Prinsessa Hamletin syntyvaiheita

Suuruudenhullua Shakepearea nukeilla -trilogia on pian täysi

Prinsessa Hamlet -esitys on ihan kohta ensi-illassa!

Jännittää.

Aura of Puppetsin Shakespeare-trilogia viimeistellään ei itse William Shakespearen vaan E. L. Karhun kirjoittamalla melkeinpäs uudenkapsakalla draamatekstillä ”Prinsessa Hamlet”. Sekin jännittää. En ole koskaan ennen ohjannut tämän hetken näytelmäkirjailijan näytelmää. Ja Prinsessa Hamlet on vielä tosi hieno sellainen. Mitä jos sen pilaa? Shakespeare-originaalin haudassa kääntyily ei tunnu miltään siihen verrattuna. Ja tällä kertaa olemme vielä sen ison ja hienon Turun Kaupunginteatterin ohjelmistossa, tutun ja hienon Tehdas Teatterin sijaan. Kaupunginteatterin ohjelmapaikka tuntuu ihan oikealta ja oikeutetulta mutta rehellisesti sanottuna, sekin vähän jännittää.

Onneksi on ollut hyvät lähtökohdat. Prinsessa Hamlet tarjoaa hienoja maailmoja, tunnelmia, kuvia. Alusta asti se on tuntunut kutkuttavalta, kiinnostavalta, intuitiivisesti ymmärrettävältä, mutta myös: haastavalta. Teksti heittelee mahdottomuuksia toisensa perään. Mitkä niistä toteutetaan nukeilla, onko Lontoo oikea ja tarvitaanko haukkoja? Miten sytyttää kaikki palamaan? Miksi siellä on Elton John? Ja mistä tässä oikein on kyse?

Prinsessa Hamletin prosessi on ollut yksi urani hienoimmista. Upean tekstin lisäksi isosti koska olen saanut työskennellä niin taitavien, ammattitaitoisten ja kunnianhimoisten ihmisten ympäröimänä. Oman nukketeatteritaiteenalani huippuja ja muutama vieraileva tähti.  Juuri tällä hetkellä haluaisin erityisesti nostaa esiin supertaitavan näyttelijäkuusikon Niina Lindroos, Reetta Moilanen, Alma Rajala, Riina Tikkanen, Lotta Virtanen ja Timo Väntsi, jotka ovat hakeneet ja tuottaneet kanssani ja sen lisäksi kuunnelleet viikosta toiseen lauseita: ”Nyt en vielä tiedä”, ”Just hyvä noin, mutten osaa selittää” tai ”Voitteko kokeilla vielä uudestaan, mun täytyy vähän katsella, että ymmärtäisin”. Ja nämä loputtomat impro- ja heittäytymispyynnöt siis tilanteissa, joissa yhdessä nukessa on parhaimmillaan kolmekin nukettajaa, joista osa vaihtuu, kesken kohtauksen.

Tämän prosessin myötä olen kai siis oppinut olemaan rehellisesti pihalla, ja sanomaan sen ääneen.

Pitkittyneen tekstinymmärryksen vuoksi olen myös teettänyt paljon liikaa töitä, kulkenut miljoona harhapolkua, eksynyt ja palannut takaisin alkupisteeseen. Uskon kuitenkin vakaasti että se ei ole ollut turhaa. Muutama päivä ensi-iltaan, ja ihan kohta ollaan hetkessä, jossa ensi-iltaansa astuu MEIDÄN Prinsessa Hamlet. Se on varmasti täydellinen, koska se on tehty niin hyvässä seurassa, ja niin suurella taidolla, ja palolla, ja ylpeydellä. Ja sehän vasta jännittääkin.

Kuvat Prinsessa Hamletin harjoituksista: Maija Kurki ja työryhmä

Prinsessa Hamlet

  • osa "suuruudenhullua Shakespearea nukeilla" -trilogiaa
  • ensi-ilta Turun Kaupunginteatterin Sopukassa 13.10.
  • Aura of Puppetsin ja kaupunginteatterin yhteistuotanto
  • ohjaus Merja Pöyhönen
  • teksti E. L. Karhu
  • esittävät: Niina Lindroos, Reetta Moilanen (AMK), Alma Rajala, Riina Tikkanen, Lotta Virtanen ja Timo Väntsi
  • nuket: Heini Maaranen
  • ikäsuositus 15 v.

Kattavammat esitys- ja työryhmätiedot sekä liput saat täältä.

Tietoa kirjoittajasta

Merja
Pöyhönen
ohjaaja
Aura of Puppets
Merja Pöyhönen on tukulainen Aura of Puppetsissa toimiva nukketeatteritaiteilija ja ohjaaja.