Mareld

Tiedot

Uusintaensi-ilta 10.11.2021 klo 19
Yhteistuotanto Fern Orchestran kanssa
Näyttämö: Sopukka
Kesto: n. 1 h, ei väliaikaa
Esityskielet: suomi, ruotsi ja englanti

Liput

Asiakas voi itse valita, minkä neljästä lipputyypistä ostaa. Työryhmä on sitoutunut ostamaan metsää hiilinieluksi lipputuloja vastaavalla summalla.

Lippukategoriat:
Katsoja 10 €
Tiedostava 29 €
Vaikuttaja 39 €
Toimija 69 €

Hinnat sisältävät palvelumaksun. Tyky-etu ja epassi käyvät maksuvälineenä. Esityslippu sisältää Föli-bussikyydin teatterille ja vaatesäilytyksen.

Jokaisella valolla on tarinansa

Missään ei ole sellaista yhä maailmaa, jonka voisimme kaikki kokea. Omat maailmamme maailmojen sisällä muuttuvat alati sen mukaan mitä niistä ajattelemme, miten niitä tulkitsemme ja miten niihin osallistumme. Esityksessä matkataan meren kerrosten läpi alkaen turvallisesta ihmisyydestä päättyen yksisoluisen organisimin toiseuteen. Miltä yksisoluisuus tuntuu ja voiko lajikumppanien hehkun aistia? Esitys on hyökyvää kinestesiaa, mekaanista ärsytystä, valoteos, pimeysteos, ääniteos ja kuunnelma, merenalaisuutta ja poimuttuvaa aikaa. On siellä ihmisiäkin.

Työryhmä on sitoutunut esityskauden päätyttyä ostamaan metsää hiilinieluksi lipputuloja vastaavalla summalla. Lippukategorioita on neljä, joista voi valita omansa: katsoja, tiedostava, vaikuttaja ja toimija. Esitys on monikielinen (FI, SE, ENG).

Esitys on yhteistyö Läntisen tanssin aluekeskuksen ja Turun Kaupunginteatterin kanssa. Esityksessä käytettävät levät viljellään Åbo Akademin ympäristö- ja meribiologian laitoksella.

Tekijät

Konsepti: Vespa Laine
Levätutkija: Conny Sjöqvist
Lavalla: Ilona Salonen ja Timo Tamminen
Äänisuunnittelu ja musiikin sävellys: Markus Heino
Projisoinnit ja valosuunnittelu: Vespa Laine ja Samuel Salminen
Kuvat ja graafinen suunnittelu: Samuel Salminen

Tuotanto: yhteistyössä Fern Orchestra, Läntinen tanssin aluekeskus ja Turun Kaupunginteatteri

 

Esityskuvia

Kuvaaja Samuel Salminen

 

Lisää esityksestä
 

Meren valo

Runsaana esiintyessään panssarisiimalevä Alexandrium ostenfeldii aiheuttaa bioluminesenssi-ilmiön, jonka seurauksena merivesi hohtaa kirkkaana. Esiintyvä levä on n. 77 miljoonaa vuotta vanha ja vaikka kohdattava ”muinaispikseli” on silmälle näkymätön sen valoilmiön voi nähdä. Havaintopinta; meitä ympäröivä maailma ja luonto ovat osa suurempaa kontaktipintaa. Esityksen levät viljellään Turussa Åbo Akademin meribiologian laitoksella.

Tähtien valo

Onko näkemämme tähti sammunut? Tähtien lähettämä valo matkustaa kauan ennen kuin se saavuttaa maan ja öinen linnunrata on samankaltainen kuin meritulen ilmiö. Uskaltaudummeko kurkottamaan viidenteen ulottuvuuteen, jota emme vielä ymmärrä, jossa aika ja paikka ylitetään yhteydellä, joka voi olla pieni ja toistaiseksi kokoonkäpertynyt?

Maan valo

Maalla pimeydessä loistavaa valoa voi pitää merkkinä ihmisestä. Jokainen öisen kaupunkimaiseman valo pitää sisällään kokonaisen elämän; tarinan ihmisestä, perheestä, ystävistä, rakkaista.

Maailma näyttäytyy meille oman mentaalisen rakenteemme kautta.

Tiedon lisääntyminen muuttaa maailmankuvaa ja samalla asemamme orgaanisessa kokonaisuudessa selkiytyy. Tänään näyttääkin siltä, ettei ihmisen toiminta ympäristöään kohtaan ole ollut järkevää. Luonnon alistamisen tendenssi vaikuttaa vastuuttomalta ja seurausten siirtämiseltä tuleville sukupolville.

Fern Orchestra on taide- ja tiedekollektiivi, joka työskentelee kasvien ja mikro-organismien parissa. Teokset käsittelevät valon, ihmisen ja ympäristön suhdetta teosten ollessa esitystaidetta, nykytanssia, julkaisuja ja valo- ja äänitaidetta.
 

 

Esitykset Sopukassa 2021

10.11. ko 19
12.11. klo 19
13.11. klo 14 & 19
17.11. klo 19
18.11. klo 19
19.11. klo 19
20.11. klo 14 & 19

 

Esitys mediassa

Mareld synnyttää transsin, jossa katsoja voi irtautua kehostaan ja olla tietoinen jokaisesta solustaan, Turun Sanomien arvio, 11.9.2020

Yksisoluinen valo valaisee kaupunginteatterin tänä syksynä, Aamuset-lehti 10.9.2020

Tiedemies esittävän taiteen kentällä, Aamuset-lehti 10.9.2020

Yksisoluinen valo hohtaa Turun kaupunginteatterissa, Kemia-lehti 8.9.2020

Yksisoluinen valoilmiö – Mareld tuo Turun kaupunginteatteriin sekä valoa että pimeyttä, Turun Sanomat 7.9.2020 (tilaajille)