Yleisötyötä kaupunginteatterin ramppirajalla

Esittelyssä teatterin yleisötyön koordinaattori Iida

Turun Kaupunginteatteri on nyt täynnä kuhinaa ja kuisketta, kun valmistaudumme alkavaan näytäntökauteen ja paluumuuttoon joen rannalle teatteritaloon. Itse olen aloittanut tämän kuhinan pyörteissä täysipäiväisesti yleisötyön koordinaattorina elokuun alussa. Uuden työn alkuun liittyy aina paljon opeteltavaa, paitsi käytännönasioissa, myös uuden työyhteisön kasvojen ja nimien opettelussa. Tähän mennessä tapaamani kasvot ovat olleet hymyileväisiä ja positiivisen innostuksen kultaamia. Tänne on ollut ilo tulla.

Mutta mitä se yleisötyö sitten oikein on?

Yleisötyö madaltaa kynnystä tulla teatteriin

Lyhyesti yleisötyö on toimintaa, jonka tarkoituksena on madaltaa kynnystä tulla teatteriin ja edesauttaa esityksistä ja teatterin muusta sisällöstä nauttimista ja siitä oppimista. Toisaalta yleisötyöntarkoituksena on saavuttaa uusia yleisöjä ja sitouttaa nykyiset yleisöt yhä paremmin. Käytännössä olen viime vuoden aikana suunnitellut teatterin kanssa erilaisia projekteja, jotka toteutamme tämän vuoden aikana.

Sopassa sirkusta, oopperaa ja teatteria

Oma vahvuuteni yleisötyön kannalta on laaja-alainen näkökulma teatteriin. Minulla on kokemusta työskentelystä ramppirajan molemmilla puolilla – aina sirkuksesta oopperaan ja siltä väliltä. Olen opiskellut Helsingin yliopistossa teatteritiedettä ja leikkisästi voisikin sanoa, että olen saanut viisivuotisen koulutuksen näyttämötaiteen katsojaksi. Toisaalta taustani on akrobatiassa, tanssissa, musiikissa ja teatterissa. Olen viettänyt nuoruuteni kiirehtien musiikkiopistolta tanssitreeneihin, roikkuen sirkuskoulun katosta ja teatterilla pyörien.

Teatterinlukutaito syventää esityksistä nauttimista

Yleisötyö myös haastaa katsojaa

Minulle tärkeää ei ole vain innostaa ihmisiä tulemaan teatteriin, vaan myös saada heidät katsomaan teatteria syvemmin ja tarkemmin ja näin saamaan enemmän irti kokemuksestaan. Haluan omalta osaltani tehdä parhaani lisätäkseni katsojien teatterinlukutaitoa, sitä miten näyttämöllä nähty teos teemoineen ja viittauksineen yhdistetään muualla nähtyyn ja kuultuun. Jokaisella on oma tietopohjansa, johon peilaten jokainen katsojakokemus on omanlaisensa ja yhtä arvokas. Haluan haastaa teatterinkatsojat kysymään itseltään miksi ja miten.

Yleisötyön teemana nyt: Talo auki

Tämän vuoden yleisötyönprojektien teema on Talo auki. Viimeinkin pääsemme palaamaan rakkaaseen teatteritaloomme, joka avataan syyskuussa entistä ehompana. Teema näkyy yleisötyönprojekteissa paitsi mahdollisuutena vierailla talossa opastetuilla kierroksilla myös siinä, että pyrimme aktiivisesti raottamaan verhoa siihen mitä kaikkea talossa tapahtuu kulissien takana. Projekteja on yhteensä viisi, joista kaksi jatkuu koko toimintakauden ajan ja kolme on enemmän tapahtuma luontoisia.

Kurkista teatteritaloon Turun päivänä

Valmistumassa on talo, jossa tapahtuu

Ensimmäinen tapahtuma on teatterin avointen ovien päivä Turun päivänä 17.9.2017, jolloin talossa on tarjolla mm. opastettuja kierroksia, valokuvanäyttely ja haastatteluita ja musiikkiesityksiä ohjelmalavalla. Myöhemmin tämän kauden aikana ovat vuorossa ikääntyvälle katsojakunnalle suunnattu tarinapaja ja kauden lopussa päiväkoti-ikäisille lapsille suunnattu elämysten talo. Toiveenani on aktiivinen kouluyhteistyö, joka jatkuisi koko näytäntökauden. Käyn mielelläni pitämässä teosesittelyn koululla tai lähetän materiaalit opettajalle. Olen myös valmistellut kouluille työpajaa, jonka voi toteuttaa teatterikäynnin jälkeen. Tietenkin koulut saavat myös tilata opastetun kierroksen taloon.

Kuka tahansa voi hakea kotikriitikoksi!

Yksi vuoden jännittävimmistä projekteista tulee olemaan koordinoimani kotikriitikkotoiminta. Haemme teatterille kolmea kotikriitikkoa, jotka pääsevät kirjoittamaan teatterista ja esityksistämme. Kotikriitikot saavat paitsi liput esityksiimme myös mahdollisuuden tutustua teatteriin pintaa syvemmälle lisäksi perehdytän valitsemamme kotikriitikot teatterin kriittiseen katsomiseen ja siitä kertomiseen. Vastineeksi kotikriitikot sitoutuvat osallistumaan toimintaan koko näytäntökaudeksi 2017-2018. Odotan innolla toiminnan alkamista! Kotikriitikkohaku on parhaillaan käynnissä, lisätietoja kotikriitikkohausta löydät täältä.

Nähdään teatterissa!

Yleisötyö Turun Kaupunginteatterissa

  • Kotikriitikkohaku on auki 27.8. asti
  • Teatteritalossa avoimet ovet 17.9.
  • Tarinapaja ammentaa nostalgiasta
  • Elämysten talo on suunnattu lapsille
  • Kouluyhteistyötä halutaan tiivistää
Iida Rekonen, Turun Kaupunginteatteri, yleisötyö

Tietoa kirjoittajasta

Iida
Rekonen
Yleisötyön koordinaattori
Turun Kaupunginteatteri
Kirjoittaja rakastaa pitkiä aamiaisia, villasukkia, hississä ilveilyä ja taidekokemusten syvällistä vatvomista.