Kysy siskoilta

Tiedot

Ensi-ilta 21. ja 22.9.2021 klo 18.30, oma tuotanto
Näyttämö: Pieni näyttämö
Kesto: 2 h 40 min

Huom. Näytösten alkamisaika on porrastettu Päänäyttämön esitysten kanssa. Tarkistathan alkamisajan lipustasi.

Liput

46 / 44 / 25 €
Lippukategoriat: perusl. / eläk. / opiskelija, työtön
Hinnat sisältävät palvelumaksun. Tyky-etu ja epassi käyvät maksuvälineenä. Esityslippu sisältää Föli-bussikyydin teatterille ja vaatesäilytyksen.

Monenlaisia totuuksia naisista

”Jostain syystä naisten hormonijutut ei oo tabuja siks, etteikö niistä sais puhua, vaan siks, että ne on niin kiusallisia, ettei kukaan halua puhua niistä.”

Nyt avaudutaan naisten elämästä, naisten suulla. Kysy siskoilta käsittelee naiseutta ja hormonien vaikutuksia historian ja tutkimustiedon tunnustaen. Merkittävin rooli esityksessä on kuitenkin näyttämön eri-ikäisten naisten läsnäololla, kokemusten jakamisella ja voimaannuttavalla, myötäelävällä musiikilla.

Puheenaiheina ovat muun muassa hysterian historia, pirullinen PMS, loputtomat ulkonäköpaineet, äitiys ja ikääntyminen. Niitä käsitellään kaunistelematta ja nauraen, mutta vitsiä naiseuden piirteistä ei tehdä. Uuden teoksen tarinat ovat tekijäporukan omia tai muilta siskoilta lainattuja, sillä tarkoitus on sanoittaa kaikille naisille tuttuja kokemuksia ja tarjota oivalluksia niihin liittyen. Et ole yksin.

Toteutustyyli lähentyy keikkakokemusta, sillä musiikki tuo voimaa kohtauksiin, joissa puretaan kaikenlaisia hormoneista aiheutuneita turhautumisia; hauskoja ja vähemmän hauskoja muistoja. Tämä esitys tarjoaa tietoa kaikille naiseuden eri vaiheista kiinnostuneille ja samaistumispintaa niitä läpikäyville.

Tekijät

Teksti ja ohjaus Satu Rasila
Laulujen sanat Susanna Haavisto
Musiikki Anna-Mari Kähärä
Lavastus- ja pukusuunnittelu Tuomas Lampinen
Koreografia Sonya Lindfors
Valosuunnittelu Jarmo Esko
Äänisuunnittelu Eero Auvinen
Naamioinnin suunnittelu Jessica Rosenberg
Esiintyjät Anna Victoria Eriksson, Susanna Haavisto, Linda Hämäläinen, Pauliina Saarinen ja Riitta Salminen
Muusikot Anna-Mari Kähärä (kapellimestari, piano) ja Sara Puljula (lyömäsoittimet, basso)

Esitystä tekemässä

Video FrontRow & Turun Kaupunginteatteri

 

"Kun avaa suunsa, löytää sielunsiskoja."
Mediavaikuttaja Anna Saivosalmi haastatteli Susanna Haavistoa ja Satu Rasilaa, juttu julkaistu Annan blogissa terveys.fi-sivustolla 10.2.2021

"Tämän esityksen haluan nähdä äitini kanssa."
Mediavaikuttaja Julia Thuren vieraili esityksen harjoituksissa, juttu julkaistu Juliaihminen-blogissa 20.12.2020

"Siitä pitää voida puhua!"
Susanna Haavisto kertoo sanoitusten tekemisestä, juttu julkaistu teatterin uutisissa 25.1.2021

 

Et ole yksin

”Aloin kirjoittaa tekstiä ohjenuoraksi itselleni. Oma pelkoni on, että viisikymppisyys muuttaa minut tapettiin sulautuvaksi tädiksi, ja haluaisin vanheta rohkeasti, tyylikkäästi sekä huumorintajuni säilyttäen. Siihen toivottavasti auttaa, kun tietää mitä muutoksia hormonit aiheuttavat kropalle ja mielelle. Tämän esityksen myötä otan vaihdevuodet haltuun ja kieltäydyn muuttumasta näkymättömäksi.”
Satu Rasila

"Naisten kehoon liittyy paljon vaiettua, peiteltyä ja hävettäväksi koettua. On vapauttavaa päästä lataamaan ja laulamaan totuuksia näyttämölle upean ryhmän kanssa. Tähän ikään mennessä kerrottavaa on kertynyt enemmän kuin laki sallii, ja meidän nuoremmilla näyttelijöillä on tietysti omat stoorinsa.”
Susanna Haavisto

”Esityksen a capella-henkinen musiikki ammentaa vahvasti roots-meiningistä. Monimuotoinen juurimusiikki saa mausteensa muun muassa jatsista ja hiphopista. Luotamme laulun voimaan ja vahvaan stemmalauluun, joka kajahtaa niin, että tukka lähtee päästä.”
Anna-Mari Kähärä

"Esitys on keikkamainen. Inspiroiduin nuorena näkemästäni Nirvanan unplugged-keikasta. Halusimme Päänäyttämölle saman intiimin, lämpimän tunnelman."
Tuomas Lampinen

#kysysiskoilta #totuudettiskiin #etoleyksin