Gladys

Tiedot

Ensi-ilta 1.9.2021 klo 19
Yhteistuotanto Teatteri Vertigon kanssa
Näyttämö: Sopukka
Kesto: n. 2 h 35 min, sis. väliajan

Liput

29 / 27 / 19 €
Lippukategoriat: perusl. / eläk. / opiskelija, työtön
Hinnat sisältävät palvelumaksun. Tyky-etu ja epassi käyvät maksuvälineenä. Esityslippu sisältää Föli-bussikyydin teatterille ja vaatesäilytyksen.

”Te rakastatte minua – ja siksi minä rakastan teitä.”

Gladys on leikkisä ja synkän koominen tarina tähteydestä ja rakkaudenjanosta. Esitys pohjautuu mykkäfilmien suuren tähden, Mary Pickfordin (1892-1979) elämään. Pitkistä vaaleista kiharoistaan tunnettua näyttelijätärtä kutsuttiin mm. lempinimillä America's Sweetheart ja Little Mary. Mary Pickford oli yksi amerikkalaisen elokuvateollisuuden uranuurtajista. Hän osallistui aktiivisesti uuden nousevan taidemuodon kehittämiseen, ja perusti myös oman United Artists -tuotantoyhtiönsä yhdessä Charles Chaplinin, D. W. Griffithin ja Douglas Fairbanksin kanssa. Mary Pickford ehti näytellä uransa aikana lukuisissa elokuvissa. Hän voitti parhaan naispääosan Oscarin vuonna 1929, ja lopetti sitten yllättäen näyttelemisen kokonaan vuonna 1933.

Mitä tapahtui kaikkien rakastamalle näyttelijättärelle, kun hän leikkasi pitkät kutrinsa ja kieltäytyi tekemästä äänielokuvia?

Gladys yhdistää perinteistä teatteria, visuaalista kerrontaa, kuunnelmaa ja Foley-tehosteita. Esityksestä rakentuu monitahoinen kudelma, jossa risteävät tarinat ja harhakuvat paljastuvat vähitellen. Loppujen lopuksi, mitä me tiedämme Mary Pickfordista, tuosta uraansa määrätietoisesti ja kunnianhimoisesti rakentaneesta naisesta, jota koko maailma palvoi?

Esityksen tuottaa turkulainen Teatteri Vertgo yhteistyössä Turun Kaupunginteatterin kanssa. Esitystä tukee Turun kulttuurilautakunta ja Turun teatterisäätiö.

Tekijät

Käsikirjoitus ja konsepti: Eeva Salonius
Ohjaus: Ishwar Maharaj
Koreografia: Tuija Lappalainen
Lavastus- ja pukusuunnittelu: Marie Antikainen
Maskeeraussuunnittelu: Sarianna Sormunen
Valo- ja videosuunnittelu: Arttu Aarnio
Äänisuunnittelu: Jaakko Autio
Graafinen suunnittelu: Kaisa Salokannel
Valokuvaus: Ville-Matias Roisko
 
Lavalla Samppa Heikkinen, Jenni Helenius, Seija Uitto, Kati Urho ja Riikka Voutilainen. 

Esityskuvat

Kuvaaja Ville-Matias Roisko / Teatteri Vertigo

Esitys mediassa

"Teatteri Vertigon Gladys oli juuri tällainen, kaikkea, mitä teatterissa rakastan, yllättävässä paketissa."
Juttu Yökukkujan sekalaisia -blogissa, julkaistu 6.9.2021

Kulttuuria Turussa
Juttu Naiselo 45+ -blogissa, julkaistu 4.9.2021

Gladys kurkistaa näyttelijä Mary Pickfordin julkisuuskuvan taakse ja rakentaa monikerroksisen tulkinnan Hollywoodin mykkäelokuvien tähdestä
Arvio Turun Sanomissa, julkaistu 2.9.2021 (vain tilaajille)