Amadeus

Tiedot

Ensi-ilta 4.2.2022, oma tuotanto
Näyttämö: Päänäyttämö
Kesto: ilmoitetaan myöhemmin 

Liput

LOHKO 1: 47 / 44 / 25 €
LOHKO 2: 43 / 39 / 24 €
LOHKO 3: 29 / 25 / 19 €
Lippukategoriat: perusl. / eläk. / lapsi, opiskelija, työtön

Hinnat sisältävät palvelumaksun. Tyky-etu ja epassi käyvät maksuvälineenä. Esityslippu sisältää Föli-bussikyydin teatterille ja vaatesäilytyksen.

Keskinkertaisuuden kirous 

Antonio Salierilla on säveltämisen taivaallinen lahja. Hän on pyhittänyt elämänsä työlleen Itävallan keisari Josef II:n hovisäveltäjänä. Kun Wienin hovia saapuu viihdyttämään ihmelapsi Wolfgang Amadeus Mozart, Salieri huomaa, että toinen onkin saanut häntä niin paljon enemmän! Kuriton, suorastaan räävitön Mozart säveltää vaivatta kuin luikuria laskettelisi ja nerous paistaa teoksissa Salierin keskinkertaisuutta ilkkuen. Hovin sisäpiiriläisenä Salierilla on mahdollisuus joko nostaa tai tuhota nuori kollegansa.  

Amadeus on yksi esitetyimmistä nykyajan klassikkonäytelmistä. Parrasvaloissa sen pitävät herkullinen valta-asetelma ja henkilöhahmojen tunnistettava kamppailu toistensa – mutta etenkin itsensä kanssa. Kukapa ei olisi janonnut arvostusta, vertaillut itseään muihin tai tuntenut sisällään kateuden syövyttävää voimaa.  

“Myös minä pidän tätä yhtenä parhaista näytelmistä, mitä elinaikanani on kirjoitettu. Minua siinä koskettaa oman keskinkertaisuuden teema, sen tajuaminen, etten olekaan nero, enkä tule koskaan tekemään mitään kuolematonta. Tätä Turun Kaupunginteatterin Amadeusta lukuun ottamatta", naurahtaa ohjaaja Tuomas Parkkinen, jonka pitkältä saavutuslistalta löytyvät muun muassa Jekyll & Hyde -musikaalin ohjaus (TKT 2013) ja libretto menestysmusikaaliin Tom of Finland (TKT 2017). 

Amadeus on Peter Shafferin fiktiivinen tarina historiallisten henkilöiden koko 1780-luvun ajan jatkuneesta kilvoittelusta ja kuumeisesta halusta luoda toinen toistaan ikiaikaisempia sävellyksiä. Suuren taiteilijaelämäkerran kuningasrooleissa Salierina katkeroituu Santtu Karvonen ja Mozartina lapsekasta elämäniloa pursuaa Miro Lopperi.  

Tekijät 

Teksti Peter Shaffer 
Suomennos Sami Parkkinen 
Ohjaus Tuomas Parkkinen 
Lavastus Jani Uljas  
Pukusuunnittelu Tuomas Lampinen  
Maskeeraus Anna Kulju  
Valosuunnittelu Jari Sipilä  
Äänisuunnittelu Jari Tengström 

Rooleissa Miro Lopperi, Santtu Karvonen, Linda Hämäläinen, Minna Hämäläinen, Stefan Karlsson, Miska Kaukonen, Ulla Koivuranta, Mika Kujala, Ulla Reinikainen, Riitta Salminen + muusikko Henna Linko 

Näytelmän esitysoikeuksia valvoo Nordic Drama Corner Oy

 

Esitys mediassa

Santtu Karvosen ja Miro Lopperin Salieri ja Mozart iskevät keväällä kaupunginteatterissa yhteen: "Siinä on jotain tosi rajua"
Juttu Turun Sanomissa, julkaistu 21.10.2021