Funny

Tiedot

Kuuman Ankanpoikasen vierailuesitys 28.9. ja 29.9. klo 18.30
Näyttämö: Pieni näyttämö
Kesto: n. 1 h, ei väliaikaa
Esityskieli: sanaton 
Kohderyhmä: aikuiset

Liput

31 / 29 / 23 €
Lippukategoriat: perus / eläk. / opiskelija, työtön
Hinnat sisältävät palvelumaksun. Tyky-etu ja epassi käyvät maksuvälineenä. Esityslippu sisältää Föli-bussikyydin teatteriin ja vaatesäilytyksen.

Yleisömäärää esityksissä rajoitetaan kulloinkin voimassa olevien määräysten mukaisesti. Muuttuva tilanne voi aiheuttaa muutoksia katsomojärjestelyihin.

The best puppet show ever made

Funny on hauska. Funny on koskettava. Funny on maailman paras nukketeatteriesitys. Tätä esitystä et halua jättää näkemättä!

Kuuman Ankanpoikasen Funny-esitys poksauttaa lavan täyteen muotoaan muuttavia ilmapalloja, ja unelmia tähteydestä. Merja Pöyhösen ja Riina Tikkasen konseptoima nukketeatteriteos tähtää suoraan katsojien suupieliin, sydämiin ja maailmanmaineeseen. 

Kepeän taiteellinen ja osin absurdistikin ilotteleva esitys pomppii valokeilojen liepeillä ja ytimissä.  Kahden enemmän tai vähemmän näkyvän nukketeatteritaiteilijan, kasan ilmapalloja ja muutaman nukkehahmon voimin kuljetaan välillä vähän kompuroidenkin kohti sitä täydellistä esitystä. Tähtiunelmia, ihmeellisesti leijuvia ilmapalloja, paikkaansa etsivä viihdyttäjä, lapsi, matkalaukkuelämää, Maijal’ oli karitsa, popcornia, hattaraa.  Mutta kun päivä vaihtuu yöksi ja sälekaihtimet sulkeutuvat, tyynystä löytyy ase ja peiton alta ryömivät esiin lampaat, jotka melkein pilaavat kaiken. Sanaton, humoristinen ja muodoltaan kepeä nukketeat-teriesitys yrittää piilottaa pelot pumpuliin ja samalla pohtii parrasvalojen paineita. Pärjääkö sillä, että mieli on kevyt kuin heliumpallo? Syödäänkö hattarat aina elävältä? 

Viihdyttämisen, pelkojen ja unelmien välillä tasapainotteleva teos elävöittää niin ilmapallot, sarjakuvamaiset naamarit, superlonin kuin realistisen kokoiset ihmisnukkensa. Kaiken takana ja ympärillä pyörii uskomattoman näkymätön nuketus. 

Tekijät

Funnyn työryhmä koostuu kotimaisista nykynukketeatterin sankareista. Esityksen lavatähtinä hurmaavat Merja Pöyhönen ja Riina Tikkanen, jotka ovat tuttuja monista viime vuosien nukketeatterimenestyksistä, yhdessä ja erikseen. Työryhmää täydentää joukko tarkoin valikoituja ja maan parhaita nukketeatteritaiteilijoi-ta. Tiimin meriitit kattavat lähes kaiken suurten näyttämöiden visualiikasta taidepalkintojen kautta nukketeat-terialan tajunnanräjäyttävän uraauurtavaan järjestötoimintaan.

Konsepti, käsikirjoitus, lavalla - Merja Pöyhönen & Riina Tikkanen
Ohjaus - Pia Kalenius
Nuket ja lavastus - Jenni Rutanen
Sävellys - Antti-Juhani Manninen
Valot - Essi Santala
Tuotanto - Kuuma Ankanpoikanen ja Markus Alanen
Nukketeatteriharjoittelija - Eve Mäkitalo
Kiitos - Heini Maaranen, Antton Kainulainen, Sanna Soni, Taru Tuomisto, Jesper Dolgov, Anni Sundbacka
Tukijat - Aura of Puppets, Taiteen edistämiskeskus, Suomen Kulttuurirahasto, Samuel Huberin taidesäätiö, TOP-säätiö, Turun Teatterisäätiö

Kuuma Ankanpoikanen on turkulainen nukketeatteriryhmä ja yksi suomalaisen nykynukketeatteritaiteen pioneereis-ta. Vuodesta 2008 alkaen kollektiivi on ollut vahvasti myötävaikuttamassa koko taiteenalan nousukiitoon. Tyylillisesti Kuuma Ankanpoikanen tunnetaan hitusen anarkistisesta mutta tinkimättömän kunnianhimoisesta otteestaan nukketeatteritaiteeseen sekä festivaaleja ja tapahtumia ilahduttaneista naamioimprovisaatioistaan.

Merja Pöyhönen on kotimaassaan melkein kaikkensa saavuttanut nukketeatteritaiteilija ja ohjaaja, ja yksi suomalaisen nykynukketeatteriaallon uranuurtajista. Pöyhönen on kiinnostunut nukeista, tunteista ja liikkeestä ja ohjannut lukuisia taidealansa tunnetuimmista kotimaisista esityksistä ja jopa muutaman ulkomaisen.

Riina Tikkanen on monipuolinen ja taitava esiintyjä. Hän on työskennellyt ammattilaisproduktioissa fyysisen teatterin, klovnerian, naamio- ja nukketeatterin ilmaisukeinoja käyttäen. Viimeisen viiden vuoden aikana Tikkanen on toiminut esiintyjänä yli kolmessakymmenessä eri näyttämöteoksessa.

Pia Kalenius on työskennellyt uskomattoman laaja-alaisesti nukketeatterin ja esittävän taiteen kentällä ohjaajana, visuaalisena suunnittelijana ja rakentajana, esiintyjänä sekä esityskonseptien kehittäjänä. Kalenius on hyvin visuaalinen ohjaaja, joka kuljettaa tarinaa mielellään ilman sanoja, näyttämökuvin, tunnelmin, aina häpeämättömän tunteikkaasti. Kaleniuksen pääteoksia ovat Lemminkäinen ja Äiti -nukketeatterispektaakkeli Aurajoessa (2017) ja Vanhan vuoden viimeinen päivä (2013). 

Jenni Rutanen on toiminut monipuolisesti erilaisissa taide- ja teatteriyhteisöissä. Rutasen viimeisimmät merkittävät työt nukketeatterin kentällä ovat Vedenalainen (2020), Leda (2020), nukkeooppera Croak -Or the Unexpected Joys and Perils of Singing (2018) sekä Nooat - sillä hän oli herralle mieluinen (2018).

Antti-Juhani Manninen on turkulainen nukketeatteri- ja esitystaiteilija sekä upea säveltäjä. Mannisen suurimpiin sävellystöihin kuuluvat mm. TEHDAS Teatterissa Myrsky (2013), Romeo ja Julia (2015), Kolme sisarta ja Tuntematon sotilas (2019), sekä teokset Lemminkäinen ja Äiti (2017) ja Leda (2020).

Essi Santala on työskennellyt valosuunnittelijana mm. Mikkelin teatterissa, Kajaanin kaupunginteatterissa ja Kotkan kaupunginteatterissa. Santala teki valosuunnittelun myös Turun Kaupunginteatterissa ensi-iltansa saaneen nykynukketeatterin menestysesitys Ledaan (2020).

Markus Alanen on työskennellyt monipuolisesti esittävien taiteiden kentällä tuottajana, valosuunnittelijana, dramaturgina sekä työryhmissä että organisaatioissa, viimeksi Teatteri Metamorfoosissa ja esitystaiteen tuotantotalo Mad House Helsingissä.