Naisia ja hevosia

Tiedot

Ensi-ilta 19.11.2021 klo 19, yhteistuotanto
Näyttämö: Sopukka
Kesto n. 1 h, sisältää väliajan

Liput

27 / 25 / 17 €
Lippukategoriat: perusl. / eläk. / opiskelija, työtön
Hinnat sisältävät palvelumaksun. Tyky-etu ja epassi käyvät maksuvälineenä. Esityslippu sisältää Föli-bussikyydin teatterille ja vaatesäilytyksen.

Eräänä päivänä kaksi keski-ikää lähestyvää naista heräävät huomaamaan, että heidän sisällään jatkaa elämäänsä kaksi isoäitiä.

"Lauran isoäiti Aino, Karjalan evakko Kuolemanjärveltä, luopui lapsena karjalan kielestä ja oppi olemaan tekemättä itsestään numeroa. Oli tärkeää, että kulissit olivat kunnossa."

"Veeran isoäiti, Kerttu Pohjanmaalta, meni ensin sotaan, sitten aina töihin. Seitsemän lasta kasvattivat toisensa. Odottivat iltaisin ikkunassa hevosäidin tuloa."

Isoäitien tarinoissa alkaa muodonmuutos naisesta hevoseksi, sitkeäksi työjuhdaksi, sotien jälkeisen Suomen jälleenrakentajiksi. Jatkuva selviytymistaistelu muokkaa heitä, toisaalta voima ja vapaudenkaipuu eivät katoa. Nämä naiset eivät lannistu. Hevosen hahmossa kulkevat haamut tuovat Veeralle ja Lauralle viestin menneisyydestä - kaiken sen, mitä olemme isoäideiltämme perineet.

Naisia ja hevosia -esitys tekee näkyväksi sotien jälkiä mielissämme, ajattelutavoissamme ja kehoissamme nyt. Onko työnteon ja tehokkuuden ihannoinnista tullut selviytymiskeino vaikeiden kokemusten runtelemille mielille? Kun on jotain, mistä ei voi puhua, voi hukuttaa muistonsa menemällä eteenpäin laput silmillä. Mihin asti kannamme tätä perintöä mukanamme?

Esityksen valmistusprosessi alkoi syksyllä 2020 kahdella keskustelutilaisuudella, jotka nähtiin suorana lähetyksenä Turun Kaupunginteatterin Facebook-sivulla. Ensimmäinen niistä oli Itsenäisyyspäivän etkot lauantaina 21.11. Vieraana oli kaikkien tuntema Aira Samulin ja hänen lapsenlapsensa Kiti Samulin, joiden kanssa pohdittiin sodan ylisukupolvisia jälkiä. Toinen tilaisuus oli Itsenäisyyspäivän jatkot - mitä kuuluu sisäiselle sotaveteraanillesi? -tilaisuus tiistaina 8.12. Erätauko-menetelmällä käytyyn keskusteluun työnteon roolista yhteiskunnassamme osallistuivat erikoistutkija Mona Mannevuo Turun yliopistosta, tutkija Jaana Parviainen Tampereen yliopistosta ja kolttasaamelainen Eveliina Feodoroff-Rantala.

Tekijät

Käsikirjoitus, ohjaus & esiintyjät Veera Alaverronen ja Laura Rantanen
Tanssija Satu Hakamäki
Pukusuunnittelu & lavastus Amita Kilumanga
Valosuunnittelu Paul Damade
Äänisuunnittelu Arttu Aarnio
Koreografinen konsultaatio Riikka Kosola
Tuottaja & graafinen suunnittelu Kaisa Koski
Valokuvat Frans Rinne

Esityksen valmistamista ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahasto, Turun teatterisäätiö ja Alfred Kordelinin säätiö.

Esityspäivät

pe 19.11. klo 19 (ensi-ilta)
ke 24.11. klo 19
pe 26.11. klo 19
la 27.11. klo 19
to 2.12. klo 19
la 4.12. klo 14 ja klo 19
ke 8.12. klo 19
pe 10.12. klo 19
la 11.12. klo 19

Veera Alaverronen ja Laura Rantanen, kuvaaja Sara Levänen