Akateeminen vartti

Tiedot

16.10.2021 klo 14.15 ja klo 19.15, yhteistuotanto
Näyttämö: Päänäyttämö
Kesto: 2 h, sisältää väliajan

Liput

29 / 27 / 19 €
Lippukategoriat: peruslippu / eläkeläiset / opiskelija, koululainen, työtön
Hinnat sisältävät palvelumaksun. Tyky-etu ja epassi käyvät maksuvälineenä. Esityslippu sisältää Föli-bussikyydin teatteriin ja vaatesäilytyksen.

Yleisömäärää esityksissä rajoitetaan kulloinkin voimassa olevien määräysten mukaisesti. Muuttuva tilanne voi aiheuttaa muutoksia katsomojärjestelyihin.

Seitsemän tieteenalaa, tutkimusta ja tarinaa

Akateeminen vartti -ilta on kurkistus tieteen todellisuuteen tarinoiden ja viihdyttävien, kansantajuisten esitysten avulla. Yleisö pääsee kuulemaan niin ajankohtaisista, kuin historiallisistakin mieltä kiehtovista asioista asiantuntijoiden kertomana.  Turun yliopiston tutkijoille ilta antaa mahdollisuuden avata tutkimustyötään yleisölle uudella tavalla.

 

Turun yliopiston ja Turun Kaupunginteatterin yhteistyökonsepti tuo teatterilavalle seitsemän eri tieteenalaa, tutkimusta ja tarinaa. Kaksituntinen "iltaluento" Päänäyttämöllä on jaettu 15 minuutin esityksiin ja se sisältää väliajan. Yhdistävänä teemana ovat näkymättömät maailmat, joita tutkijat ovat tahoillaan kartoittaneet. Mukana ovat  biodiversiteettitutkimuksen professori Ilari Sääksjärvi, oikeustieteen professori Anne Alvesalo-Kuusi, taloussosiologian dosentti Outi Sarpila, Suomen historian professori Kirsi Vainio-Korhonen, kasvatustieteen dosentti Marjaana Puurtinen, molekulaarisen solubiologian professori, syöpätutkija Johanna Ivaska ja yrittäjyyden dosentti Pekka Stenholm.

 

Akateeminen vartti -konseptin innoittajana ovat toimineet Helsingin Sanomien menestysformaatti Musta laatikko, joka avaa esityksen muodossa toimittajien työtä, sekä kansainvälinen TEDx-konsepti. Tapahtuman ovat rakentaneet Turun yliopiston luovan kirjoittamisen oppiaine yhdessä esiintyjiä teatterilla valmentavien Mikko Koukin ja Satu Rasilan kanssa. Luvassa on taatusti silmiä avaava ja uusia puheenaiheita synnyttävä ilta.

 

Puhujat ja aiheet

Tuntematon maa
Biodiversiteettiyksikön professori Ilari Sääksjärvi

Ilari E. Sääksjärvi on Turun yliopiston biodiversiteettitutkimuksen professori, joka on tutkinut luonnon monimuotoisuutta erityisesti Amazoniassa. Lukuisten tutkimusretkien tuloksena hän on löytänyt satoja tieteelle tuntemattomia eläinlajeja ja halunnut aina kertoa niiden tarinan maailmalle. Teatterissa Ilari johdattaa yleisön retkelle sademetsien hämärään. Samalla paljastuvat myös nykyistä elonkirjoa kohtaavat haasteet. Onko maapallolla, ja elämällä, vielä toivoa?

Näkymättömät rikokset
Oikeustieteen professori Anne Alvesalo-Kuusi

Kuka määritellään rikolliseksi ja millä perusteella? Keihin kontrolli kohdistuu ja keihin ei? Nämä kysymykset kiehtovat oikeustieteellisessä tiedekunnassa oikeussosiologian professorina toimivaa Anne Alvesalo-Kuusta. Kaikki hänen tutkimusprojektinsa palautuvat tavalla tai toisella vallankäyttöön ja rikosoikeudelliseen kontrolliin. Hän on kiinnostunut siitä, miten oikeus toimii käytännössä.

Luokkakuvapäivä
Taloussosiologian dosentti Outi Sarpila

Outi Sarpila on taloussosiologian dosentti. Hänen tutkimusryhmänsä on keskittynyt ulkonäön ja eriarvoisuuden tutkimukseen. Tutkimusryhmä julkaisi vuoden 2019 lopulla populaarin tietokirjan "Ulkonäköyhteiskunta - ulkoinen olemus pääomana 2000-luvun Suomessa".

Kuka kelpaa historiaan?
Suomen historian professori Kirsi Vainio-Korhonen

Kirsi Vainio-Korhonen on Suomen historian professori, joka on tutkinut suomalaisten naisten elämää osana yhteistä muistiamme. Viimeksi hän on kirjoittanut turkulaisista seksityöntekijöistä ja pohtinut samalla historiantutkijoiden valintoja. Suurmiehiä ja sotia on tutkittu aina, mutta kuka antaa äänen naisille, köyhille tai sairaille. Kelpaavatko syrjäytyneiden naisten tarinat osaksi kansallisen historian kaanonia?

Salatut sävelet
Kasvatustieteen dosentti Marjaana Puurtinen

Onko nuottikirjoitus vain harvojen ja valittujen salakieli? Miksi nuotinlukutaidon hankkiminen voi tuntua työläältä? Marjaana Puurtinen on kasvatustieteen tohtori ja muusikko, jota kiehtoo länsimainen nuottikirjoitus ja sen lukemaan oppiminen. Puurtinen käyttää tutkimuksissaan katseenseurantamenetelmää, jonka avulla nähdään äärimmäisen tarkasti miten soittajan katse etenee nuottien lukemisen aikana.

Soluliike – elämän ja kuoleman kysymys
Molekulaarisen solubiologian professori, syöpätutkija
Johanna Ivaska

Johanna Ivaska on Turun yliopiston molekulaarisen solubiologian professori ja syöpätutkija. Ivaska on jo parin vuosikymmenen ajan tutkinut, miten solut liikkuvat ja miten syöpä leviää elimistössä. Mikroskooppien nopea kehitys auttaa tutkijoita näkemään yhä pienempiä yksityiskohtia ja kuvaamaan aiempaa tarkemmin biologisten tapahtumien yksityiskohtia. Esityksen tarjoaa yleisölle näkymään okulaarien läpi soluliikkeen ihmeelliseen maailmaan - niin hyvässä kuin pahassa.

Tekevätkö mielikuvitus ja onni yrittäjän?
Yrittäjyyden dosentti Pekka Stenholm

Pekka Stenholm työskentelee erikoistutkijana Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa. Hän on tutkinut yrittäjyyttä yksilön, yritysten ja yhteiskunnan toimintana ja ilmiönä. Miten yrittäjät esimerkiksi Starbucksin, Burton Snowboardsin tai Instagramin menestyksen taustalla rakentavat käsityksen onnesta tai onnekkaasta sattumasta? Stenholm selvittää mielikuvituksen ja onnen merkitystä yrittäjänä onnistumisessa: ne käyvät järkeen vasta jälkikäteen, mutta matkalla uuteen yrittäjät eivät niitä helpolla tunnista.