Ihana neiti N. eli Vartiovuoren arvoitus

Työryhmä

Teksti ja ohjaus: Juha Siltanen
Lavastus: Jani Uljas
Puvustus: Tuomas Lampinen
Valosuunnittelu: Jarmo Esko
Äänisuunnittelu: Tuomas Rissanen
Videosuunnittelu: Sanna Malkavaara
Naamioinnin suunnittelu: Heli Lindholm

Rooleissa Minna Hämäläinen, Ulla Koivuranta, Mika Kujala, Kimmo Rasila, Jonas Saari, Mervi Takatalo, Kirsi Tarvainen, Tobias Zilliacus

Juha Siltanen

Kantaesitys 16.11.2018 Pienellä näyttämöllä
Poistunut ohjelmsitosta
Omaa tuotantoa
Kesto 2 h 50 min, sis. väliajan

Osta liput tästä

Huom!

Tiistain 23.4. näytös on peruutettu sairastapauksen takia. Lue lisää.

Tositarina rakkaudesta ja murhasta

Nuori naisopiskelija ja yliopiston kirjastonjohtaja rakastuvat kultaista 20-lukua elävässä Turussa. Tuoretta suhdetta varjostaa ahdistelutapaus ja siitä seuranneet ilkeämieliset huhut neidin menneisyydestä. Talvella 1927 lumisella Vartiovuorella tapahtuu henkirikos, jonka uhrina on neidin mainetta tahrannut tunnettu liikemies. Todisteet johtavat poliisin harhaan, mutta lopulta rikos ratkaistaan aikanaan modernin tutkimusmenetelmän avulla. Vaiherikasta oikeudenkäyntiä seurataan henkeä pidättäen aina Amerikassa asti ja kansa jakautuu kahtia, yhdet syytettyjen, toiset uhrin puolelle.

Vartiovuoren murha nosti aikanaan otsikoihin rakkausdraaman, jonka vaiheita näytelmäkirjailija Juha Siltanen pitää hämmästyttävinä. Tositarina ja rikoksen mahdolliset motiivit kiehtoivat häntä siinä määrin, että kaudella 2018-2019 Turun Kaupunginteatterissa pyörii Siltasen kirjoittama ja ohjaama näytelmä Ihana neiti N. eli Vartiovuoren arvoitus, jonka päähenkilöiden esikuvana ovat Vartiovuoren tapauksen rakastavaiset. Runollinen draama piirtää kiehtovan muotokuvan kahdesta jännittävästä henkilöstä, neiti Niinisestä ja maisteri Törnuddista. Lisäksi esitys on kuva rakkaudesta ja väkivallasta, kahdesta ilmiöistä, joita aikamme kulttuuri ryöstöviljelee. Näytelmän nimessä oleva arvoitus ei niinkään viittaa rikoksen selvittämiseen, vaan pohdintaan niistä syistä, jotka siihen saattoivat johtaa.

"Tämä on rakkausnäytelmä. Kuten meidän kaikkien, ”Ihanan neidin" henkilöiden tarina syntyi kohtuuttomuuksista, rosoista, sirpaleista, kaikesta ei-aiotusta. Sellaisia ovat tositarinat, ja sellaisia ovat myös parhaat sadut."
- Juha Siltanen

Draaman rakastavaisia esittävät Turun Kaupunginteatterissa kiinnityksellä vuosina 2012–2014 näytellyt Mervi Takatalo ja ensivierailunsa kaupunginteatterissa tekevä Tobias Zilliacus. Muissa rooleissa nähdään Minna Hämäläinen, Ulla Koivuranta, Mika Kujala, Kimmo Rasila, Jonas Saari ja Kirsi Tarvainen.

Ihana neiti N. eli Vartiovuoren arvoitus Facebookissa

Liput

“Siirryverkkokauppaan

Lohko 1: 39 / 37 / 23 €
Lohko 2: 34 / 32 / 18 €
Lippukategoriat: perus/eläkeläiset/opiskelijat. & työttömät
Hinnat sisältävät palvelumaksun. Tyky-etu ja epassi käyvät maksuvälineenä.

Esityskuvat: Otto-Ville Väätäinen / Turun Kaupunginteatteri

 

 

Juliste: Marita Koivisto / Turun Kaupunginteatteri