Saunan takana

Työryhmä

Teksti: Anu Heikkilä ja Karlo Haapiainen

Ohjaus: Anu Heikkilä
Valosuunnittelu: Pinja Kokkonen ja Arttu Aarnio
Äänisuunnittelu: Ville Aalto
Rooleissa: Jussi Lankoski, Sanna-Mari Metsi ja Anna Heikkilä

Tuotanto: Vinttiteatteri

Anu Heikkilä ja Karlo Haapiainen

Vierailuesitykset 29.3.–11.5.
Sopukka

Kesto n. 1 h 15 min

Osta liput

Psykologinen kuvaus lama-ajan ihmiskohtaloista

Saunan takana vie mukanaan kirjoittajiensa lapsuuden mielenmaisemiin, lama-ajan jälkeiseen Suomeen. Anu Heikkilän ja Karlo Haapiaisen teksti hersyy huumoria ja koskettaa.

Saunan takana tuo 90-luvun puolivälin tuulahduksen Sopukkaan. Lama on koetellut ihmisiä ja jättänyt heihin jälkensä. Terveydenhoitaja Helena Nurmes ottaa asiakkaitaan vastaan terveysklinikallaan, mutta haasteita sekä työhön että yksityiselämään tuo se, kun toista ihmistä ei osata tai uskalleta kohdata. Sanat eivät kerro totuutta vaan paremminkin se, mitä jätetään sanomatta ja miksi. Näytelmän tapahtumat sijoittuvat nimensä mukaisesti saunan taakse, paikkaan, jossa Paunon kylän yksinäinen ihminen kohtaa ensimmäistä kertaa pitkästä aikaa ymmärrystä toiselta ja jossa hän myös alkaa ymmärtää omaa itseään.

”Ai kylkiluu puhkaissut keuhkon? Niin no, tuota, ei minulle tullut sellainen olo, että hänet olisi pitänyt vastaanotolla tavata." Tosiasiassa terveydenhuollossa ei riitä tällä hetkellä rahat, ei työvoima eikä aika. Resurssit ovat täysin olemattomat, ja rahaa sekä aikaa kulutetaan osoittelemalla sormella kaikkensa antavaa työläistä. Miksi tämäkin potilas kantaa puita vajasta siihen tyyliin, ettei suojaa keuhkojaan? Kyllä minulle on ainakin opetettu, miten asioita kannetaan ergonomisesti.”

Näytelmän jokainen kohtaus on rakennettu ihmismielen moninaisuutta kunnioittaen. Sen lämminhenkisessä pysähtyneisyydessä on jotain niin kovin tuttua. Ohjaus on Anu Heikkilän, rooleissa Jussi Lankoski, Sanna-Mari Metsi ja Anna Heikkilä.

Liput:

“Siirryverkkokauppaan

27/25/17 €
Lippukategoriat: perus/eläkeläiset/opiskelijat. & työttömät
Hinnat sisältävät palvelumaksun. Tyky-etu ja epassi käyvät maksuvälineenä.