Väliaika-podcast

Väliaika-podcast

Kuuntele kaikki julkaistut jaksot:

Anchor

Spotify

Apple Podcasts

Google Podcasts

Seuraa somessa

Seuraa @valiaikapodi -tiliä Instagramissa, niin saat muistutuksen uusista jaksoista ja voit kysyä lisää puheenaiheista tai ehdottaa uusia!

Teatteria korviisi!

Tervetuloa kuplivan teatteripodcastin pariin. 

Väliaika-teksti oranssilla taustalla, josta pilkistää teatterin logonaamio.
 

Podcast herkuttelee teatteri-ilmiöillä

Väliaika on Turun Kaupunginteatterin podcast, jota voit kuunnella suosituimmilla podcast-alustoilla. Väliajalla herkutellaan kiinnostavilla teatterikentän ilmiöillä, naureskellaan sattumuksille kulisseissa ja sukelletaan teatterintekijöiden arkeen – ja toki juhlaankin. Podcastin vakiojuontajana kuullaan Turun Kaupunginteatterin yleisötyökoordinaattori Maria Peltoniemeä.

”Teimme teattereiden rajat ylittävän kulttuuripodcastin, joka on samaan aikaan viihdyttävä ja täynnä asiaa teatterista. Ei ole väliä oletko teatterifani vai uusi utelias, sillä teatterin esirippua raotetaan kansantajuisesti. Ensimmäisen kauden hauskat tarinat kulisseista imaisevat mukaansa ja tutustuttavat teatterin eri ammatteihin. Toisella kaudella tehdään syväsukellus laajempiin teatteriaiheisiin. Näitä juttuja et kuule muualta!” - Maria Peltoniemi

Jaksot

Jakso 25. Näyttämötaistelu (24.6.2021)

Miten päätyy näyttämötaistelemaan? Millainen tausta pitää olla? Ovatko stuntit ja näyttämötaistelijat rämäpäitä? Miten kohtauksen koreografiaa lähdetään suunnittelemaan? Millaiset työllistymismahdollisuudet alalla on? Kuinka suuri mahdollisuus loukkaantumiselle on? Jakson vieraina ovat näyttämötaisteluopettajat Oula Kitti ja Iiro Heikkilä.

Jakso 24. Äänisuunnittelun salat (17.6.2021)

Mitä kaikkea kuuluukaan äänisuunnittelijan tontille teatterissa? Onko ammatti sukupuolittunut ja pitääkö suunnittelijan osata myös säveltää? Kuinka iso osa työstä on itsenäistä luovaa tekemistä, kuinka paljon teknistä näpertämistä ohjaajan toiveiden mukaan? Vieraina ammatista ovat kertomassa äänisuunnittelijat Eero Auvinen ja Iida Hägglund.

Jakso 23. Kesäteatteri (10.6.2021)

Suomi on satojen kesäteatterien maa. Mikä saa meidät ryntäämään kesäteatteriin, satoi tai paistoi? Ja mitkä ovat hyvän kesäesityksen kriteerit? Asiaa pohtivat juontaja Marian kanssa armottomat kesäteatterifanit Unna Äkäslompolo ja Pilvi Orpana, jotka myös kirjoittavat arvioita näkemistään esityksistä Primadonnat-blogiinsa. Tämä jakso sopii alkulämmittelyksi, kun matkaat katsomaan esimerkiksi Emma Teatterin kesäkomediaa Naantaliin!

Jakso 22. Hurahtanut katsoja (3.6.2021)

Podcastien, blogien, vlogien ja muiden sometilien ja kanavien määrä kulttuurialalla harrastajien ja ammattilaisten keskuudessa kasvaa koko ajan ja nykyään on yhä helpompaa perustaa oma kulttuurikanava. Vieraana ovat oman kulttuurikanavan perustaneet hurahtaneet katsojat. Heidän kanssaan keskustellaan hurahtamisesta lajiin, koronan vaikutuksista katsojaan ja siitä, mitä esitysten julkinen ruotiminen antaa heille. Vieraana ovat Kaikki teatterista-podcastin Rosanna Liuski ja Kulttuurikuplia-blogin Päivi Suominen.

Jakso 21. Nukketeatterin lumoissa (27.5.2021)

Stereotypia ja vanhentunut mielikuva nukketeatterista on sukka kädessä lasten edessä heiluva henkilö. Mutta mitä nukketeatteri oikeasti on? Mistä inspiraatio esitykseen kumpuaa? Mikä on nukketeatterin tilanne Suomessa? Miten maailma ja asenteet nukketeatteria kohtaan ovat muuttuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana? Millainen on Turun nukketeatterikenttä? Millainen verkosto täällä toimii? Mikä on Aura of Puppets? Ketkä nukketeatteria käyvät katsomassa? Jakson vieraana ovat nukketeatteritaiteilija Heini Maaranen ja nukketeatteritaiteilija Pia Kalenius.

Jakso 20. Mikä ihmeen VOS ja vapaa kenttä? (20.5.2021)

Osa teatterintekijöistä toimii vapaalla kentällä, osa on töissä VOS-teatterissa. Mitä näillä tarkoitetaan? Millaisia mielikuvia ihmisillä on vapaasta kentästä ja suurista laitosteattereista? Miten rahoitus toimii? Entäpä yhteistyö? Millainen tilanne tilallisesti vapaan kentän toimijoilla on Turussa tällä hetkellä ja millaiselta näyttää unelmien taidekenttä? Jakson vieraina ovat ohjaaja-dramaturgi ja Grus Grus Teatterin perustajajäsen Ville Kurki sekä Turun Kaupunginteatterin toimitusjohtaja Arto Valkama.

Jakso 19. Uutta verta näyttämöllä (13.5.2021)

Nyt puhutaan näyttelijäntyöstä. Mitä nuoret, vastavalmistuneet näyttelijät tuovat mukanaan kentälle? Ihannoidaanko alalla enää rappioromantiikkaa? Miten näyttelijöitä kouluttavat Tampereen Näty ja Helsingin Teak eroavat toisistaan? Mihin suuntaan näyttelijäntyö on kehittymässä ja vaikuttaako some työhön? Alan nykyisyydestä ja tulevaisuudennäkymistä ovat keskustelemassa näyttelijät Linda Hämäläinen ja Markus Ilkka Uolevi

Jakso 18. Teatteriperhe (6.5.2021)

On yleistä, että työ saattaa periytyä vanhemmalta lapsille tai ainakin vanhempien ammatti vaikuttaa vahvasti lapsen uravalintaan. Kulttuuri- ja varsinkaan teatteriala ei ole tässä poikkeus, vaan uran periytyminen tuntuu yleiseltä ilmiöltä. Mutta onko se sattumaa, kohtalon johdatusta vai jotain aivan muuta? Miten perhe-elämä ja teatteri liitetään yhteen? Millainen lapsuus on näyttelijöiden lapsella? Miten vanhempien ura vaikuttaa omiin uravalintoihin? Aiheesta ovat keskustelemassa teatteriperhe: näyttelijä Riitta Salminen, näyttelijä Mika Kujala ja näyttelijäopiskelija Elviira Kujala

Jakso 17. Striimi - hot or not? (25.3.2021)

Korona on räjäyttänyt teatteriesitysten striimauksen kysynnän ja tarjonnan. Yleisö toivoo esityksiä kotisohvillensa ja teatterit pähkäilevät kuumeisesti mikä on mahdollista ja mikä mahdotonta. Teatterintekijöiden keskuudessa tuntuu myös kuohuvan, osa on striimien puolella ja osa taas kokee, että striimi rikkoo perinteisen teatterin perusperiaatteita vastaan. Mistä puhumme, kun puhumme striimauksesta? Miksi vain pieni osa teattereista lähti heti tekemään striimausta? Tuovatko striimit myös mukanaan uusia mahdollisuuksia? Jakson vieraina ovat Tampereen teatterinjohtaja Mikko Kanninen ja Turun Kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki.

Jakso 16. Miksi musikaali? (18.3.2021)

Toiset eivät voi sietää musikaaleja ja toiset eivät voi saada niistä tarpeekseen. Suomen teatterikentällä kooltaan ja budjetiltaan suurimmat produktiot ovat tällä hetkellä musikaaleja. Niihin satsataan valtavasti, niitä tehdään paljon ja niiden katsojaluvut ovat parhaimmillaan päätähuimaavia. Mikä on vaikuttanut siihen, että musikaalien arvostus ja taso on noussut Suomessa viimeisen 10 vuoden aikana? Mikä tekee musikaalista niin suositun ja lähestyttävän tyylilajin? Millainen prosessi musikaalin rakentaminen Suomessa on? Miten prosessi eroaa ulkomaisista produktioista? Millainen prosessi musikaali on näyttelijälle? Miten tärkeää on, että tehdään uusia, kotimaisia musikaaleja? Mitä haasteita on musikaalin tekemisessä? Miltä näyttää musikaalikentän tulevaisuus Suomessa? Jakson vieraina ovat ohjaaja Samuel Harjanne ja näyttelijä Anna Victoria Eriksson.

Jakso 15. Representaation merkitys (11.3.2021)

Teatteriala muuttuu koko ajan tiedostavammaksi ja moninaisemmaksi. Toiminnassa ja työskentelyssä huomioidaan enemmän ja enemmän eri vähemmistöt. Mutta työtä on vielä tehtävänä, että kenttä olisi aidosti moninainen ja että representaatio otettaisiin huomioon laajemmin. Jakson vieraana ovat näyttelijäopiskelija Senna Vodzogbe ja näyttelijä Miiko Toiviainen.

Jakso 14. Dramaturgi - tekstin puolella (23.12.2020)

Kuka on dramaturgi? Mitä hän tekee? Miten näytelmäkirjailija suhtautuu siihen, jos tekstiä lähdetään muokkaamaan? Onko dramaturgin tehtävänä suojella esitystä näytelmäkirjailijalta? Millainen on näytelmäkirjailijan työprosessi? Miten tilaustyönä kirjoitetun näytelmän reunaehdot määrittyvät? Miten näytelmäkirjailija valitsee näkökulman, josta lähtee kirjoittamaan? Onko se näkökulma oma elämä ja kokemuspohja vai täysin fiktiivinen tarina? Uskaltaako kirjailija kirjoittaa avoimesti autofiktiota eli omaan elämään pohjaavaa tekstiä? Miten representaatio-kysymykset on otettava huomioon näytelmää kirjoittaessa? Jakson vieraana ovat dramaturgit Heini Junkkaala ja Satu Rasila.

Jakso 13. Vaikeat aiheet teatterissa (17.12.2020)

Teatteritaiteen kautta voi käsitellä vaikeita ja vakavia teemoja kuten syrjintä, yksinäisyys, rasismi tai seksuaalinen väkivalta. Teatteri antaa mahdollisuuden käsitellä yhdessä asioita, joista puhuminen voi olla katsojalle haastavaa. Lisäksi vaikeasta aiheesta esityksen tekeminen voi olla terapeuttinen kokemus myös itse taiteilijoille. Mikä saa tarttumaan itseä pelottavaan ja hävettävään aiheeseen? Jakson vieraina ovat näytelmäkirjailija-ohjaaja Heini Vahtera ja Juho Mantere. Jaksossa puhutaan mm. raiskauksen ja koulukiusaamisen kokemisesta. 

Jakso 12. Klassikoista ja modernisoinneista (10.12.2020)

Näytelmien modernisointi on nyt hyvin suosittua. Klassikko uusin silmin! Näe vanha klassikko tähän päi-vään modernisoituna! Mikä tekee teoksesta näyttämötaiteen klassikon? Miten määritellään modernisointi? Mikä klassikoita tehdään aina uudelleen ja uudelleen? Ovatko klassikot pölyttyneitä? Saako klassikon tehdä puhtaana klassikkona ilman modernisointia? Onko jotain klassikkoa jota ei saa modernisoida? Miten ohjaaja päättää millä näkökulmalla lähestyä näytelmää? Kenelle modernisointeja tehdään? Jakson vieraina ovat ohjaajat Susanna Airaksinen ja Pasi Lampela.

Jakso 11. Ohjaaminen, osa 2 (3.12.2020)

Jaksossa keskustelu ohjaamisesta jatkuu siitä mihin se viime jaksossa jäi. Miltä taiteellisen vastuun paino tuntuu? Millainen on ohjaajan suhde muihin taiteellisiin suunnittelijoihin ja näyttelijöihin? Mitä ohjaaja saa työryhmältä vaatia? Mistä ohjaaja ammentaa inspiraatiota? Miten teatteriala on vuosien aikana muuttunut? Miten autoritäärinen oh-jaaja voi olla? Millainen teatterikenttä on naisoletetuille ohjaajille? Tuplajakson vieraina ovat ohjaajat Tiina Puumalainen ja Linda Wallgren.

Jakso 10. Ohjaaminen, osa 1 (26.11.2020)

Ohjaajan ammatti on monipuolinen ja vastuu tuntuu valtavalta. Millainen on ohjaajan työn kaari teoksen kanssa? Millaista on olla ohjaaja? Millainen Suomessa polku ohjaajaksi voi olla? Kuka roolittaa esityksen? Mihin ohjaajan työ produktiossa loppuu? Tuntevatko ohjaajat irti päästämisen tuskaa ensi-illan kynnyksellä? Mitä teokselle tapahtuu ohjaajan näkökulmasta ensi-illan jälkeen? Miten ohjaaja suhtautuu kritiikkeihin ja vaikuttavatko ne omaan työskentelyyn? Jakson vieraina ovat ohjaajat Tiina Puumalainen ja Linda Wallgren. Jakso on kaksiosainen! Ensi viikon jaksossa keskustelu jatkuu siitä mihin se tässä jaksossa jää.

Jakso 9. Teatteria todellisuudesta (19.11.2020)

Osa teattereissa nähtävistä esityksistä perustuu todellisiin tarinoihin, ihmisiin ja paikkoihin. Millaista tällaisia tarinoita on kirjoittaa ja ohjata? Mistä idea lähtee? Miksi halutaan tehdä näytelmiä todellisuuteen pohjaten? Mistä hankitaan taustatietoa ja inspiraatiota? Millainen vapaus taiteilijalla on kertoa toisen ihmisen elämästä? Jakson vieraina ovat Turun Kaupunginteatterin dramaturgi Satu Rasila ja taiteellinen johtaja Mikko Kouki.

Jakso 8. Ammattina näyttelijä (12.11.2020)

Ammatti, josta moni haaveilee, mutta johon tie saattaa olla pitkä ja kivinen. Ja millainen ammatti se onkaan todellisuudessa? Parrasvaloja ja aplodeja vai kovaa työtä ja pitkää päivää? Miten näyttelijäksi tullaan? Millaista on näyttelijän arki? Miten kiinnitetyn näyttelijän ja freelancerin elämät eroavat toisistaan? Miten rooliin valmistaudutaan? Millainen on mielenkiintoinen näytelmä? Miten teatteri on muuttunut työpaikkana vuosien saatossa? Jaksossa kuullaan myös hauskoja sattumuksia näyttämöltä ja sen takaa. Jakson vieraina ovat näyttelijät Minna Hämäläinen ja Teemu Aromaa.

Jakso 7. Puvustuksen perusteet (2.7.2020)

Puvustuksen perusteet ja vielä enemmän! Teatteripuvustus on upea taiteenlaji, joka tukee vahvasti näyttelijäntyötä ja rakentaa hahmon habitusta. Mistä pukusuunnittelija hakee inspiraatiota? Mitä pitää ottaa huomioon teatterivaatetta valmistaessa? Mitä tekee pukija? Mikä on kierrätyksen rooli pukusuunnittelussa? Miten syntyi Tom of Finland -musikaalin vaatetus? Jakson vieraina ovat pukusuunnittelija Tuomas Lampinen ja teatteriompelija Reetta Heinonen.

Jakso 6. Maskin takana (25.6.2020)

Teatterin kampaaja-maskeeraajat ovat uskomattomia moniosaajia, joiden käsittelyn jälkeen näyttelijä ei aina tunnista peilikuvaansa. Millainen on maskeeraajan työpäivä? Miten tehdään peruukki? Miltä tuntuu olla ihan näyttelijän iholla? Miten syntyivät Taru sormusten herrasta -fantasiamaskit? Jakson vieraina ovat kampaaja-maskeeraajat Jessica Rosenberg ja Minna Pilvinen

Jakso 5. Tyylilajina komedia (18.6.2020)

Jokaisella meistä on oma huumorintajumme ja odotamme aina komedian viihdyttävän juuri meitä. Miten komedia rakentuu ja mistä huumori syntyy? Onko komedianäyttelijä “vain” komedianäyttelijä? Onko sukupuolella väliä komedian tekemisessä? Miksi kesäteatteri on aina komediaa? Muuttuuko komedia ajan mukana? Jakson vieraina ovat näyttelijät Linda Wiklund ja Miska Kaukonen

Jakso 4. Näyttämölavastuksen anatomia (11.6.2020)

Teattereissa lavastussuunnittelu on yhdistelmä teknistä taituruutta ja luovaa suunnittelua. Lavastajien luomukset kannattelevat fyysisestit koko esitystä. Mistä inspiraatio lavastukseen syntyy? Mitä verstailla tehdään? Millaista on lavastaa Disneyn suurmusikaali? Jakson vieraina ovat lavastaja Jani Uljas ja lavastava näyttelijä Peter Ahlqvist.

Jakso 3. Turku teatterikaupunkina (4.6.2020)

Turussa on kymmeniä teattereita ja taidekentän toimijoita, mutta millainen se on teatterikaupunkina? Miten se on muuttunut vuosien varrella? Miten turkulainen teatterinkatsoja eroaa muista? Entä miten korona vaikuttaa teattereihin? Jakson vieraina ovat Turun ylioppilasteatterin Nuppu Ervasti, Turun Kaupunginteatterin Mikko Kouki ja Linnateatterin Jussi Vahvaselkä

Jakso 2. Tuntematon ammatti (28.5.2020)

Isommissa teattereissa työskentelee vuosittain jopa satoja ihmisiä, eli näyttelijöiden ja ohjaajien lisäksi löytyy iso kirjo muitakin ammatteja. Millaista on työskennellä näkymättömissä ja pimeässä sivunäyttämöllä? Mikä on parasta teatterityössä? Mitä ei millään jaksaisi? Vieraana tarpeistonhoitaja Katja Santala ja näyttämöjärjestäjä-kuiskaaja Lotta Vartiainen.

Jakso 1. The show must go on (28.5.2020)

Podcastin avausjakso käsittelee teatterin kykyä muuttua tilanteiden mukana ja saada show jatkumaan haastavimpinakin hetkinä. Miten teatterissa reagoidaan yllätyksiin? Miksi esityksiä perutaan niin harvoin? Voiko ensi-ilta peruuntua? Mitä lavan takana tapahtuu esityksen aikana? Miten katastrofit hoidetaan yleisön huomaamatta? Vieraana palvelusihteeri Tina "Tintti" Koivula ja dramaturgi Satu Rasila.