Breaking the Waves

Työryhmä

Elokuvakäsikirjoitus: Lars von Trier, David Pirie ja Peter Asmussen
Näyttämösovitus: Vivian Nielsen
Suomennos: Liisa Urpelainen

Ohjaus: Mikko Kouki

Lavastus: Markus Tsokkinen
Puvustus: Tuomas Lampinen
Äänisuunnittelu: Tommi Koskinen
Valosuunnittelu: Jarmo Esko
Projisointi: Sanna Malkavaara
Koreografia: Antti Kankainen

Rooleissa: Helmi-Leena Nummela, Taneli Mäkelä, Minna Hämäläinen, Stefan Karlsson, Miska Kaukonen, Ulla Koivuranta, Petri Rajala, Kimmo Rasila, Antti Kankainen

Poistunut ohjelmistosta.

 

Suurin kaikista on rakkaus

Ensi-illat Logomo-teatterissa 17. ja 18.4.2015
Esitykset keväällä Turun Kaupunginteatterissa, syksyllä 2015 Turussa ja Espoossa

Ikäraja 16 v.

Esitys

Lars von Trierin menestyselokuva nyt Suomen kantaesityksenä

Nuori Bess on niin viaton ja naiivi, että häntä pidetään omassa, tiukasti uskonnollisessa yhteisössäänkin outona. Kun Bess rakastuu itseään 27 vuotta vanhempaan, öljynporauslautalla työskentelevään Janiin, ei suhdetta hyväksy kukaan. Janin sylissä Bess tuntee kuitenkin olevansa haluttu, turvassa ja tärkeä.

Kun Jan loukkaantuu vakavasti öljynporauslautalla sattuneessa onnettomuudessa, on Bess valmis äärimmäisiin tekoihin rakkautensa puolesta.

1970-luvun Skotlantiin sijoittuvan vahvan draaman päärooleissa nähdään Helmi-Leena Nummela ja Taneli Mäkelä.

Breaking the Waves toteutetaan Turun Kaupunginteatterin ja Espoon Kaupunginteatterin yhteistuotantona. Esitykset Espoon Kaupunginteatterissa syyskaudella 2015.

Taneli Mäkelä haastattelussa

Satu Rasila haastatteli Taneli Mäkelää lokakuussa 2014.

Tulet tekemään Breaking the Wavesin miespääroolin. Teos on alun perin tanskalaisen Lars von Trierin ohjaama elokuva. Mikä suhde sinulla on kyseiseen elokuvaan?

”Pakko tunnustaa, että en ole nähnyt elokuvaa. Silloin kun Breaking the Waves tuli ensi-iltaan, sitä hehkutettiin joka puolella. Jostain syystä se jäi silloin kuitenkin näkemättä.

Nyt kun olen lukenut hienon ja hurjan näyttämösovituksen, mietin, kannattaako minun katsoakaan elokuvaa. Tässä vaiheessa saattaa olla parempi, ettei kahlitse omia, tekstin synnyttämiä mielikuvia elokuvatulkintaan.”

Elokuvan tarina sijoittuu 1970-luvun Skotlantiin, uskonnollisesti ahdasmieliseen yhteisöön ja öljynporauslautalle, missä roolihahmosi Jan työskentelee. Mitä yhteistä näillä maailmoilla on nykypäivän ja meidän Suomemme tai Turkumme kanssa?

”Tarinan käänteet liittyvät tiettyyn aikakauteen, erityisesti tiedonkulkuun ja yhteydenpitoon. Rakastavaisten tarina olisi toisenlainen, jos he olisivat voineet pitää toisiinsa kännyköillä yhteyttä. Tiukka uskonnollisen yhteisön kuri tai ahdasmielinen asennoituminen poikkeukselliseen parisuhteeseen asettaa jonkunlaisen taustan tarinalle, mutta ei ratkaise sen ydintä.

Minulle tämä on tarina sattuman kohtalokkaasta puuttumisesta ihmisen elämään. Näytelmän henkilöillä käy huono tsägä, joka johtaa puolestaan traagisiin käänteisiin. Tarinan pohjalla on kuitenkin lohtu. Minusta Breaking the Waves kertoo viime kädessä pyyteettömästä rakkaudesta. Siinä se palautuu uskonnolliseen kuvastoon: suurin kaikista on rakkaus.”

Roolihahmosi Jan on töissä öljynporauslautalla. Jos nyt joutuisit omana itsenäsi työkomennukselle öljynporauslautalle, mihin hommiin toivoisit siellä pääseväsi?

”Jos öljynporauslautalla olisi tähystäjän tehtävä, niin siihen. Mutta ei siellä taida olla. Mieluiten haluaisin vaan olla ja katsella merta.”

Breaking the Waves mediassa

Blogiarvostelu: Breaking the waves., Nti Kirjastotäti 24.11.2015
Blogiarvostelu: Lavalta: Breaking the Waves (Turun kaupunginteatteri / Espoon kaupunginteatteri), Linnea/Kujerruksia 31.10.2015
Blogiarvostelu: Breaking the Waves - Rujo tarina rakkaudesta (Jenni Laaksonen, Kuperkeikkaseikka 12.10.2015)
Blogiarvostelu: Jos liikaa voi rakastaa (Krista_llia-blogi, 28.9.2015)
Haastattelu: Halvaantuneena näyttämöllä - Taneli Mäkelällä on rankka rooli teatterissa (Anneli Tuominen-Halomo, Länsiväylä 2.9.2015)
Arvostelu: Lars von Trieriä nyt lavalla: Hullun rakkauden ja uhrautumisen vuorovesissä (Ellinoora Sandell, Demokraatti 23.4.2015)
Blogiarvostelu: Breaking the Waves murtaa sydämet (Piki Kettunen, Vuosikertanainen 20.4.2015)
Blogiarvostelu: Sinun pitää olla kiltti tyttö (Jaakko Virrankoski, Kulttuurin keinoin 19.4.2015)
Arvostelu: Von Triers martyrfilm på Åbo stadsteatern (Tomas Jansson, Yle 19.4.2015)
Arvostelu: Tyttö, joka rakasti liikaa (Frida Maria Pessi, Turun Sanomat, 19.4.2015)
Blogiarvostelu: Humanismin vaikuttava ylistys (Kirjallisia-blogi/Tomi, 18.4.2015)
Blogiarvostelu: Breaking the Wavesin kantaesitys Logomossa (Kirsin Kirjanurkka 17.4.2015)
Breaking the Waves hyökyy kaupunginteatteriin (Esa Töykkälä, Aamuset 2.1.2015)
Von Trierin kulttileffa näyttämölle Turussa (Teemu Nurmi, Turkulainen 5.11.2014)
Breaking the Waves keväällä kaupunginteatteriin (Irmeli Haapanen, Turun Sanomat 29.10.2014)