Jalat ilmassa

Tiedot

Ensi-ilta 28.1.2022 klo 19, yhteistuotanto
Näyttämö: Sopukka
Kesto: 1 h
Ikäsuositus: yläkoulusta alkaen
Tyylilaji: monologi

Liput

15 / 12 €
Lippukategoriat: perus / koululaiset & opisk.
Hinnat sisältävät palvelumaksun. Tyky-etu ja epassi käyvät maksuvälineenä. Esityslippu sisältää Föli-bussikyydin teatterille ja vaatesäilytyksen.

Monologiesitys kiusaamisen jäljistä

”En halua kenenkään sääliä. Haluan sanoa tosiasiat. Olin seitsemän, kun yhteiskunta lähetti minut laitokseen, jossa minua lyötiin ja potkittiin ja jossa minun haukkuminen oli yleistä huvia. Tätä kuorruttivat opettajien hymyt ja tsemppijulisteiden iskulauseet. Mutta kun avainnipun kilinä vaimeni ja välituntivalvojien katseet kääntyivät, minulle sai tehdä mitä vain.”

Aaro on nuorukainen uuden elämän ja yliopisto-opintojen kynnyksellä. Vaikka kouluvuodet kiusaajineen ovat jo selän takana, Aarosta ei tunnu siltä. Pitäisi uskaltaa mukaan, mennä bileisiin, luottaa ihmisiin, mutta kiusaajien äänet kaikuvat korvissa.

”Koskiko Aaro tähän, hyi helvetti. Tää pitää desinfioida, mä en haluu saada jotain majavabakteeria… Miten susta on Aaro voinut tulla noin ruma?”

Aarolla on kaksi vaihtoehtoa: juosta kohti uutta elämää ja ihmisiä, etenkin erästä tiettyä, tai juosta pakoon. Luottaa, tai sulkea ovi ja jäädä yksin.

Jalat ilmassa on riipaisevan rehellinen kertomus siitä, miten kiusaaminen jättää kiusattuun haavat, jotka eivät parane koulun päätyttyä. Monologi näyttää, millaista on kantaa häpeän taakkaa ja miten tärkeä voi olla toisen ihmisen hyväksyvä katse matkalla pois painajaisesta. Aaron matka on vielä kesken, mutta tien päässä näkyy valoa. Itsensä rakastaminen ei ehkä ole helppoa, mutta kannattaa sitä silti kokeilla.

”Leijuin, lensin kohti maalia. Neljäkymmentä metriä, neljäkymmentä metriä tyhjää, hehkuvaa rataa. Opettajan huuto, huohotus päässäni. Tähän päättyisi ala-aste, näihin urheilukilpailuihin. Minä voittaisin tämän!”

Tämä esitys ei opeta, vaan kertoo rehellisesti yhden tarinan kiusaamisesta ja sen jättämistä kipeistä ja syvistä jäljistä. Monologin tekemistä ovat tukeneet Turun Teatterisäätiö sekä Taike.

Tekijät

Sovitus Antti Rönkä, palkitusta esikoisromaanista Jalat ilmassa
Näyttelijä Akseli Kouki
Ohjaaja Valtteri Roiha