Peruskorjatun teatteritalon avaa Stingin säveltämä Broadway-musikaali Viimeinen Laiva

Syksyn ensimmäisissä ensi-illoissa vahva paikallisteema

Turun Kaupunginteatteri palaa kesän jälkeen takaisin peruskorjattuun teatteritaloon. Teatteri avaa ovensa yleisölle perjantaina 15.9., jolloin päänäyttämöllä nähdään 16-kertaisen Grammy-voittajan Stingin säveltämä ja sanoittama, telakkamaailmaan sijoittuva Broadway-musikaali Viimeinen Laiva.

Viimeisen laivan tarina sijoittuu englantilaiseen Wallsendin kaupunkiin, jonka asukkaiden elämä on aina pyörinyt telakan ympärillä. Tarinan päähenkilö, nuori Gideon Fletcher unelmoi kuitenkin toisenlaisesta tulevaisuudesta. Hän jättää Wallsendin, telakan sekä elämänsä rakkauden nähdäkseen maailmaa. Kun Gideon palaa kotiin 14 vuotta myöhemmin, hän löytää Wallsendista henkitoreissaan olevan telakan sekä toisen miehen kanssa kihloihin menneen nuoruudenrakastettunsa – ja päättää pelastaa molemmat.

Musikaalin ohjaa Kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki. Kouki näki musikaalin parisen vuotta sitten Broadwaylla ja tiesi heti haluavansa sen Kaupunginteatterin ohjelmistoon. ”Viimeisessä laivassa väkevä tarina yhdistyy hienoon musiikkiin. Lisäksi tarina tuntuu suorastaan paikalliselta, vaikka se tapahtuukin Englannissa. Onhan Turulla vahva telakkakaupunki-identiteetti”, sanoo Mikko Kouki.

Viimeisen laivan Gideonin roolissa nähdään Tom of Finland –musikaalin Touko Laaksosena loistanut Olli Rahkonen. Lisäksi mukana ovat Anna Victoria Eriksson, Mikael Saari, Taneli Mäkelä, Jussu Pöyhönen, Riitta Salminen, Kirsi Tarvainen, Jonas Saari, Mikael Haavisto, Panu Kangas, Lasse Pajunen, Tuukka Raitala, Pauliina Saarinen, Petter Andersson, Mikko Jokinen, Saara Kaskilahti sekä Kalle Kurikkala.

Viimeisen laivan musiikkiin Sting on ammentanut paljon omasta taustastaan. Hän on itse kotoisin Wallsendista ja kasvanut Swan Hunter –telakan naapurissa. Musikaalin lauluissa on Stingille ominaiseen tyyliin paljon tunnetta ja vahvaa kerrontaa. Turun Kaupunginteatterin esityksessä kymmenen muusikon orkesteria johtaa kapellimestari Jussi Vahvaselkä.

 

Pienen Näyttämön avaa kotimainen kantaesitysnäytelmä

Peruskorjauksen yhteydessä Kaupunginteatteriin on rakennettu myös kokonaan uusi tila, Pieni Näyttämö. Uuden näyttämön avaa 22.9. kantaesityksensä saava, Roope Lipastin kirjoittama näytelmä Paavo Nurmesta. Paavo – lentävä turkulainen on draamakomedia legendaarisen juoksijan elämästä ja saavutuksista.

”Paavo Nurmi on mielenkiintoisin turkulainen ihminen, johon olen törmännyt. Hänessä on monta keskenään ristiriitaista puolta. Hän oli ylivoimaisesti maailman paras siinä mitä hän teki, mutta toisaalta juokseminen ei tehnyt häntä onnelliseksi”, kuvailee kirjailija Roope Lipasti. Tarinan asetelma on fiktiivinen, mutta se perustuu tositapahtumiin. ”Paavo Nurmi on suuri tuttu tuntematon. Kaikki tietävät hänet, mutta kukaan ei tunne häntä. Tämä on kirjailijan näkökulmasta herkullinen tilanne.”

Esityksen ohjaaja Jarno Kuosa kuvailee näytelmää tarinaksi ihmisestä, joka oli myös instituutio. ”Tarinan aitoa ja todellista pohjavirettä käsitellään koomisen kautta. Paavo Nurmi ei kuitenkaan mahdu pelkäksi komedian päähenkilöksi. Hänen ylivertaisuutensa on asia, jossa on sekä koomisia että koskettavia piirteitä.”

Paavo Nurmen roolissa nähdään kaksi näyttelijää. Nuorta Paavoa näyttelee Markus Järvenpää ja vanhaa Paavoa Heikki Nousiainen. Legendaarista Heikki Nousiaista ei ole aiemmin nähty Turussa näyttämöllä. Heikki muistaa nähneensä Turun Kaupunginteatterin avajaisnäytelmän vuonna 1962, tosin televisiosta, olivathan edelliset Turun Kaupunginteatterin avajaiset suuri tapahtuma television välityksellä koko maassa. ”Olen mielelläni mukana näissä Kaupunginteatterin uusissa avajaisissa, tämän legendaarisen turkulaisen hahmossa”, sanoo Heikki Nousiainen.

Muissa rooleissa nähdään Aksa Korttila, Minna Hämäläinen, Stefan Karlsson ja Kimmo Rasila.

 

Loppusyksyn ensi-illoissa historian havinaa sekä katse tulevaisuuteen

Päänäyttämön toinen ensi-ilta on Aleksis Kiven Seitsemän veljestä, joka saa ensi-iltansa 3.11.

Tuoreesta tulkinnasta vastaa yksi nuoren ohjaajasukupolven tunnetuimmista nimistä, Lauri Maijala. ”Seitsemän veljestä on tarina pojista, jotka ovat jääneet äidittömiksi ja isättömiksi. Turun Kaupunginteatterin valtavaa näyttämöä ei täytetä väkijoukoilla, vaan keskiössä ovat veljekset ja heidän väliset suhteensa. Veljillä ei ole kuin toisensa”, Lauri Maijala kertoo. Veljesten rooleissa nähdään Markus Järvenpää, Paavo Kinnunen, Eero Milonoff, Joel Mäkinen, Olli Rahkonen, Jonas Saari ja Joonas Saartamo. Muissa rooleissa Ulla Koivuranta ja Petri Rajala.

Jos Seitsemän veljeksen juuret ovat syvällä suomalaisuuden historiassa, katsoo Pienen näyttämön syksyn toinen ensi-iltateos Kybersielut eteenpäin. Näytelmä vie katsojat tulevaisuuteen; tilanteeseen, jossa ihmiseen on lisätty niin paljon älyä, että osasta ihmisistä on tullut kyborgeja. Päältä päin ei kuitenkaan voi tunnistaa, kuka on kone ja kuka on ihminen. Kybersielujen tarinassa on kyse ihmisen ja kyborgin välisestä valtataistelusta, jossa kielletty rakkaus näyttelee keskeistä osaa. Kumpi voittaa, kone vai ihminen?

Kirjailijakolmikko Okko Leo, Marko Järvikallas ja Harri Virtanen ovat määritelleet näytelmän tyylilajiksi näyttämöelokuvan. Tyylilaji on yhteydessä näytelmän teemaan. ”Tämä on suomalaiselle maaseudulle sijoittuva bladerunner-tyyppinen scifi-näyttämöelokuva, joka käsittelee ihmisen ja koneen suhdetta sen eri muodoissa, rakkautta ja tietoisuutta”, kertoo Marko Järvikallas.

Kybersielut ohjaa Janne Reinikainen. Rooleissa nähdään Pamela Tola, Lauri Tilkanen, Minna Hämäläinen, Stefan Karlsson sekä Kimmo Rasila. Kybersielujen kantaesitys nähdään Pienellä näyttämöllä 17.11.

 

Sopukan ensi-illassa nukkeja, hulluutta ja jälkishakespeareläistä mielenmaisemaa

Turun kaupunginteatterin ja nukketeatteriverkosto Aura of Puppetsin yhteistuotanto Prinsessa Hamlet täräyttää 13.10. Sopukkaan E.L.Karhun ylistetyn näytelmätekstin sen kaikkine visuaalisine mausteineen.

Prinsessa Hamlet on E. L. Karhun (ent. Emilia Pöyhönen) kirjoittama runollinen ja avantgardistinen näytelmä, jossa roihutaan hulluuden mielenmaisemissa ja naispuolisten sankariensa historiallisissa kahleissa. Turkulaisen nukketeatteriosaaminen siivittämänä toteutuksessa nähdään lähes ihmisen kokoisia nukkeja sekä visualisoituja mielen varjoja. Esityksen musiikin säveltää mm. Dalindèo ja Ricky-Tick Big Band -yhtyeistä tuttu muusikko Valtteri Pöyhönen. ”Juuri Turussa on nyt oikea aika siihen että tämä aikuisten nukketeatteriesitys löytyy kaupunginteatterin ohjelmistosta”, toteaa esityksen ohjaaja, nukketeatteritaiteilija Merja Pöyhönen.

Prinsessa Hamlet on Turun Kaupunginteatterin ja vapaan kentän ryhmien uuden yhteistyömallin pilottihanke.