Teatteritalo

Turun Kaupunginteatterin rakennus valmistui vuonna 1962. Teatteritalo sijaitsee osoitteessa Itäinen Rantakatu 14.

Rakennuksen suunnittelivat arkkitehdit A. Hytönen, Risto-Veikko Luukkonen ja Helmer Stenroos. Talo rakennettiin korvaamaan tulipalossa tuhoutunut Lounais-Suomen Maalaisten Talon näyttämö.

Teatterille varattiin tontti Aurajoen rannasta jo vuonna 1954, ja seuraavana vuonna julistettiin arkkitehtikilpailu teatterirakennuksesta. Talon rakentaminen viivästyi, ja vasta vuonna 1959 saatiin uuden teatteritalon piirustukset hyväksyttyä.

Pohjatyöt aloitettiin jo vuoden 1959 joulukuussa, mutta useiden vaiheiden jälkeen saatiin rakentaminen käyntiin vasta seuraavan vuoden joulukuussa. Valmistumista hidasti mm. varojen loppuminen, joka johtui osin ulkomaisista valuuttakursseista, osin kotimaan hinnannoususta.

Uusi rakennus valmistui 1961, ja syyskuussa vietettiin talon harjannostajaisia. Rakennus vihittiin käyttöön 8.9.1962.

Teatteritalo 60-luvulla.

Peruskorjaus vuosina 2014-2017

Kevät 2014 oli Turun Kaupunginteatterin viimeinen ohjelmistokausi vanhassa teatteritalossa. Syksyllä 2014 toiminta siirtyi teatteritalon peruskorjauksen tieltä Logomoon teatteritoimintaa varten rakennettuihin tiloihin. Tämän lisäksi toimintaa hajautettiin remontin aikana moniin eri kohteisiin kaupungilla.

Teatteritalon peruskorjauksesta ja laajennuksesta vastasi LPR-arkkitehdit. Pääsuunnittelijana toimi Pauno Narjus ja projektiarkkitehtina Aleksi Myyryläinen. Teatteri palasi remontoituun ja kolmanneksella laajentuneeseen teatteritaloonsa syksyllä 2017. Ensimmäinen ensi-ilta jokirantaan paluun jälkeen oli Viimeinen laiva -musikaalin 15.9. ja Turun päivänä 17.9. avoimien ovien tapatumassa teatterissa kyläili 10 000 kaupunkilaista.

Lue Projektiuutisten artikkeli remontin tuloksista (julkaistu 19.12.2017).

Teatteritalo nyt

Peruskorjattu ja laajennettu teatteritalo palvelee nyt entistä paremmin ja monipuolisemmin sekä teatterintekijöitä että katsojia. Remontissa kiinnitettiin erityisesti huomiota talon esteettömyyteen ja työturvallisuuden parantamiseen. Teatteritalossa toimivat Päänäyttämö, Pieni näyttämö ja Sopukka. Katsomokartat näet täältä.

Remontin yhteydessä teatterin palvelutarjontaa laajennettiin kattamaan myös ravintolapalvelut. Aleksis Kiven aukiolle avautui lounasravintola Kivi ja lämpiössä alettiin tarjoilla teatteri-illallisia viikonloppuesitysten yhteydessä. Teatterin uusittuja tiloja vuokrataan myös kokous- ja juhlatiloiksi.