Mareld

Info

Premiär 10.9.2020 klo 19
Samabete med Fern Orchestra
Sopukka, Åbo Stadsteater
Längdt: 1 t
Språk: FI, SVE, ENG

Biljetter

Med biljettintäkterna köper arbetsgruppen skog för att binda kol. Man kan välja mellan fyra biljettkategorier: åskådare, medveten, influencer och aktör. I biljettpriset ingår Åbos kollektivtrafikbiljett som gäller på föreställningsdagen, tre timmar före och två timmar efter föreställningen.

Kategorier
Åskådare 10 €
Medveten 29 €
Influencer 39 €
Aktör 69 €

Varje ljus har sin berättelse

Ingenstans finns det en värld vi alla kan uppleva. Våra egna världar inom världarna, förändras alltid beroende på vad vi tycker om dem, hur vi tolkar dem, samt hur vi deltar i dem. Föreställningen färdas genom havets olika lager, från en säker mänsklig dimension  till en encellig organism. Hur känns det att vara encellig? Kan glöden hos artfränderna vara en känsla? Föreställningen är en tsunami av kinestesi, mekanisk stimulans, ljusverk, mörkerverk, ljudverk och hörspel, en undervattensatmosfär i en veckad tid. Det finns också människor.

Med biljettintäkterna köper arbetsgruppen skog för att binda kol. Man kan välja mellan fyra biljettkategorier: åskådare, medveten, influencer och aktör. I biljettpriset ingår Åbos kollektivtrafikbiljett som gäller på föreställningsdagen, tre timmar före och två timmar efter föreställningen.

Föreställningen är ett samarbete med Regionala danscentret i Västra Finland.

Arbetsgrupp

Markus Heino, Vespa Laine, Ilona Salonen, Conny Sjöqvist, Timo Tamminen, Samuel Salminen

Föreställningar

Premiär 10.9.2020 klo 19
12.9 klo 14 ja 19
15.9 klo 19
16.9 klo 19
17.9 klo 19
18.9 klo 19
19.9 klo 14 ja 19
22.9 klo 19
23.9 klo 19
24.9 klo 19
25.9 klo 19
26.9 klo 14 ja 19

 

Bilder

Fotograf Samuel Salminen

 

Havsljus

Vid riklig förekomst orsakar dinoflagellaten Alexandrium ostenfeldii bioluminiscens, ett fenomen som får havsvattnet att lysa. Den uppträdande algen är 77 miljoner år gammal och även om den “forntidapixeln” vi ställs inför är osynlig för ögat, kan dess ljusfenomen ses. Observationsytan; världen omkring oss och naturen är en del av ett större gränssnitt. Föreställningens alger odlas vid avdelningen för miljö- och marinbiologi vid Åbo Akademi.

Stjärnornas ljus

Har stjärnan vi ser slocknat? Stjärnornas ljus färdas långt innan det når jorden och nattens Vintergata som liknar marelds-fenomenet. Vågar vi sträcka oss mot den femte dimensionen, som vi fortfarande inte förstår, där tid och plats korsas av en anslutning som kan vara liten och ännu ihopkrupen?

Jordens ljus

I jordens mörker kan skinande ljus ses som ett tecken på människan. Varje ljus i nattens stadslandskap innefattar ett helt liv; en berättelse om en människa, om familjen, om vänner, samt nära och kära.

Världen visar sig till oss genom vår egen mentala struktur.

Ökad kunskap både förändrar världsbilden och gör vår position i den organiska helheten tydligare. Just nu verkar det som att människans verksamhet gentemot sin miljön har varit irrationell. Vår tendens att underordna naturen verkar oansvarig och som ett förskjutande av konsekvenser till kommande generationer. Fern Orchestra är ett konst- och vetenskapskollektiv som arbetar med växter och mikroorganismer. Konstverken behandlar förhållandet mellan ljus, människa och miljö. Verken består av scenkonst, nutidsdans, publikationer samt ljus- och ljudkonst.