Äiti

Tiedot

Ensi-ilta 11.2.2022, oma tuotanto
Näyttämö: Pieni näyttämö
Kesto: ilmoitetaan myöhemmin 

Liput

LOHKO 1: 39 / 37 / 23 €
LOHKO 2: 34 / 32 / 18 
Lippukategoriat: perusl. / eläk. / lapsi, opiskelija, työtön
Hinnat sisältävät palvelumaksun. Tyky-etu ja epassi käyvät maksuvälineenä. Esityslippu sisältää Föli-bussikyydin teatterille ja vaatesäilytyksen.

Murtumassa

Äiti on intiimi lähikuva naisesta, jonka identiteetti murenee pala palalta, kun aviomies ja aikuistuneet lapset etääntyvät kodista ja päivät täyttää tyhjyys. Se, että on aikaa elää itselleen, on Äidin pahin painajainen. Absurdeja piirteitä saavassa kotileikissään Äiti kokeilee eri strategioita säilyttääkseen kontrollin perheenjäseniinsä. Jännitteillä ja tikarinterävällä dialogilla ladattu nykydraama tarkastelee meille arjessa varattuja rooleja. Esityksen tyylikkään pinnan alla häilyy pelkoa ja turhautumia, jota kaikesta tutusta irti päästäminen herättää. Kuka minä olen uudessa elämäntilanteessa?  

Ranskalainen Florian Zeller on aikamme seuratuimpia näytelmäkirjailijoita. Vuonna 2015 Lontoossa ja 2019 New Yorkissa ensi-iltansa saanut Äiti (The Mother) kuuluu samaan trilogiaan kuin Isä (The Father), jonka tuoreesta elokuvakäsikirjoituksesta Zeller voitti Oscarin vuonna 2021 ja jonka näytelmäversio kuuluu vuosikymmenen ylistetyimpiin. Zeller on palkittu myös komedioistaan ja hänen näytelmiään on esitetty 45 maassa.    

Psykologisen draaman ohjaa Maia Häkli. Vuonna 2018 ohjaajaksi valmistunut Häkli on antanut vakuuttavia näyttöjä työjäljestään mm. draamoissa Synninkantajat Tampereen Teatterissa 2020 ja Rouva C. Seinäjoen kaupunginteatterissa. Äidin kohtuuttomuuteen asti kontrolloivana keskushenkilönä nähdään Kirsi Tarvainen, aviomiehenä Carl-Kristian Rundman, poikana Markus Ilkka Uolevi ja tämän tyttöystävänä Sofia Smeds. Visuaalisen maailman on luonut hiljattain Turussa nähtyjen Katoavan maan ja Kalevalan ilmeestä sekä Cabaret-musikaalin puvustuksesta vastannut Heidi Wikar.   

Tekijät  

Teksti Florian Zeller  
Suomennos Reita Lounatvuori 
Ohjaus Maia Häkli  
Puvustus ja lavastus Heidi Wikar  
Äänisuunnittelu Eero Auvinen  
Valosuunnittelu Jarmo Esko  
Naamioinnin suunnittelu Minna Pilvinen  

Rooleissa Kirsi Tarvainen, Carl-Kristian Rundman, Sofia Smeds, Markus Ilkka Uolevi 

#äitiTKT #murtumassa