Suomen Teatterit ry:n Vuoden Teatteri 2018 -kilpailun finalistit ovat Turun Kaupunginteatteri, Universum sekä Zodiak – Uuden tanssin keskus.

Finalistit valitsi raati, jonka jäseniä ovat Riihimäen teatterin toimitusjohtaja Matti Arnkil, teatteribloggaaja Katri Leikola, Läntinen tanssin aluekeskuksen toiminnanjohtaja Sanna Meska, Suomen Näyttelijäliiton puheenjohtaja Helena Ryti ja Suomen Teatterit ry:n järjestöasiantuntija Hanna-Reetta Schreck. Tämän esiraadin mukaan finalisteja yhdistää näkemyksellisyys ja ajanmukaisuus taiteellisessa suunnittelussa sekä tähyäminen teatterikentän tulevaisuuteen. Turun Kaupunginteatterin valintaperusteet olivat raadin mukaan nämä:

Turun kaupunginteatteri kehittää aktiivisesti hallintoaan ja uskaltaa ottaa käyttöönsä poikkeuksellisia kehittämisvälineitä, kuten uusia tuotantomalleja, joista hyötyvät myös muut kentän toimijat. Teatteritalon peruskorjaus toteutettiin siten, että kekseliäät väistötilaratkaisut hyödyttävät myös laajemmin turkulaista esittävää taidetta. Omassa kokoluokassaan Turun Kaupunginteatteri on pystynyt rakentamaan ohjelmistonsa tasapainoiseksi, monipuoliseksi ja valtavirrasta poikkeavaksi. Teatteri on kosketuksissa ympäristöönsä ja löytää ennakkoluulottomalla ohjelmistosuunnittelullaan myös uusia yleisöjä.

Turun Kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki jakaa kiitosta yhteisestä muuttoponnistuksesta koko talolle: ”Tämä on hieno kunnianosoitus meidän yhteisölle. Väistöaika meni hyvin ja vaikka isoja muutoksia on tapahtunut paljon, koko henkilökuntamme on ollut niissä hyvin mukana. Onnittelut myös muille ehdolla oleville teattereille.”

Vuoden teatteri 2018 -palkinnon saajan valitsee eduskunnan valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaoston jäsen, kansanedustaja Pia Viitanen. Palkinto jaetaan Thalia-juhlassa 9. huhtikuuta. Suomen Teatterit ry on jakanut Vuoden teatteri -palkintoa ansioituneelle alan toimijalle vuodesta 1997 alkaen.

Kuva: Arkkitehtuurivalokuvaaja Wellu Hämäläinen