Miten Fingerpori taipui näytelmätekstiksi?

Näytelmäkirjailija Petja Lähteelle tärkeintä on TÄH?!-reaktio

Kesäteatterisesonki alkaa olla kuumimmillaan (sään haltijoilta jäi tämä memo taas saamatta?) ja Naantalin Emma Teatterissa esitetään Fingerporia jo hyvää vauhtia. Mutta miten suositusta sarjakuvasta muokkautui teatteriesitys? Sen tietää parhaiten näytelmän kirjoittanut Petja Lähde.

"Fingerporia oli tosi mukava kirjoittaa", aloittaa Lähde, eikä häntä todellakaan ole vaikea uskoa. Lähde alkoi työstää käsikirjoitusta Pertti Jarlan luomien hahmojen ja sarjakuvan maailman pohjalta. Se oli kaikessa absurdiudessaankin hänestä oikein turvallinen lähtökohta tarinalle, sillä Fingerporissahan voi tapahtua mitä vaan. "Saa nauraa kaikelle ja on ikään kuin koko paletti käytössä. Mukana näytelmässä on sanaleikkejä ja sarjakuvasta tunnistettavia strippejä yllin kyllin, ainakin 40. Tarina on silti itsenäinen ja sitä voi seurata ja pitää hauskana tuntematta Fingerpori-sarjakuvaa lainkaan. Teatterilavalla parhaimpien strippienkään juoksutus ei olisi ollenkaan kiinnostavaa, vaan näytelmään tarvitaan aina kunnon kehyskertomus, jonka lomaan sarjakuvista tuttuja laineja pudotellaan", Lähde avaa käsikirjoitustyön lähtökohtia.

Saa nauraa kaikelle ja on ikään kuin koko paletti käytössä.

Naantalin kesäkomediassa tarinan aihe on kuntaliitos Turkuun – ja siinäpä draamaa kerrakseen. Ajankohtainen aihe sopii Lähteen mukaan hyvin Fingerpori-näytelmään: "Fingerporin maailma on kepulainen ja jämähtänyt. Ja tarvitaanhan hyvässä komediassa aina uhka. Ja tehtävä. Nyt se lankeaa Heimo Vesalle, jonka pitää pelastaa Fingerpori uhkaavalta kuntaliitokselta Turkuun."

Petja tiesi kirjoittaessaan, että esityksen tulee ohjaamaan Pentti Kotkaniemi sekä suunnilleen myös ketä lavalla nähdään. Vahvimmin juonta kuljettivat silti Jarlan luomat hahmot, joissa riitti valikoimaa sarjakuvien keskushenkilöiden lisäksi aina Mustanaamiosta Adolf Hitleriin. Omintakeisen hahmokavalkadin myötä myös huumori saattoi liikkua mihin suuntaan vain: "En sensuroinut mitään kirjoitusvaiheessa. Ajattelen melko kaksimielisesti muutenkin, joten Fingerporin menoon oli helppo virittäytyä. Absurdi yllättävyys on myös parasta, se että kuka vaan voi tulla sisään ja sanoa mitä vaan! En ole sataan kertaan naurettujen vitsien ystävä, vaan haluan tulla yllätetyksi. Että mieluummin TÄH?!-reaktio, kuin hah hah. Silloin tietää että on hyvää kamaa lavalla."

Tarinan aihe pysyi koko kirjoitusprosessin ajan samana, mutta näkökulmaa hiottiin Kaupunginteatterin johtajakaksikko Mikko Koukin ja Arto Valkaman sekä dramaturgi Satu Rasilan kanssa. Viimeiset muokkaukset tehtiin kevään aikana ohjaajan ehdotusten perusteella. Nyt Emma Teatterin lavalla nähdään Jarlan piirroshahmot hulvattomalla tavalla henkiin herättävä sarjakuvamainen kesäkomedia. Lähde toivoo, että yleisö ymmärtää esityksen vitsejä, mutta ihan kaiken ei hänen mielestään kuitenkaan tarvitsisi aueta heti. Onhan Fingerpori-sarjakuvankin suola se, että jotkut jutut tajuaa vasta päivien päästä. Ainakin Kailon saaresta mantereelle johtavalla sillalla on todistettu ensimmäisten esitysten jälkeen hervottomia ja äänekkäitä oivalluksen hetkiä.

Kuvassa näyttelijät Linda Wiklund, Miska Kaukonen ja Pertti Sveholm.

 

Fingerpori

Tietoa kirjoittajasta

Emmi
Kantonen
verkko- ja viestintäkoordinaattori
Turun Kaupunginteatteri