Opi teatterista

Teatterimaailmaan voi tutustua yhdessä tai yksin, katsomossa tai kotona. Tälle sivustolle on koottu materiaaleja ja tietoutta liittyen teatteriin.

Oppimateriaalipaketit

Turun Kaupunginteatterin oppimateriaalipaketit ovat avoimia kaikille kouluista harrasteryhmiin ja yksityishenkilöihin. Ne on suunnattu erityisesti opettajien ja ohjaajien avuksi. Ohjaaja voi valita ryhmälleen sopivan määrän tehtäviä sekä vapaasti soveltaa ja muokata tehtäviä ryhmälleen sopivaksi. Oppimateriaalipaketit sisältävät erilaisia tehtäviä, joiden avulla pääsee tutustumaan teatteriin, teatterin keinoja hyväksi käyttäen. Oppimateriaalipaketit on tehty yhteistyössä Turun Taideakatemian teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelijoiden kanssa. Lukuohjeesta löytyy esimerkinomainen tehtäväkokonaisuus.

Oppimateriaali alakouluille

 

Lataa Oppimateriaalipaketti alakouluikäisille.

Lataa lukuohje.

Oppimateriaali yläkouluille

 

Lataa Oppimateriaalipaketti yläkoulu- ja lukioikäisille.

Lataa lukuohje.

Töissä teatterissa -videosarja

Teatterissa on monia eri osastoja ja kymmeniä erilaisia työtehtäviä. Töissä teatterissa -videosarjassa pääset kurkistamaan kulisseihin näyttelijämme Linda Hämäläisen kanssa. Linda kiertää osastoja, tutustuu tekijöihin ja pääsee kokeilemaan teatterin erilaisia töitä. Videosarja on kuvattu keväällä ja syksyllä 2021 ja se täydentyy syksyn aikana. Katso jaksot YouTubesta: 

Töissä teatterissa: Lavastamo

Töissä teatterissa: Kampaamo-maskeeraamo

Töissä teatterissa: Ravintola- ja aulapalvelut

Töissä teatterissa: Myynti- ja markkinointi

Töissä teatterissa: Toimisto

Töissä teatterissa: Johto, dramaturgi ja taiteellinen suunnittelu

Teatterisanasto

Teatterin tekemiseen liittyy paljon erityissanastoa, samoin teatterin ammatteihin ja tiloihin viittaavat termit voivat kuulostaa vieraalta. Siksi kokosimme sanaston avuksesi.

Lataa teatterisanasto.

Kotiteatteri

Tekemistä perheen pienimmille ja koko perheelle! Tiesittehän, että teatteria voi tehdä myös kotona? Silloin syntyy juuri teidän näköinen näytelmä. Näillä ohjeilla voitte rakentaa oman teatteriesityksenne ihan itse, omaan kotiinne. Onnea matkaan!  

Lataa Kotiteatteriohjeistus.

Jos ette halua kirjoittaa tarinaa itse, voitte tehdä esityksen vaikkapa oheisten, Satu Rasilan kirjoittamien tarinoiden pohjalta. Käsikirjoituksena voi toimia myös lempisatunne. 

Satupäivän satu, 2021, Toukon, Heinän ja Elon seikkailu

Satupäivän satu, 2020, Stellan, Lahjan ja Pasin yllättävä urotyö

Väliaika-podcast

Väliaika-podi käsittelee teatterin ammatteja (omat jaksot mm. ohjaamisesta, lavastamisesta ja teatterin vähemmän tunnetuista ammateista) sekä teemoja teatterikentältä. Monipuoliset jaksot mielenkiintoisine vieraineen sopivat kuunneltavaksi sekä teatteriin jo tutustuneille että teatterinoviiseille. Suosittelemme podcastia lukioikäisille ja kaikille sitä vanhemmille! Löydät sen yleisimmiltä podcast-alustoilta. Katso jaksot ja niiden vieraat podin omalta sivulta.

Teatterikierros-video

Teatterikierros-videolla (pituus 17 min.) voitte tutustua etänä Turun Kaupunginteatterin historiaan, teatterin tiloihin ja ammatteihin. Video on tarkoitettu vain koulujen ja ryhmien opetuskäyttöön ja sen voi pyytää yleisötyökoordinaattori Maria Peltoniemeltä sähköpostitse maria.peltoniemi@tkteatteri.fi.

Teatterietiketti

Miten teatterissa toimitaan? Katso näyttelijä Markus Ilkka Uolevin parhaat vinkit teatterivierailuun: