Mies, joka rakasti järjestystä

Tiedot

Turun ensi-ilta 30.1.2020, yhteistuotanto
Huom. esitysten alkamisaika!
Näyttämö: Pieni näyttämö
Kesto: n. 1 h 35 min, ei väliaikaa

Helsingin Kaupunginteatterin ja Turun Kaupunginteatterin yhteistuotanto.

Liput

39 / 37 / 23 €
Lippukategoriat: perusl. / eläk. / opiskelija, työtön
Hinnat sisältävät palvelumaksun. Tyky-etu ja epassi käyvät maksuvälineenä. Esityslippu sisältää Föli-bussikyydin teatterille ja vaatesäilytyksen.

Lämmin komedia sääntöjen ja kunnollisten työkalujen tärkeydestä

"Voit ottaa vähän rauhallisemmin”, ne sanoivat. Joukko 31-vuotiaita, joiden työt ovat tietokoneen uumenissa. Yhteiskunta, jossa kukaan ei osaa peruuttaa peräkärryä, ja sitten ne sanovat minulle, ettei minua enää tarvita. Onko se kohtuullista?

Olavi ei ymmärrä nykyajan ihmisiä, jotka eivät osaa enää mitään hyödyllisiä taitoja, eivätkä tiedä kuinka asioiden kuuluu olla. Hän on joutunut eläkkeelle työpaikastaan, ja hänet on syrjäytetty asumisoikeusyhdistyksen puheenjohtajan pallilta. Lisäksi Olavin sydän on särkynyt, eikä hän tiedä, kuinka jatkaa elämäänsä yksin.

Nyt on pulaa töistä, me vähennämme vanhempaa väkeä”. Yli kolmekymmentä vuotta samassa työpaikassa, ja sitten sitä on saakeli “vanhempaa väkeä”. Koska nyt kaikki ovat 31-vuotiaita, niillä on liian kireät housut ja ne ovat lakanneet juomasta tavallista kahvia. Joka paikassa on joukoittain miehiä, joilla on muotoiltu parta, ja jotka vaihtavat työtä ja vaimoja ja automerkkejä. Tuosta vain. “On varmaan ihanaa, kun saa ottaa vähän rauhallisemmin?” Että voi öljytä keittiön tason. Ei tiistaipäivänä pitäisi olla aikaa semmoiselle touhulle.

Kun uusi naapuri muuttaa perheineen vastapäiseen rivitalohuoneistoon ja peruuttaa heti alkuunsa Olavin postilaatikon kumoon, alkaa hauska ja sydäntälämmittävä tarina takkuisesta kissasta, odottamattomasta ystävyydestä, rakkaudesta ja kunnollisten työkalujen tärkeydestä. Olavi joutuu haluamattaan apuun ja tutustuu samalla uusiin naapureihinsa, “tomppeliin”, tämän iranilaistaustaiseen vaimoon Parvanehiin ja heidän kahteen lapseensa. Ehkä elämällä onkin vielä jotakin Olavia varten.

Mies, joka rakasti järjestystä on lämminhenkisen huumorin värittämä draamakomedia. Äkäinen, mutta ehdottomasti valloittava.

Samannimiseen romaaniin perustunut elokuva sai ensi-iltansa Ruotsissa vuonna 2015 ja seuraavana vuonna se valloitti suomalaiskatsojat. Nyt esitys nähdään näyttämöversiona Helsingin Kaupunginteatterin ja Turun Kaupunginteatterin yhteistyönä. Olavina näyttämön ottaa haltuunsa Taneli Mäkelä.

★★★★
"On oikeastaan hämmästyttävää, että Mies, joka rakasti järjestystä on Taneli Mäkelän ensimmäinen monologirooli. Mäkelän karisma kun riittäisi täyttämään Kaupunginteatterin Arena-näyttämöä suuremmankin lavan."
- Helsingin Sanomat 4.10.2019

Tekijät

Teksti: Fredrik Backman, Marie Persson Hedenius, Johan Rheborg ja Emma Bucht
Suomennos: Päivi Storgård
Dramaturgi: Sanna Niemeläinen
Ohjaus: Marcus Groth
Lavastussuunnittelu: Finnur Arnar
Puku- ja valosuunnittelu: Bjarni Thorsson
Naamioinnin suunnittelu: Tuula Kuittinen
Äänisuunnittelu: Frank Hall
Näyttämöllä: Taneli Mäkelä

Esitys Facbookissa

Teosavaus järjestetään ke 5.2. klo 17.00. Mikko Koukin vieraana Taneli Mäkelä.

Esityskuvia

Esitys mediassa

Teatteriarvio: Taneli Mäkelän esittämä Mies, joka rakasti järjestystä valaa uskoa maailman ja ihmisen hyvyyteen, Turun Sanomat 31.1.2020

Taneli Mäkelän karisma loistaa monologiesityksessä, tulkinta Ruotsin mielensä­pahoittajasta on surumielisen valoisa, Helsingin Sanomat 4.10.2019