Don Juan

Tiedot

Ensi-ilta 6.9.2019, omaa ohjelmistoa

Esitys striimataan suorana lähetyksenä 15.4. ja 23.4.2021, lue striimeistä.

Näyttämö: Pieni näyttämö / Päänäyttämö
Kesto: 2,5 h, sisältää väliajan
Ikäsuositus: yläkouluikäisistä ylöspäin

Liput

Permanto: 39 / 37 / 23 €
Parvi: 34 / 32 / 18 €
Lippukategoriat: perusl. / eläk. / opiskelija, työtön
Hinnat sisältävät palvelumaksun. Tyky-etu ja epassi käyvät maksuvälineenä. Esityslippu sisältää Föli-bussikyydin teatteriin ja vaatesäilytyksen.

Huom. Turun Kaupunginteatterin kevään 2021 esitystoiminta on peruttu. Hyvitämme liput, katso ohjeDon Juan on mahdollista nähdä vielä viimeisen kerran livestriimatussa esityksessä 23.4. klo 19. 

*

Rakkaus on tehty jaettavaksi

Don Juan, tuo holtiton barokkikukko, kylvää ympärilleen rakkauden siemeniä. Jälkeen jää pettyneitä morsioita, epätoivoisia velkojia ja kostonhimoa puhkuvia lankomiehiä. Seikkailijan kintereillä seuraa palvelija Sganarelle milloin kauhistuneena, milloin isäntänsä oikeuksia puolustaen. Don Juanin kiihkeässä elämänpelissä sekoittuvat tunteet ja tuoksut, viettely ja hylkääminen, synti ja synnin palkka.

Hullunhauska komedia tuhoisasta sarjahurmaajasta

Molièren klassikkokomedian Don Juanille mikään ei ole pyhää, ei edes isän rakkaus. Maailma on hänen valloituskenttänsä, ja jotakin hämmästyttävän tuttua hänessä on. Don Juan liihottelee 1600-luvulta suoraan meidän aikamme ytimeen. Pasi Lampelan ohjaamassa esityksessä on luvassa vauhdikkaita käänteitä, säkenöivää dialogia, fyysistä komediaa, hillittömiä hahmoja, ja lopulta melkoisia metafyysisiä väristyksiä kun Don Juan saa luokseen viimeisen vieraansa. Karnevalistinen meno tempaa mukaansa, mutta esitys herättää myös puntaroimaan tekemiemme valintojen ja tekojen seurauksia.

"Ei, tapahtukoon mitä tahansa, älköön kukaan pääskö sanomaan että minä katuisin."
- Don Juan

Don Juanina Eero Aho

Komedian roolitus tuo näyttämölle taitoa ja karismaa, jolle on vaikea löytää vertaista: Don Juanina katsojia viettelee Eero Aho. Viimeksi Aho esiintyi Päänäyttämöllämme Hamletissa, jonka petollisen kuningas Claudiuksen roolissa nähtiin lupaavia elostelijan elkeitä. Ahon aisaparia Sganarellea esittää Taru sormusten herrasta -näytelmässä ja Tanssii tähtien kanssa -sarjassa joukkoihastusta aiheuttanut Hannes Suominen. Komedian muissa rooleissa loistavat Minna Hämäläinen, Riitta Salminen, Petri Rajala, Markus Ilkka Uolevi ja Kimmo Rasila. Tuubaa esityksessä soittaa Kari Lilja.

Ohjaajana Pasi Lampela

Ohjaaja, kirjailija ja käsikirjoittaja Pasi Lampela on parikymmenvuotisen uransa aikana ohjannut Turun Kaupunginteatteriin esitykset Kuolemaani saakka (1999), Demonit (2002) ja Yksityisiä keskusteluja (2011). Lampela kuuluu sukupolvensa keskeisiin teatterintekijöihin, ja hän on ohjannut omien näytelmiensä lisäksi niin klassikoita kuin modernia draamaakin.

”Molièren Don Juan kiehtoo minua, koska sen merkitykset eivät tyhjene lopullisesti koskaan. Se on yhtä aikaa riehakkaan koominen ja ajatuksia herättävä tarina kapinallisesta, joka näkee vallan väärinkäytön läpi sen kaikissa yhteiskunnallisissa muodoissa, mutta hairahtuu omalla tavallaan samaan vallan väärinkäyttöön itsekin. Tunnistan tämän omasta sukupolvestani.”
- Pasi Lampela

Tekijät

Teksti: Molière
Suomennos:  Arto af Hällström
Sovitus: Pasi Lampela 2018
Ohjaus: Pasi Lampela
Lavastussuunnittelu: Markus Tsokkinen
Pukusuunnittelu: Tuomas Lampinen
Äänisuunnittelu: Tuomas Rissanen
Valosuunnittelu: Jarmo Esko
Naamioinnin suunnittelu: Anna Kulju

Rooleissa:
Eero Aho, Minna Hämäläinen, Petri Rajala, Kimmo Rasila, Riitta Salminen, Hannes Suominen, Markus Ilkka Uolevi. Tuubansoittaja Kari Lilja.

Esityskuvia