Aili

Työryhmä

Kirjoittaja ja ohjaaja: Jukka Aaltonen

Aili: Ulla Koivuranta
Hoitaja: Nora Eriksson
Mies: Jukka Aaltonen

Järjestäjä: Nora Eriksson
Naamioinnin suunnittelu: Heli Lindholm
Valosuunnittelija: Petri Suominen
Videosuunnittelija: Mika Hiltunen

Poistunut ohjelmistosta.

Tunnelmallinen aikamatka menneisyyteen

Ensi-ilta Sopukassa ti 8.4.2014

Esitys

Aili on kertomus vanhan naisen elämästä 1920-luvun lopusta tähän päivään: lapsuudesta maalla, kaupunkiin tulosta, sodasta, rakastumisesta ja avioliitosta, työnteosta jälleenrakentamisen Suomessa, omasta lapsesta ja nykyisyydestä palvelutalon asukkina.

Ailissa yksilön tarina ja Suomen historia lomittuvat keskenään.

Taustalla on kysymys muistosta. Mitä ne ovat ja mihin niitä tarvitaan? Mitä me olemme ilman muistojamme? Miten me osaamme käsitellä niitä? Muistammeko menneisyytemme sellaisena kuin haluamme? Onko meillä tarve käydä läpi samoja kokemuksia, yhä uudestaan ja uudestaan?

Aili on ikäihmisille ja muistiongelmista kärsiville suunnattu palvelutaloissa ym. kiertävä esitys, joka pyrkii eri aistien kautta tuomaan katsojalle muistikuvia tämän omasta menneisyydestä ja kokemuksista.

Näyttelijäntyön lisäksi aikamatkaan kannustavat valokuvat, äänet ja musiikki.

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Jukka Aaltonen kertoo Ailin taustasta:

"Idea vanhusten esitykseen syntyi alunperin, kun luin isoäitini ja hänen äitinsä kirjeenvaihtoa yli 40 vuoden ajalta. Arkisten tapahtumien alta pystyi lukemaan Suomen historian tapahtumia ja kahden eri-ikäisen naisen pohdintaa elämän kulusta.

Halusin tuoda tämän näyttämölle. Koska tiesin Kaupunginteatterin lähtevän uusiin tiloihin, syntyi ajatus tehdä esitys ihmisille, joilla on pitkä perspektiivi elämään – siis vanhuksille.

Tavoitteena on ollut tehdä esitys, joka käy läpi tunteita ja kokemuksia eri aistien kautta, joka herättää katsojan omia muistoja ja antaa puhdistavan ja voimauttavan kokemuksen. Olen varma siitä, että kiertue-esitykset tulevat olemaan tunteikkaita tapaamisia rampin molemmin puolin."

Yhteistyö

Aili-kiertueen mahdollistaa yhteistyö Turun Seudun Osuuspankin kanssa.

Turun Seudun Osuuspankin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Mari Boman-Lassander kertoo yhteistyön taustoista:

”Aili ei ole vain taideprojekti. Ailin yhteiskunnallinen viesti on todellisuutta tässä ja nyt; me vanhenemme. Ajankohtainen aihe puhuttelee meitä ja antaa meille pohdittavaa. Se havahduttaa meidät ajattelemaan, millaisia palveluja meidän tulisi asiakkaillemme tarjota. Yhteiskunta muuttuu ja meidän tulee elää tässä muutoksessa. Olemme mukana elämän eri käänteissä.

Yhteistyökumppanuus Turun Kaupunginteatterin kanssa antaa meille ainutlaatuisen tilaisuuden olla mukana tuottamassa hyvää oloa ja lämpimiä elämyksiä myös heille, jotka eivät omatoimisesti pääse teatteriin. Tuntuu hyvältä olla mukana. Taide tekee hyvää myös pankille.”

Kaupunginteatterin toimitusjohtaja Arto Valkama kommentoi yhteistyötä:

”Mietimme Osuuspankin kanssa uusia yhteistyön muotoja. Aili oli suunnitteilla ja se tarjosi molempien osapuolten mielestä mahdollisuuden uudenlaiselle, mutta hyvin luontevalle yhteistyölle.

Ilman Osuuspankkia Ailia ei olisi pystytty toteuttamaan tämänkaltaisena kokonaisuutena.”

Kuvagalleria

Traileri

 

Työryhmä

Kirjoittaja ja ohjaaja: Jukka Aaltonen

Aili: Ulla Koivuranta
Hoitaja: Nora Eriksson
Mies: Jukka Aaltonen

Järjestäjä: Nora Eriksson
Naamioinnin suunnittelu: Heli Lindholm
Valosuunnittelija: Petri Suominen
Videosuunnittelija: Mika Hiltunen