TipFest: Pilvien paino

Tiedot

Vierailuesitys 5.11.2021 klo 17 & klo 20
Näyttämö: Sopukka
Kesto: 60 min, ei väliaikaa
Tyylilaji: aikuisten nukketeatteri

Liput

29 / 27 / 19 €
Lippukategoriat: perus / eläk. / opiskelija, työtön
Hinnat sisältävät palvelumaksun. Tyky-etu ja epassi käyvät maksuvälineenä. Esityslippu sisältää Föli-bussikyydin teatterille ja vaatesäilytyksen.

Turku International Puppetry Festival -ohjelmistoa

Pilvien paino kertoo kahdesta kirjailijasta, Irene Nèmirovskysta ja Elvi Sinervosta, jotka jäivät Euroopan historian vyöryjen alle. Esitys yhdistelee tapahtumia naisten elämäntarinoista sekä heidän tekstiensä kuvaamasta maailmasta aistikkaasti ja kehollisesti, nukketeatterin monipuolisin keinoin.

Irène Némirovsky oli syntyjään Ukrainan venäläinen, Ranskaan perheensä kanssa emigroitunut juutalainen. Juhlittu ja tunnustettu kirjailija koki täydellisen hylkäämisen Vichyn Ranskassa, ja eristettynä elämisen jälkeen hänet pidätettiin. Irène Némirovsky menehtyi Auschwitzissa vuonna 1942. Elvi Sinervo oli suomalainen kirjailija ja kirjailija- ja taiteilijayhdistys Kiilan jäsen, joka tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen jatkosodan aikana 1941–1944.

Esitys sukeltaa näiden kahden naisen kokemuksiin niiltä osin, joissa ne yhtyvät. Euroopan myllerrykset veivät molemmat kirjailijat jo lapsuudessa uuteen ympäristöön, jota he tarkastelivat ulkopuolisen silmin ja jossa he etsivät omaa ääntään. Kirjailijan työ ja äitiys sekä sodan, kuoleman läsnäolo, yhteisöstä eristäminen ja kirjoittamisen voima poikkeusoloissa ovat teemoja, jotka kulkevat sekä Némirovskyn että Sinervon elämässä. 

Pilvien paino rakentuu tositapahtumien ja kuvitellun risteykseen, jossa Irène ja Elvi kohtaavat toisensa. Esitys kunnioittaa kirjailijoiden työtä ja valintoja sekä esittää tämän päivän ihmisille kysymyksiä: mitä on olla ihminen tässä ajassa ja voiko menneeseen katsomalla ymmärtää omaa aikaansa paremmin?

Tekijät

Käsikirjoitus, ohjaus, lavastus: Mila Nirhamo
Äänisuunnittelu: Perrine Ferrafiat
Valosuunnittelu: Jere Suontausta / Essi Santala
Näyttämöllä: Perrine Ferrafiat ja Mila Nirhamo
Nukenrakennus: Laura Hallantie
Apulaisohjaaja: Johanna Latvala
Työryhmän assistentti: Maria-Elina Koivula
Muusikko: Valtteri Bruun
Tuotanto: Aura of Puppets