Kysy siskoilta

Tiedot

Ensi-ilta 21. ja 22.9.2021 klo 18.30, oma tuotanto
Näyttämö: Pieni näyttämö
Kesto: 2 h 40 min

Liput

Lohko 1: 46 / 44 / 25€
Lohko 2: 42 / 39 / 24€
Lippukategoriat: perusl. / eläk. / opiskelija, työtön
Hinnat sisältävät palvelumaksun. Tyky-etu ja epassi käyvät maksuvälineenä. Esityslippu sisältää Föli-bussikyydin teatterille ja vaatesäilytyksen.

Et ole yksin

”Jostain syystä naisten hormonijutut ei oo tabuja siks, etteikö niistä sais puhua, vaan siks, että ne on niin kiusallisia, ettei kukaan halua puhua niistä.”

Nyt avaudutaan naisten elämästä, naisten suulla. Kysy siskoilta käsittelee naiseutta ja hormonien vaikutuksia historian ja tutkimustiedon tunnustaen. Merkittävin rooli esityksessä on kuitenkin näyttämön eri-ikäisten naisten läsnäololla, kokemusten jakamisella ja voimaannuttavalla, myötäelävällä musiikilla.

Puheenaiheina ovat muun muassa hysterian historia, pirullinen PMS, loputtomat ulkonäköpaineet, äitiys ja ikääntyminen. Niitä käsitellään kaunistelematta ja nauraen, mutta vitsiä naiseuden piirteistä ei tehdä. Uuden teoksen tarinat ovat tekijäporukan omia tai muilta siskoilta lainattuja, sillä tarkoitus on sanoittaa kaikille naisille tuttuja kokemuksia ja tarjota oivalluksia niihin liittyen. Et ole yksin.

Toteutustyyli lähentyy keikkakokemusta, sillä musiikki tuo voimaa kohtauksiin, joissa puretaan kaikenlaisia hormoneista aiheutuneita turhautumisia; hauskoja ja vähemmän hauskoja muistoja. Tämä esitys tarjoaa tietoa kaikille naiseuden eri vaiheista kiinnostuneille ja samaistumispintaa niitä läpikäyville.

Tekijät

Teksti ja ohjaus Satu Rasila
Laulujen sanat Susanna Haavisto
Musiikki Anna-Mari Kähärä
Lavastus- ja pukusuunnittelu Tuomas Lampinen
Mustan valon koreografia ja koreografinen konsultaatio Sonya Lindfors
Valosuunnittelu Jarmo Esko
Äänisuunnittelu Eero Auvinen
Naamioinnin suunnittelu Jessica Rosenberg
Esiintyjät Anna Victoria Eriksson, Susanna Haavisto, Linda Hämäläinen, Pauliina Saarinen ja Riitta Salminen
Muusikot Anna-Mari Kähärä (kapellimestari, piano) ja Sara Puljula (lyömäsoittimet, basso)

Esityskuvia

Kuvaaja Otto-Ville Väätäinen

Esitystä tekemässä

Video FrontRow & Turun Kaupunginteatteri

 

Tarpeeseen tehty esitys
Tekijöiden haastattelu, julkastu 13.9.2021 Turun kaupungin Kulttuuriblogissa

"Kun avaa suunsa, löytää sielunsiskoja."
Mediavaikuttaja Anna Saivosalmi haastatteli Susanna Haavistoa ja Satu Rasilaa, juttu julkaistu Annan blogissa terveys.fi-sivustolla 10.2.2021

"Tämän esityksen haluan nähdä äitini kanssa."
Mediavaikuttaja Julia Thuren vieraili esityksen harjoituksissa, juttu julkaistu Juliaihminen-blogissa 20.12.2020

"Siitä pitää voida puhua!"
Susanna Haavisto kertoo sanoitusten tekemisestä, juttu julkaistu teatterin uutisissa 25.1.2021

 

Et ole yksin - tekijöiden kommentteja

”Aloin kirjoittaa tekstiä ohjenuoraksi itselleni. Oma pelkoni on, että viisikymppisyys muuttaa minut tapettiin sulautuvaksi tädiksi, ja haluaisin vanheta rohkeasti, tyylikkäästi sekä huumorintajuni säilyttäen. Siihen toivottavasti auttaa, kun tietää mitä muutoksia hormonit aiheuttavat kropalle ja mielelle. Tämän esityksen myötä otan vaihdevuodet haltuun ja kieltäydyn muuttumasta näkymättömäksi.”
Satu Rasila

"Naisten kehoon liittyy paljon vaiettua, peiteltyä ja hävettäväksi koettua. On vapauttavaa päästä lataamaan ja laulamaan totuuksia näyttämölle upean ryhmän kanssa. Tähän ikään mennessä kerrottavaa on kertynyt enemmän kuin laki sallii, ja meidän nuoremmilla näyttelijöillä on tietysti omat stoorinsa.”
Susanna Haavisto

”Esityksen a capella-henkinen musiikki ammentaa vahvasti roots-meiningistä. Monimuotoinen juurimusiikki saa mausteensa muun muassa jatsista ja hiphopista. Luotamme laulun voimaan ja vahvaan stemmalauluun, joka kajahtaa niin, että tukka lähtee päästä.”
Anna-Mari Kähärä

"Esitys on keikkamainen. Inspiroiduin nuorena näkemästäni Nirvanan unplugged-keikasta. Halusimme näyttämölle saman intiimin, lämpimän tunnelman."
Tuomas Lampinen

Tekijäesittelyt

 Satu Rasila, näytelmäkirjailija, ohjaaja

Tampereelta kotoisin oleva Rasila on työskennellyt Turun Kaupunginteatterin dramaturgina vuosina 1998-1999 ja 2012 lähtien. Näytelmäkirjailijana hän on yksi Suomen tuotteliaimpia ja katsotuimpia. Kynästä on kirvonnut sekä komedioita, kuten Mieletön Turun historia (2014) että draamoja, kuten Katoava maa (2013) ja Tamara (2015). Hän on kirjottanut myös Kakolan, Seilin ja Varissuon sisältäneen Turku-musikaalitrilogian.

Rasila on ohjannut näytelmiä useisiin eri teattereihin. Hän on toiminut Suomen Näytelmäkirjailijaliiton puheenjohtajana sekä vierailevana luennoitsijana Turun yliopiston luovan kirjoittamisen koulutusohjelmassa. Hän oli mukana koostamassa vuoden 2019 Turun Kirjamessujen teatteripainotteista ohjelmistoa ja sai samana vuonna Suomen Kulttuurirahaston myöntämän Elias Lönnrot -mitalin.

Anna-Mari Kähärä, säveltäjä ja kapellimestari

"…runo on kaiku joka kuullaan kun elämä on mykkää…” - Eeva -Liisa Manner

Anna-Mari Kähärä on monipuolinen säveltäjä ja muusikko, jonka säveltämistä innoittaa runous. Kähärä on tunnettu laulumusiikin ohella laajasta kuoromusiikkituotannostaan, ja hän työskentelee säveltäjänä, muusikkona sekä kapellimestarina myös teatteri-ja elokuvamusiikin parissa. Kähärä on toiminut tuottajana usealla levyllä, vaikuttanut muusikkona ja säveltäjänä monissa yhtyeissä (mm. How Many Sisters, Pekka Kuusisto & Luomu Players ja Anna-Mari Kähärä Orchestra), ja hänet on palkittu mm. Jazz-yrjöllä ja valtion Suomipalkinnolla.

Kähärän viimeisin teatterisävellystyö on Tippukivitapaus-musikaali, jota esitettiin Kansallisteatterissa suurella näyttämöllä 2017-2018. Tippukivitapaus-levy palkittiin Vuoden Lastenlevy-Emmalla ja vuoden Lastenmusiikkitapauksena.

Anna-Mari Kähärä

 

Susanna Haavisto, näyttelijä ja sanoittaja

Helsinkiläinen Haavisto on koko kansan tuntema näyttelijä ja laulaja. Hän on esiintynyt mm. televisiosarjoissa Soitinmenot (1985), Tummien vesien tulkit (2002), Vanhempien rakkautta (2015) ja Ivalo (2018, 2. kausi 2021). Häntä on nähty myös elokuvissa, kuten Aidankaatajat (1982), Ariel (1988), Anni tahtoo äidin (1989), josta hän sai naissivuosa-Jussin sekä Aikuisten poika (2014). Laulajana Haavisto on esiintynyt vuosia Eija Ahvon ja Esa Helasvuon sekä Jukka Linkolan kanssa. Anna-Mari Kähärän kanssa yhteistyö on jatkunut yli 20 vuotta. Haaviston kirjoittamasta liki 70 sanoituksesta useimmat on julkaistu tai vähintäänkin esitetty.

Haavisto on julkaissut useita albumeita: Huomenna sinä tulet (1985), lastenlevyt Poika, joka ei tahtonut kasvaa suureksi = Peter Pan (1984), Musiikkipullat (1987) ja Max ja Moritz (1988), Miksi (1992), josta hän sai Naislaulaja-tulokas Emma-pystin, Peili (1994), Silta, yhdessä Eija Ahvon kanssa (1995), Kadonnut tie (2002), Pakko saada laulaa – Edith Piaf (2009), Tässä lässä (2014) ja Maailman ihanin tyttö (2016). Haavisto on kirjoittanut lastenmusikaalit Supermarsu pelastaa Itämeren silakat (2014) ja Varamummo (2015). Kraanat auki -musikaalin hän kirjoitti uusiksi 2015 ja ohjasi sen Espooseen (2016), Poriin (2018) sekä Mikkeliin ( 2019). Kaikki musikaalit on säveltänyt Juha Tikka. Haavisto on toiminut  Suomen UNICEFin hyvän tahdon lähettiläänä 34 vuotta ja saanut Unicefin kultaisen arvomerkin.

Riitta Salminen, näyttelijä

Teatteriuransa Tampereelta aloittanut Salminen näytteli ja lauloi alkuvaiheessa kiinnityksellä Teatteri 2000:ssa ja Hämeenlinnan Teatterissa. Turun Kaupunginteatteriin hänet kiinnitettiin vuonna 1991. Salmisen ikimuistoisimpia rooleja Turussa ovat olleet mm. Yö on hellä -musiikkinäytelmän Nicole Diver (1997), Kirsikkapuiston Varja (2012), Seili-musikaalin Sigrid (2014), Neljäntienristeyksen Lahja (2016) ja viimeisimpänä Cabaret-musikaalin Fräulein Schneider (2020). Syksyllä 2021 hänet nähdään Tämä on ryöstö -komediassa. Salmiselle myönnettiin Turun Teatterisäätiön tunnustuspalkinto mieleenpainuvista rooleistaan ja merkittävästä elämäntyöstään teatterissa vuonna 2017.

Anna Victoria Eriksson, näyttelijä

Eriksson opiskeli Göteborgin Balettiakatemian musikaalilinjalla vuosina 2007–2010. Hän on työskennellyt freelancerina useissa suomalaisissa teattereissa, muun muassa Helsingin Kaupunginteatterissa, Vaasan Kaupunginteatterissa ja Åbo Svenska Teaterissa. Turun Kaupunginteatterissa Eriksson on työskennellyt kiinnityksellä vuosina 2016-2018 ja vuosina 202-2021. Hänet on nähty mm. musikaaleissa Jekyll & Hyde (2013), Tom of Finland (2017), Viimeinen laiva (2017) ja Cabaret (2020), jossa hän esitti Sally Bowlesin pääroolin. Eriksson on esiintynyt myös esimerkiksi Helsingin Kaupunginteatterin Kinky Boots -musikaalissa ja Vaasan kaupunginteatterin Romeo+Juliassa.

Susanna Haavisto, Pauliina Saarinen, Riitta Salminen, Anna Victoria Eriksson ja Linda Hämäläinen

 

Linda Hämäläinen, näyttelijä

Keväällä 2020 teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta valmistuneella Hämäläisellä on tutkinto myös musiikkiteatterilinjalta Lahden ammattikorkeakoulun musiikki- ja draamainstituutista. Takana on rooleja Suomen Kansallisteatterissa, Lahden Kaupunginteatterissa ja Samppalinnan kesäteatterissa, sekä kiinnitys Tampereen Ahaa Teatteriin. Turun Kaupunginteatteriin hänet kiinnitettiin joulukuussa 2020. Turkulaisille hän tuli tutuksi Perjantai on Pahin -musikaalin Ellin pääroolista Samppalinnan Kesäteatterissa (2019). Syksyllä 2021 Hämäläistä nähdään Tämä on ryöstö -komediassa ja Nokia-draamassa.

Pauliina Saarinen, näyttelijä

Saarinen valmistui Lahden Musiikki- ja draamainstituutin musiikkiteatterilinjalta vuonna 2010. Hänet kiinnitettiin kahdeksi vuodeksi Turun Kaupunginteatteriin elokuussa 2019. Saarinen on turkulaisille tuttu Turun Kaupunginteatterin lisäksi Samppalinnan Kesäteatterin musikaaleista. Turun Kaupunginteatterissa Saarinen vieraili ensimmäisen kertaa Jekyll & Hyde -musikaalissa (2013). Sen  jälkeen hän on esiintynyt useissa musikaaleissa, kuten Tamara (2015), Rock of Ages (2016), Viimeinen laiva  (2017), Varissuo (2018), Amélie (2019) ja Cabaret (2020). Teatteritöidensä lisäksi hän on keikkaillut laulajana yli viidentoista vuoden ajan eri kokoonpanoissa.

Sara Puljula, muusikko

Puljula on musiikin maisteri Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta, instrumentteinaan kontrabasso ja lyömäsoittimet. Laaja-alainen freelance-muusikko on toiminut tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa sekä Keski-Pohjanmaan ja Joensuun ammattikorkeakouluissa. Rovaniemellä syntynyt basisti-lyömäsoittaja soittaa ja keikkailee mm. yhtyeissä Lehtojärven Hirvenpää, Ulla Tapaninen & Nasevat kurtut sekä Johanna Juhola Reaktori. Puljula on tunnettu teatterimusiikin ammattilainen ja esiintynyt erilaisissa musiikki- ja tanssiproduktioissa mm. Suomen Kansallisteatterissa, Helsingin Kaupunginteatterissa, Svenska teaternissa ja Zodiakissa sekä soittanut kymmenillä eri äänilevyillä. Turussa hän toimi Åbo Svenska Teaterin Kalevala-musikaalin kapellimestarina (2019).

Sara Puljula

Esitys mediassa

Siskot sielun syövereissä ja kehollisissa kamppailuissa
Arvio Amusa-sivustolla, julkaistu 7.10.2021

Siskot suunnistavat naiseuden kartalla
Juttu Kulttuurikuplia-blogissa, julkaistu 28.9.2021

"Kyllä siellä tukasta piti pitää kiinni silloin, kun koko pää ei ollut pudota nauramisen takia."
Juttu Yökukkujan sekalaiset -blogissa, julkaistu 27.9.2021

Puolukkapäivistä mummotautiin – Kysy siskoilta
Juttu Parasta lähteä nyt -blogissa, julkaistu 26.9.2021

Hormonit innoittavat energistä Kysy siskoilta -musiikki-ilottelua
Arvio Turun Sanomissa, julkaistu 23.9.2021 (vain tilaajille)

#kysysiskoilta #totuudettiskiin #etoleyksin