Turun Kaupunginteatterin uudet kasvot

Turun Kaupunginteatterin kulisseissa vilisee uusia tekijöitä

Turun Kaupunginteatterin logo uudistui hiljattain ja freesattu naama alkaa näkyä jo siellä täällä, nettisivuilla, somessa, tulevissa esitteissä. Uusia kasvoja näkyy myös kulisseissa, teatterin toimistolla. Markkinointi- ja myyntitiimissä on aloittanut tämän talven ja kevään aikana uusi Myynti- ja markkinointipäällikkö Anna Roos, Graafikko Marita Koivisto, Lipunmyyjä Katariina Saarinen ja tuoreimpana tulokkaana viikko sitten minä, Verkko- ja viestintäkoordinaattori Emmi Kantonen. Lisäksi uutena kasvona toimistolla pyörii teatteritalon ravintolasta ja tilavarauksista vastaava Sanna Kiviranta.

Alku uudessa työympäristössä tapaa olla hektistä. Ensimmäisen viikon jäljiltä minulle tutuksi ehti tulla lähinnä oman toimistorakennuksen väki Aurajoen rannassa. Työtehtävät Kaupunginteatterin viestinnässä alkavat myös nivoutua selkeiksi kokonaisuuksiksi. Annalla, Maritalla, Sannalla ja Katariinalla oli samansuuntaisia kokemuksia – hyppäämällä suoraan kiinni työhön hommat solahtivat nopeasti omaan hanskaan ja työyhteisön vastaanotto oli mitä mukavin (lisää siitä lopussa).

Teatterisyksyn tärpit

Teatterikeväämme alkaa Annan sanoin "rullailla kohti loppua", sillä Tom of Finlandinkin viimeinen esitys häämöttää 6.5. Markkinoinnin ja myynnin katseet onkin suunnattu jo kohti remontoidun teatteritalon syksyä. Me tuorein silmin ohjelmistoa tutkailevat haluammekin vinkata teille omasta mielestämme kutkuttavimpia syksyn esityksistä:

Anna / Musikaali Viimeinen laiva

Viimeinen laiva kiehtoo siinä mielessä, että se sijoittuu telakkakaupunkiin, joka Turkukin on sekä tietenkin Stingin loistavan musiikin ansiosta. Esitys on vieläpä Euroopan kantaesitys, joten minusta on hienoa, että heti Broadwayn jälkeen tämä nähdään ensimmäisenä Suomessa ja vieläpä Turussa! Olen myös suuri musikaalien ystävä, joten luonnollisesti Viimeinen laiva kiinnostaa. Esitys myös avaa remontoidun teatteritalomme, joten sen myötä nähdään ensimmäistä kertaa uudistettu teatteritalo täystohinassa.

Marita / Scifi-näyttämöelokuva Kybersielut

Kybersielut on scifinäytelmänä jo itsessään harvinaisuus, mutta minua kiinnostaa myös, millä tavoin valovoimaiset pääroolin esittäjät Pamela Tola ja Lauri Tilkanen tuovat Kybersielujen rakastavaiset henkiin. Jaan työhuoneen muun muassa lavastaja Jani Uljaksen kanssa, joten olen myös päässyt kurkkimaan näytelmän lavastusta – upealta näyttää. En malta odottaa, että pääsen näkemään Janin työn livenä. Kybersielut sisältää paljon toimintaa, joten uskon, että myös sellaiset henkilöt, jotka perinteisesti hakevat viihdettä valkokankaalta näyttämön sijaan, tulevat pitämään tästä näytelmästä. Tämä näytelmä taitaa myös osoittaa uuden Pienen näyttämön monipuolisuuden.

Katariina / Paavo – Lentävä turkulainen

Paavo – Lentävä turkulainen on yksi syksyn esityksistä, joita itse odotan ehkä eniten. Paavo Nurmi on legendaarinen turkulainen, joten pelkästään sen takia jo uskon tämän monia kanssakaupunkilaisia kiinnostavan. Sen lisäksi juoni kuulostaa sen verran mielenkiintoiselta, että on kyllä pakko mennä katsomaan!

Emmi / Nukketeatteriesitys Prinsessa Hamlet

Prinsessa Hamlet kiinnitti huomioni, sillä seurailen turkulaista nukketeatteria ja etenkin ohjaaja Merja Pöyhösen tekemisiä. Aura of Puppetsin ja meidän yhteistuotantomme aiheina ovat mielen varjot ja naisten historialliset kahleet. Avantgardistisella otteella käsiteltynä näistä teemoista voi irrota vaikka mitä. Veikkaan, että esitystä varten sävelletty musiikki ja lähes ihmisen kokoiset nuket kuljettavat mukanaan mystisiin tunnelmiin. Myös Hamletin runollinen promootiokuva lupaa visuaalisesti kiehtovaa esitystä.

Sanna / Teatteri Emman kesäesitys Fingerpori

Kaksimielisyys on mahtava piirre ihmisessä ja Pertti Jarla on selkeästi kaksimielisyyden kruunaamaton kuningas. Epäilemättä Emma-teatterissa esitettävästä Fingerpori-näytelmästä tulee aivan hervoton pläjäys. Tähän pätkään piti ehdottomasti saada näyttelijöiksi Tom Petäjä ja Kaukosen Miska. Pertti Sveholm ja Linda Wiklund ovat sen verran päteviä, että pysyvät hyvin näiden kaverusten menossa mukana. Hykertelen itsekseni kun mietinkin Rivo-Riitan tulevia heittoja ja odotan innolla että pääsen bongailemaan tekstistä klassikkostrippejä kuten ”Tulit mieleen”, ”Juhannussimaa”, ”Serkkuni on vajaa kolmekymppinen” ja ”Suvisaariston munaa”. Tämän esityksen aion käydä katsomassa useammin kuin kerran.

Muutakin kiinnostavaa on tiedossa!

Syksyn ohjelmistossa kerrotaan siis paikallisia tarinoita, kurkataan ihmismieleen ja maaseudun tulevaisuuteen sekä virittäydytään Fingerporin kaksimielisille taajuuksille. Jo mainittujen esitysten lisäksi Päänäyttämöllä nähdään päivitetty versio Aleksis Kiven klassikkotekstistä Seitsemän veljestä. Kausi starttaa siis komeasti uusitussa teatteritalossa, jonka avajaisia juhlistetaan syyskuussa. Mutta ennen sitä omalla työpöydälläni odottaa syntymistään teatterilehti, johon kerään kesän aikana juttuja Kaupunginteatterin vaihtuvien kulissien takaa.

P.s. Vielä vinkkivitonen työnantajille:

Virkistyspäivän sijoittaminen uuden työntekijän aloituspäivään on silkkaa nerokkuutta! Ihmisiin saa tutustua rauhassa ja kunkin persoonaa voi tarkastella esimerkiksi joukkuepelin aikana tai askarteluaamun tuotosten perusteella. Huomioideni perusteella munankuorikukkaruukku voi hyvinkin kertoa siitä, millainen tekijä sen väsäsi. Omani oli vihreähkö ja vähän villi.

Kirjoittaja

Emmi Kantonen, verkko- ja viestintäkoordinaattori
Turun Kaupunginteatteri