Taidekierros teatterilla

Ei pelkästään esitystaidetta

Meillä teatterissa on totuttu näkemään esittävää taidetta, sillehän koko Turun Kaupunginteatterin olemassaolo perustuu. Mutta Aurajokirannan teatteritalo pitää sisällään paljon myös muuta taidetta. Follow me, lähdetään pienelle kierrokselle katsomaan mitä rakennuksen uumenista löytyy!

Teatteritalon yleisötiloissa on sekä vanhoja tuttuja että uusia teoksia – kookkaita ja upeita, kuten 60-luvun alussa valmistuneet tilatkin. Muistatko esimerkiksi porrastasanteen reliefin Teatteriaiheita tai Wäinö Aaltosen Naisen naamio -veistoksen? Mutta tällä kierroksella kameraan poimitaan pääasiassa niitä maalauksia ja veistoksia, joita teatteriyleisömme ei normaalisti visiitillään näe.

Henkilökunnan siivessä ovat näyttelijöiden pukuhuoneet ja henkilökunnan toimistotilat. Sieltä voi bongata useampiakin tauluja, jotka värittävät valkoisia seiniä ja jopa helpottavat remontin myötä muuttuneissa tiloissa suunnistamista. Toisessa kerroksessa, näyttelijöiden pukuhuonekäytävän päädyssä väriläikkänä toimii tämä Korkiakosken maalaus Kukka-asetelma. Tummien sävyjen keskeltä erottuu selkeä punainen lanka.

Neloskerroksen taukotilaa kaunistaa Riihimäen Kadmiumin keltaista.

Neloskerroksessa sijaitsee myös suurin osa toimistohuoneista. Hallintopäällikkö Seija Tölkön huoneessa hyllykön päällä lepää teatterin avajaislahjaksi vuonna 1962 saama veistos Ankerias. Kenties veistoksen ojentelu muistuttaa Seijaa taukovenyttelyn tärkeydestä.

Teatterin sisustussuunnittelija Mari Sipilä-Viitalan työ on hyvin liikkuvaa, mutta tukikohtana toimivaa omaa toimistohuonetta täydentää Neuvosen teos Kadonneeksi julistettu kampa. Vai sittenkin yksitoista-jalkainen kissa?

Käytäville on ripoteltu pieniä värikkäitä teoksia piristämään näkymää. Sinisävyinen maalaus on Orsan Mustikka. Lavastussuunnittelija Jani Uljaksen huoneesta pilkistää Karpakan Abstrakti sommitelma. Taustalla näkyvä naamio on Pirkko Varjosen kolmen naamion sarjasta ja ne ovat oopperasta Helmenkalastajat.

Puvustussuunnittelija Tuomas Lampisen huoneessa on kulloisenkin työn mukaan vaihtuva näyttely luonnoksia, asusteita ja inpiraationlähteitä, mutta seinällä roikkuu pysyvästi myös maalauksia. Yksi niistä on tämä Eklundin Memo. Äkkivilkaisulla mieleen tuleekin kiireisen miehen kalenterinäkymä.

Toimistokäytävän päädyssä on teatterinjohtajien Mikko Koukin ja Arto Valkaman yhteinen huone. Ikkunalaudoilla ja hyllyjen päällä on pieniä teatterin saamia lahjaveistoksia. Sohvan päältä löytyy abstraktia taidetta: Karpakan Abstrakti Suunnitelma. Sohvalla taulun alla tehdään toki myös hyvin konkreettisia esityssuunnitelmia.

Sen verran poikkean yleisötiloihinkin, että saan poimittua mukaan myös Laila Pullisen pronssiveistoksen Karthagon hävitys, joka on yksi näyttävimmistä uusista teoksista lämpiössä. Pienen näyttämön edustalla Erkkerissä sijaitseva veistos on kuin teatteritaloon tehty, niin hyvin sen värit ja voimakas muotokieli tilaan istuvat. Räjäytystekniikalla tehty voimakas teos juhlistaa perin juurin korjattua rakennusta.

Yksi kaikille ohikulkijoille varmasti näkyvä teos on teatterin ulkopinnassa oleva 77 m2 -kokoinen led-näyttö. Sillä pyörivät teatterin esityskuvat, logoanimaatiot ja vaihtuvia videoteoksia Museokeskuksen kokoelmista. Tällä hetkellä nähtävänä on esimerkiksi WAM:n kehonkuvia näyttelystäkin tuttu Jani Ruscican and Sini Pelkin Screen Test (For A Living Sculpture, 2012). Jatkossa Museokeskus esittelee näytöllä myös uusia taidehankintojaan.

Kuvat: Turun Kaupunginteatterin tet-harjoittelijat ja Emmi Kantonen

Turun teatteritalo

  • Teatteritalo valmistui Aurajoen rantaan vuonna 1962.
  • Teatteritaloa peruskorjattiin ja laajennettiin 2014-2017.
  • Kaupunginteatteri muutti takaisin jokirantaan syyskuussa 2017.
  • Osa teatteritalon taideteoksista kuuluu Turun kaupungin taidekokoelmaan ja on talletettuna teatteritaloon.
Emmi Kantonen, Turun Kaupunginteatteri

Tietoa kirjoittajasta

Emmi
Kantonen
Verkko- ja viestintäkoordinaattori
Turun Kaupunginteatteri
Kirjoittaja suunnistaa (ja eksyy) mieluiten taiteen tähden.