Gladys

Tiedot

Ensi-ilta 1.9.2021 klo 19
Yhteistuotanto Teatteri Vertigon kanssa
Näyttämö: Sopukka
Kesto: n. 2 h 15 min, sis. väliajan

Liput

29 / 27 / 19 €
Lippukategoriat: perusl. / eläk. / opiskelija, työtön
Hinnat sisältävät palvelumaksun. Tyky-etu ja epassi käyvät maksuvälineenä. Esityslippu sisältää Föli-bussikyydin teatterille ja vaatesäilytyksen.

”Te rakastatte minua – ja siksi minä rakastan teitä.”

Gladys on leikkisä ja synkän koominen tarina tähteydestä ja rakkaudenjanosta. Esitys pohjautuu mykkäfilmien suuren tähden, Mary Pickfordin (1892-1979) elämään. Pitkistä vaaleista kiharoistaan tunnettua näyttelijätärtä kutsuttiin mm. lempinimillä America's Sweetheart, Little Mary ja Queen of the Movies. Mary Pickford ehti näytellä uransa aikana lukuisissa elokuvissa, ja vuonna 1929 hän voitti parhaan naispääosan Oscarin. Pickford perusti yhdessä Charles Chaplinin, D. W. Griffithin ja Douglas Fairbanksin kanssa oman tuotantoyhtiönsä United Artists. Läpi uransa Pickford pyrki kehittämään elokuvallista ilmaisua niin näyttelijänä, ohjaajana, tuottajana kuin käsikirjoittajanakin. Pickfordia voidaan syystäkin kutsua amerikkalaisen elokuvan pioneeriksi.

Mary Pickford lopetti yllättäen näyttelemisen kokonaan vuonna 1933. Mitä tapahtui valkokankaan kaikkien aikojen lemmikille, kun hän leikkasi pitkät kutrinsa ja kieltäytyi tekemästä äänielokuvia? Gladys rakentaa Pickfordin elämästä monitahoisen kudelman, jossa tarinat ja harhakuvat paljastuvat vähitellen. Samalla myös Mary Pickford alkaa näyttäytyä yleisölleen tarkkaan harkittuna illuusiona. Loppujen lopuksi, mitä me tiedämme Mary Pickfordista, tuosta uraansa määrätietoisesti ja kunnianhimoisesti rakentaneesta naisesta, jota koko maailma palvoi?

Esityksen tuottaa turkulainen Teatteri Vertigo yhteistyössä Turun Kaupunginteatterin kanssa. Teatteri Vertigo on turkulainen vapaan kentän ammattiteatteri, joka tunnetaan elämyspohjaisista ja paikkasidonnaisista esityksistään. Edellisen kerran Vertigo vieraili Turun Apteekkimuseossa syksyllä 2020, jonne se valmisti absurdin kauhutarinan Yöperhonen. Esitystä tukee Turun kulttuurilautakunta.

Tekijät

Teksti: Eeva Salonius
Ohjaus: Ishwar Maharaj
Lavastus- ja pukusuunnittelu: Marie Antikainen
Äänisuunnittelu: Jaakko Autio
Graafikko: Kaisa Salokannel

Lavalla Samppa Heikkinen, Jenni Helenius, Seija Uitto, Kati Urho ja Riikka Voutilainen.