Naisia ja hevosia

Tiedot

Ensi-ilta 19.11.2021 klo 19, yhteistuotanto
Näyttämö: Sopukka
Kesto n. 1 h, sisältää väliajan

Liput

27 / 25 / 17 €
Lippukategoriat: perusl. / eläk. / opiskelija, työtön
Hinnat sisältävät palvelumaksun. Tyky-etu ja epassi käyvät maksuvälineenä. Esityslippu sisältää Föli-bussikyydin teatterille ja vaatesäilytyksen.

Eräänä päivänä kaksi keski-ikää lähestyvää naista heräävät huomaamaan, että heidän sisällään jatkaa elämäänsä kaksi isoäitiä.

"Lauran isoäiti Aino, Karjalan evakko Kuolemanjärveltä, luopui lapsena karjalan kielestä ja oppi olemaan tekemättä itsestään numeroa. Oli tärkeää, että kulissit olivat kunnossa."

"Veeran isoäiti, Kerttu Pohjanmaalta, meni ensin sotaan, sitten aina töihin. Seitsemän lasta kasvattivat toisensa. Odottivat iltaisin ikkunassa hevosäidin tuloa."

Isoäitien tarinoissa alkaa muodonmuutos naisesta hevoseksi, sitkeäksi työjuhdaksi, sotien jälkeisen Suomen jälleenrakentajiksi. Jatkuva selviytymistaistelu muokkaa heitä, toisaalta voima ja vapaudenkaipuu eivät katoa. Nämä naiset eivät lannistu. Hevosen hahmossa kulkevat haamut tuovat Veeralle ja Lauralle viestin menneisyydestä - kaiken sen, mitä olemme isoäideiltämme perineet.

Naisia ja hevosia -esitys tekee näkyväksi sotien jälkiä mielissämme, ajattelutavoissamme ja kehoissamme nyt. Onko työnteon ja tehokkuuden ihannoinnista tullut selviytymiskeino vaikeiden kokemusten runtelemille mielille? Kun on jotain, mistä ei voi puhua, voi hukuttaa muistonsa menemällä eteenpäin laput silmillä. Mihin asti kannamme tätä perintöä mukanamme?

Keskustelu ja yleisötilaisuus esityksen teemoista / Syksy 2020

Itsenäisyyspäivän etkot lauantaina 21.11.2020 kello 13.00 yhdessä evakon ja hänen lapsenlapsensa kanssa. Vieraana kaikkien tuntema Aira Samulin ja Kiti Samulin, keskustelu striimataan suorana Turun Kaupunginteatterin Facebook-sivuille. 

Itsenäisyyspäivän jatkot - mitä kuuluu sisäiselle sotaveteraanillesi? -tilaisuus pidetään Turun Kaupunginteatterin Sopukassa tiistaina 8.12.2020 kello 18.00. Tilaisuuteen on mahdollista tulla paikalle ilmoittautumalla etukäteen (linkki tulossa) ja lisäksi sitä voi seurata suorana lähetyksenä Turun Kaupunginteatterin Facebook-sivuilla. Osana Itsenäisyyspäivän jatkoja järjestetään Erätauko-keskustelu, johon osallistuu mm. aihepiiriä tutkinut erikoistutkija Mona Mannevuo Turun yliopistosta, tutkija Jaana Parviainen Tampereen yliopistosta ja kolttasaamelainen Eveliina Feodoroff-Rantala. Keskustelun vetää Erätauko-säätiön toimitusjohtaja Laura Arikka. Erätauko-keskustelu on dialogi, jossa syntyy parhaimmillaan ennalta-arvaamattomia oivalluksia ja uutta ajattelua.

Ilmoittaudu 8.12.2020 yleisötilaisuuteen.

Tekijät

Käsikirjoitus, ohjaus & esiintyjät Veera Alaverronen ja Laura Rantanen
Tanssija Satu Hakamäki
Pukusuunnittelu & lavastus Amita Kilumanga
Valosuunnittelu Paul Damade
Äänisuunnittelu Arttu Aarnio
Koreografinen konsultaatio Riikka Kosola
Tuottaja & graafinen suunnittelu Kaisa Koski
Valokuvat Frans Rinne

Esityksen valmistamista ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahasto, Turun teatterisäätiö ja Alfred Kordelinin säätiö.

Esityspäivät

pe 19.11. klo 19 (ensi-ilta)
ke 24.11. klo 19
pe 26.11. klo 19
la 27.11. klo 19
to 2.12. klo 19
la 4.12. klo 14 ja klo 19
ke 8.12. klo 19
pe 10.12. klo 19
la 11.12. klo 19

Veera Alaverronen ja Laura Rantanen, kuvaaja Sara Levänen