Kullervo

Tiedot

Ensi-ilta 3.9.2021 klo 18.30, oma tuotanto
Näyttämö: Pieni näyttämö
Kesto: 2 h 10 min, sisältäen väliajan
Tyylilaji: draama
Ikäsuositus: S13+

Liput

39 / 37 / 23 €
Lippukategoriat: perusl. / eläk. / opiskelija, työtön
Hinnat sisältävät palvelumaksun. Tyky-etu ja epassi käyvät maksuvälineenä. Esityslippu sisältää Föli-bussikyydin teatterille ja vaatesäilytyksen.

Huom. Näytelmä sisältää itsemurhan, johon viitataan näyttämöllä.

Elämä se risoo huolella

Kullervolta on viety kaikki ja hän on kaikkialla ulkopuolinen. Tai niin hän ainakin kokee. Tästä alkaa vihaisen nuoren taival, jonka aikana hän yrittää olla paras versio itsestään, tyytyä ihan tavalliseen elämään ja tarttua ohikiitäviin onnen mahdollisuuksiin. Mutta luisu vikasuuntaan kiihtyy eikä mikään näytä pelastavan Kullervoa hänen mielensä sisäiseltä suolta. Kun oma kuoppa on kaivettu tarpeeksi syvälle, on sieltä vaikea nousta. Esitys kysyy, periytyykö viha, kuka meillä saa raivota ja milloin on liian myöhäistä muuttaa oma kohtalonsa. Onko ikinä?

"Minulle tämä tarina puhuu sukupolvet ylittävästä väkivallasta, ja siitä, miten riittävän pitkään jatkunut kaltoinkohtelun kokemus voi synnyttää koston janon kenessä tahansa. Kullervo ei ole poikkeusyksilö, sama pahojen tekojen potentiaali on meissä kaikissa. Näyttämötyöryhmäni naisvaltaisuus tuo esiin myös aggression ja siihen liittyvän kuvaston sukupuolittuneisuuden", kertoo ohjaaja Linda Wallgren.

Kalevalasta tutun, kaikessa traagisuudessaan jo koomiseksi käyvän kertomuksen näytelmäversiossa kaikaa Aleksis Kiven komea kieli. Ohjaaja Linda Wallgrenin ilmava ja leikkisä modernisointi nostaa esiin yli sukupolvien periytyvän vihan ja väkivallan sukupuolittuneisuuden. Kullervona nähdään Helmi-Leena Nummela, muissa rooleissa Minna Hämäläinen, Ulla Koivuranta, Ulla Reinikainen ja Kirsi Tarvainen.

Tekijät

Alkuperäisteos Aleksis Kivi
Sovitus ja ohjaus Linda Wallgren
Lavastussuunnittelu Kaisu Koponen
Pukusuunnittelu Tuomas Lampinen
Valosuunnittelu Jarmo Esko
Äänisuunnittelu Iiro Laakso
Naamioinnin suunnittelu Jessica Rosenberg
Videoprojisoinnit Mika Hiltunen

Rooleissa Helmi-Leena Nummela, Minna Hämäläinen, Ulla Koivuranta, Ulla Reinikainen ja Kirsi Tarvainen

#kullervo #nytrisoo #raivotessaroiskuu

Esityskuvat

Kuvat Otto-Ville Väätäinen.

"Olipa hieno Kullervo, valtaosin  Kiven alkuperäistä kieltä käyttäen upeasti nykypäivään istutettu tarina, kaikkine kurimuksineen, ennakkoasenteineen, riemujen räiskähdyksineen tosi tiiviisti otteessaan pitävä pätkä!"

-katsojapalaute

Esitys mediassa

Mikä mielikuva Kullervosta vallitseekaan, Kiven näytelmässä hän ei ole vain yksioikoinen räyhähenki, Wallgrenin versiossa vielä vähemmän.
Juttu Yökukkujan sekalaisia -blogissa, julkaistu 17.9.2021

Kullervo ryntää ulos kansallisgalleriasta – Linda Wallgrenin Kivi-tulkinnassa parasta ovat sankarimyytin rikkominen ja rooleihinsa heittäytyvät näyttelijät
Arvio Turun Sanomissa, julkaistu 4.9.2021 (vain tilaajille)

Helmi-Leena Nummela päästelee höyryjä Kullervona Turun kaupunginteatterissa – Kaikki muutkin näyttelijät ovat naisia
Juttu Turun Sanomissa, julkaistu 1.9.2021 (vain tilaajille)