Ja missä roolissa! Lue näyttelijä Eero Ahon kuulumiset Hamletin ensi-illan kynnyksellä.

Päänäyttämöllä hiotaan vielä vaihtoja ennen Hamletin ensimmäisiä yleisöjä. Illan pääharjoituksissa kaikki tulee jo soljumaan vääjäämättömästi eteenpäin. Yksi esiintyjistä, porukan hauskuuttaja, on Jussi- ja Venla-palkittu näyttelijä Eero Aho. ”Meillä on ollut koko harjoituskauden hyvä meno. Mulla itsellä on tapana pitää vähän metakkaa, jotta työilmapiiri pysyy kiihkeydestä huolimatta hyvänä”, Aho veistelee harjoitustauolla.

Aho nähdään Turun Kaupunginteatterissa ensimmäistä kertaa. Koukin Mikon kanssa aiheesta on kyllä ollut juttua monesti ennenkin, mutta aikataulu ei ole natsannut”, hän kertoo. Hamletin kyydissä Aho sen sijaan on ollut aiemminkin, Helsingin Kaupunginteatterin versiossa vuonna 2012. Siinä Aho esitti nimiroolin. Käännös oli tuolloin Veijo Meren, joten vaikka näytelmä oli ennalta tuttu, piti repliikit opetella uusiksi nyt käytössä olevaa Eeva-Liisa Mannerin suomennosta varten. Ja tällä kertaa Ahon roolina on Tanskan kuninkaaksi itsensä keinotteleva Claudius.

”Tässä Paavo Westerbergin ohjauksessa lähestymiskulma on uusi. Esitys on toteutukseltaan erittäin kiinni ajassa ja sen keskiössä on vahvasti valta, joka dumppaa ympäriltään kaiken muun. Merkittävää on, käytetäänkö valtaa oikein vai väärin. Etenkin Claudius on tässä kunnon pahis, mutta samaa valtapeliä pelaavat kaikki muutkin hahmot. Esityksessä kiinnostavaa minulle on myös kruununprinssi Hamletin pohdiskelu siitä, millainen ihminen on, hyvä vai paha ja miten se toteutuu. Se teema on ajaton ja universaali”, Aho ruotii hahmoaan klassikkonäytelmässä.

Aho palkittiin hiljattain Jussilla ja Kultaisella Venlalla roolistaan Tuntemattoman sotilaan Antti Rokkana. Hän vakuuttaa olevansa valmis monenlaisiin rooleihin, mutta kiinnostavimpia töitä ovat aina ne, joissa hahmo ei edusta yksioikoisesti jotakin tiettyä. ”Rokan hahmossa oli iso kulma ja vääntö. Claudius on vallan turmelema, mutta katuuhan hänkin. Puolustan roolihahmoani olosuhteiden uhrina”, Aho naureskelee ja vertaa Claudiusta venäläiseen oligarkkiin, jonka äkillinen valtaannousu on sokaissut.

Turku on Aholle tuttu vain KOM-teatterin vierailujen ja parin leffakuvauksen yhteydestä, joten hänellä ei ole selkeää kuvaa turkulaisesta teatteriyleisöstä. Hän lähettää kaikille katsomoon kannustavat terveisensä:

”Ilolla ja jännityksellä odotan meidän kohtaamista. Tässä Hamletissa on kaikille jotain. Huumori on erittäin makaaberia ja esitykseen ujutetut populaarikulttuuriviitteet aukeavat ainakin nuoremmille katsojille. Teksti on tuttua Shakespearea ja toteutus visuaalisesti todella hieno. Esitys kulkee veitsen terällä, huumorista siirrytään äärimmäiseen tragediaan ja takaisin kiinnostavalla tavalla. Hymy nousee, mutta myös hyytyy.”

Hamletin ensi-ilta on perjantaina 15.2. ja esitykset jatkuvat 17.5. asti. Vaikka Hamlet nähdäänkin vain tämän kevään ajan, Eero Ahoa on lupa odottaa näyttämöllemme myös syksyllä…

Osta Hamlet-liput.

Esituskuva Otto-Ville Väätäinen, pääkuva Marita Koivisto.