Kaksi paavia

Tiedot

Turun ensi-ilta 10.3.2022
Tampereen ensi-ilta 28.9.2021
Turun Kaupunginteatterin ja Tampereen Työväen Teatterin yhteistuotanto
Näyttämö: Pieni näyttämö
Kesto: 2 h 50 min väliaikoineen

Liput

LOHKO 1: 43 / 39 / 24 €
LOHKO 2: 41 / 38 / 22 €
Lippukategoriat: perusl. / eläk. / opiskelija, työtön
Hinnat sisältävät palvelumaksun. Tyky-etu ja epassi käyvät maksuvälineenä. Esityslippu sisältää Föli-bussikyydin teatterille ja vaatesäilytyksen. 

Keskustelu, joka muutti maailmaa

Tositapahtumiin perustuva Kaksi paavia -draama vie Vatikaanin valtapelin ytimeen, keskelle katolisen kirkon skandaalinkäryistä murrosvaihetta. Tuore näytelmä kuvaa kiehtovasti vallanjaosta käytyä verbaalista kaksintaistelua paavi Benedictus XVI:n (Joseph Ratzingerin, paavina 2005–2013) ja kardinaali Begoglion (Jorge Bergoglio, paavi Franciscus 2013–) välillä. Keskustelu ratkaisee katolisen kirkon suunnan: pitääkö se kiinni perinteistä vai avautuuko maailman muutokselle.

Toisen on taivuttava

Vuonna 2012 Katolista kirkkoa repivät isot kysymykset, kuten sen kanta avioeroon, ehkäisyyn, aborttiin, homopappeihin ja naispappeuteen. Lisäksi on puututtava kirkon suojissa tapahtuvaan hyväksikäyttöön, lahjuksiin ja rahanpesuun. Johtoon tarvitaan vahva suunnannäyttäjä.

Skandaaleja Vatikaanin muurien suojaan paennut istuva paavi Benedictus katsoo, ettei hänestä ole jatkamaan tehtävässä. Seuraajakseen hän havittelee slummipappina tunnettua kardinaali Bergogliota siitä huolimatta, että ikämiehet ovat opillisilta kannoiltaan, henkilöhistorialtaan ja persoonina kuin toistensa vastakohtia. Kummankin painolastina ovat menneisyydessä tehdyt virheet, jotka heidän on kohdattava, ennen kuin he voivat saavuttaa rauhan itsensä ja toistensa kanssa. Ja kristikunnan ongelmien ratkaisemisen sijaan molempien haaveissa siintää eläkkeelle vetäytyminen.

Käynnistyy kiivas jaakobinpaini velvollisuuksien ja erilaisten näkemysten yhteensovittamisen välillä. Menneisyys kummittelee mielessä, samoin pelko omien voimien riittämisestä johtoaseman paineiden alla. Kuinka vanhoillista siipeä edustava saksalainen onnistuu lopulta taivuttelemaan tangoa rakastavan argentiinalaisen seuraajakseen ja kirkon uudistajaksi?

Näytelmä menestyselokuvan takana

Kuvaus katolisen kirkon käännekohdasta on suomalaisille tuttu Fernando Meirellesin ohjaamasta menestyselokuvasta Kaksi paavia (The Two Popes, 2019). Anthony McCarten kirjoitti tarinan kuitenkin alun perin näytelmäksi (The Pope, 2019). Nyt se esitetään ensi kertaa Suomen näyttämöllä Turun Kaupunginteatterin ja Tampereen Työväen Teatterin yhteistuotantona. Tiina Puumalaisen ohjaama Suomen kantaesitys nähdään Turussa 25.3. ja Tampereen ensi-ilta syksyllä 2021.

"Minua näytelmässä kiehtoo jännite elämänsä merkittävimmän valinnan edessä olevien miesten välillä. Se, miten kaksi kaikesta eri mieltä olevaa kilpailijaa löytää keskustelujen kautta luottamuksen ja hakee synninpäästöä toisiltaan." - ohjaaja Tiina Puumalainen

Paaveina Esko Roine ja Asko Sarkola

Jos elokuvan paavit Anthony Hopkins ja Jonathan Pryce olivat arvostettuja näyttelijöitä, on suomalaisella teatterilla tarjota näyttämölle myöskin paavilliset mittasuhteet täyttävät virtuoosit: Esko Roine ja Asko Sarkola. Paavien keskustelukumppaneina nunna Brigittana ja Sophiana nähdään Ulla Koivuranta ja Anne-Mari Alaspää.

Tekijät

Teksti Anthony McCarten 
Käännös ja ohjaus Tiina Puumalainen 
Lavastussuunnittelu Teppo Järvinen 
Pukusuunnittelu Tuomas Lampinen 
Valosuunnittelu Jari Sipilä 
Äänisuunnittelu Jari Tengström 
Naamioinnin suunnittelu Anna Kulju 
Rooleissa Anne-Mari Alaspää, Ulla Koivuranta, Esko Roine, Asko Sarkola

Esitysoikeuksia valvoo Drama Corner

Esityskuvia

Kuvaaja Otto-Ville Väätäinen.

Esitys mediassa

Konkarit kannattelevat Kaksi Paavia-näytelmää
Arvio Salonjokilaakso-mediassa, julkaistu 27.10.2021

Teatteriarvio: Esko Roine ja Asko Sarkola loistavat paaveina
Arvio Tamperelaisessa, julkaistu 3.10.2021

VIISI TÄHTEÄ: 76-vuotiaan Sarkolan ja 77-vuotiaan Roineen elämänkokemus tekee Kahdesta paavista vakuuttavan ja tunnepitoisen näytelmän
Arvio Radio Sun -sivustolla, julkaistu 29.9.2021

Asko Sarkola ja Esko Roine tarjoavat juhlallisen kolmetuntisen teatteria ikävöineille: Näyttämötaiteen seniorit astuvat lavalle kahtena paavina
Arvio Helsingin Sanomissa, julkaistu 29.9.2021

Esko Roineen ja Asko Sarkolan Vatikaani-visa kuumottaa ja kiinnostaa – arviossa TTT:n Kaksi paavia
Arvio Kulttuuritoimitus-mediassa, julkaistu 29.9.2021

Kaksi paavia koukuttaa katsojan kevyesti kolmeksi tunniksi 
Arvio Aamulehdessä, julkaistu 29.9.2021 (vain tilaajille)