin hahmogalleria on näytelmässä tärkeimmässä osassa.

”Fingerpori on friikkisirkus, jossa elävät sulassa sovussa niin pervot kuin natsitkin. Pertti Jarlan luomasta maailmasta löytyy kaikkea”, Mikko Kouki tiivistää.

Fingerpori-näytelmän ohjaa Pentti Kotkaniemi ja kaupungin asujaimistoa esittävät näyttelijät Pertti Sveholm, Miska Kaukonen, Tom Petäjä ja Linda Wiklund. Sarjakuvan luoja Pertti Jarla odottaa erityisellä innolla pääsevänsä näkemään näyttelijät tositoimissa.

”Näyttelijät tuovat sarjakuvan maailmaan totta kai oman lisänsä. On itsellekin kiinnostavaa nähdä, kun taitavat näyttelijät tulkitsevat hahmoja. Hahmojen välille syntyy uudenlaista kemiaa”, Jarla kertoo odotuksistaan.

Fingerpori saa ensi-iltansa Naantalin Emma Teatterissa 27.5.2017. Esityskausi jatkuu 19.8.2017 asti.

Lue lisää Fingerporista.