Komisario Palmun erehdys on Panu Raipian kolmas Turussa nähtävä ohjaustyö.

Komisario Palmun erehdys on Panu Raipian kolmas ohjaustyö, joka nähdään Turun Kaupunginteatterissa. Aikaisemmat olivat katsomoja täyttäneet Kyllä isä osaa -vierailuesitys vuonna 2015 ja maaliskuussa Pienellä näyttämöllä nähty Päämäärä Tuntematon. Nyt tekeillä on Mika Waltarin kirjoittama jännitysnäytelmä, jonka ensi-ilta nähdään Päänäyttämöllä torstaina 11.4.

Panu Raipia, jännittääkö ihan pian koittava ensi-ilta Turussa?

Hyvään tarinaan ja työryhmän rautaisiin ammattilaisiin luottaen, ei jännitä.

Millaisen vastaanoton olet saanut Turun Kaupunginteatterissa?

Minut on otettu todella lämpimästi vastaan. Jokaisella osa-alueella on tehty yhdessä töitä tinkimättä ja mikä parasta, muttei aina itsestään selvää, jokainen työryhmän jäsen selvästi haluaa, että tämä esitys onnistuu. Tässä vaiheessa voin vain toivoa, että Komisario Palmun erehdys on perinteisenä tarinavetoisena jännitysnäytelmänä täkäläisten teatterikatsojien mieleen.

Sinulle keskeisintä töissäsi ovat tosiaan hyvät tarinat. Milloin ja mitä kautta tutustuit itse Komisario Palmun seikkailuihin?

Luin lapsuudessani ja nuoruudessani paljon jännityskirjoja, tutuksi tulivat niin Viisikot kuin Kolme etsivää -kirjasarjatkin. Niistä siirryin myöhemmin Waltarin teosten pariin. Ne ovat mielestäni suomalaisen dekkarigenren aatelia. Omaäänisisä teoksia, joiden salapoliisitarinat todella vievät mennessään. Waltari onnistuu kehittelemään mehevien henkilöhahmojensa motiiveja niin, että lukija on liki mahdoton arvata murhaajaa.

Miten hyvin Komisario Palmun erehdys on mielestäsi kestänyt aikaa?

Kuten Palmu toteaa "murha on ikuinen". Se ei vanhene kiinnostavana tarinan aiheena koskaan, vaikka toki nykyisin rikoksia selvitetään aika eri keinoin, kuin Palmun aikaan 30-luvulla.

Mikä tekee mielestäsi Palmun hahmosta niin rakastetun?

Tunnistettavuus. Palmu on kiistämättä yksi suomalaisen elokuvan tutuksi tekemistä hahmoista, ikonisuudessaan Suomisen Ollin tai Uuno Turhapuron luokkaa. Hänelle ominaista ovat patruuna-asenne ja se, että hän on muita selvästi älykkäämpi. Vähän kuin tämän päivän Vares, vaikka erityyppisestä dekkarista onkin kyse.

Pikakysymykset:

Komisario Palmun erehdys 3 sanalla: murha, erehdys, motiivi
Komisario Palmu henkilönä 3 sanalla: älykäs, tunnistettava, muheva

Liput Komisario Palmun erehdys -esitykseen hankit verkkokaupasta.

Komisario Palmun erehdys -esityskuva Otto-Ville Väätäinen. Panu Raipian kuva Harri Hinkka.