Kultainen vasikka

Tiedot

Turun ensi-ilta 24.9.2020 klo 19
Näyttämö: Pieni näyttämö
Kesto: n. 2 h
Tekstitys: suomeksi ja englanniksi
Surtitles: in Finnish and English

Liput

31 / 29 / 23 €
Lippukategoriat: perusl. / eläk. / opiskelija, työtön
Hinnat sisältävät palvelumaksun. Tyky-etu ja epassi käyvät maksuvälineenä. Esityslippu sisältää Föli-bussikyydin teatterille ja vaatesäilytyksen.

Huom. Turun Kaupunginteatterin esitystoiminta on keskeytetty 10.2. asti eikä esitystä nähdä enää Turussa. Sen voi kuitenkin nähdä vielä Kouvolassa, Kotkassa, Tampereella ja Kuopiossa. Lisätietoa lippujen hyvityksestä.

*

Tanssiva draama rahasta ja rakkaudesta

Maria Jotunin klassikkonäytelmä Kultainen vasikka on kuvaus rahan välttämättömyydestä, sen humusta ja häikäisystä - ihmisen koko olemuksesta maailmansodan keskellä. Tapahtumapaikkana on sykkivä kaupunki, jossa musta pörssi on villiä ja kaikki on kaupan. Esityksen ohjaaja Mikko Roiha lupaa 100 esitystä täynnä hikeä, rakkautta ja juhlintaa. Nyt tanssitaan kengät rikki!

"Nerokkaalle naiselle kaikki on kapitaalia", toteaa isäntäänsä rakastunut palvelija Alvar, jonka osaksi taloudessa jää ottaa mitä annetaan. Kultainen vasikka -näytelmä seuraa perhettä, jonka äiti Katariina juhlii sodan suomaa mahdollisuutta tienata keinottelemalla. Tytär Eedit on naimisissa, mutta karkaa rikkaamman miehen matkaan. Jätetty aviomies Jaakko ryhtyy kasvattamaan kovalla työllä omaisuuttaan ja hautoo kostoa. Eeditin pikkusisko Lahja hankkii miehekseen konttoristi Karhun ennen kaikkea järkiperustein. Kun sodan päättyminen romahduttaa toisten elinkeinon, näyttäytyvät rahanhimossa tehdyt päätökset uudessa valossa. Saako rahalla sittenkään kaikkea, antaako se onnea ja vapautta?

Seitsemän teatterin yhteistuotanto

Näyttämöllä Kultaisessa vasikassa ovat näyttelijät Ella Mustajärvi (Kotkan Kaupunginteatteri), Joonas Kääriäinen (Kouvolan Teatteri), Ritva Grönberg (Kuopion Kaupunginteatteri), Markus Ilkka Uolevi (Turun Kaupunginteatteri) ja Saara Jokiaho (Jyväskylän Kaupunginteatteri/Teatteri Eurooppa Neljä). Esityksen ohjaa, sovittaa ja lavastaa taiteilijaprofessori Mikko Roiha, jolle esitys on samalla hänen neljäs Jotuni-ohjauksensa. Suomeksi esitettävä Kultainen vasikka on tekstitetty sekä suomeksi että englanniksi.

Mukana Suomen teattereita kiertävässä, harvinaisessa yhteistuotannossa ovat Kouvolan Teatteri, Kotkan Kaupunginteatteri, Jyväskylän kaupunginteatteri, Teatteri Eurooppa Neljä, Turun Kaupunginteatteri, Kuopion Kaupunginteatteri sekä suomalais-berliiniläinen Vapaa Teatteri. Näytelmä päättää Roihan kolme esitystä käsittävän laajan yhteistyöhankkeen, jonka aikaisempia osia olivat Pesärikko (2017) ja Miehen kylkiluu (2018).

About The Golden Calf

This year we celebrate the 140th birthday of one of the most well-known Finnish playwrights, Maria Jotuni. The Golden Calf (Finnish: Kultainen vasikka) is a play from the year 1918, the year following Finland’s declaration of independence. The play tackles women’s roles and opportunities in society as well as the value of money and its power over us. These timeless themes makes the Golden Calf one of the most seen plays in Finland. The latest version directed by Mikko Roiha will tour in Finnish theaters during the season 2020-2021. The play is surtitled in Finnish and English.

Tekijät

Teksti Maria Jotuni
Sovitus, ohjaus ja lavastus Mikko Roiha
Pukusuunnittelu Taina Sivonen
Äänisuunnittelu ja graafinen suunnittelu Moe Mustafa

Rooleissa Ella Mustajärvi, Joonas Kääriäinen, Ritva Grönberg, Markus Ilkka Uolevi ja Saara Jokiaho

Tutustu tarkemmin

Lue lisää Mikko Roihan yhteistyöhankkeesta.

Seuraa harjoituskautta Berliinissä Vapaan Teatterin Facebook-sivulla

Esityskuvia

Kuvaaja Moe Mustafa / Vapaa Teatteri

Esitys mediassa

Näyttelijät ovat kuin kotonaan omaperäisessä tyylittelyssä, rytmissä, askelluksissa ja terävissä elkeissä.
Juttu Tampester Teatro -blogissa, julkaistu 23.11.2020

Roihan Kultainen vasikka oli salakavala, ja vallotti minut hivuttamalla eikä kertalaakista
Juttu Paljon melua teatterista -blogissa, julkastu 13.11.2020

Tanssi yli hautojen
Juttu Parenteeseja-blogissa, julkaistu 25.10.2020

Mikä määrittää elämäsi? – Roiha-trilogian tanssillinen osuus
Juttu Kulttuurikuplia-blogissa, julkaistu 25.10.2020

Kapitaali on hyvä jumala ja Kultaisen vasikan uusi sovitus viiden tähden teatteria
Teatteriarvio Helsingin Sanomissa, julkaistu 27.9.2020

Mikko Roihan Kultainen vasikka on kantaaottava Jotuni-tulkinta, kunhan sitä muistaa katsoa historiallisten lasien läpi
Teatteriarvio Turun Sanomissa, julkaistu 25.9.2020 (vain tilaajille)