Ohjaaja Lauri Maijala kertoi odotuksistaan Seitsemän veljestä -näytelmää kohtaan keväällä 2016.

Lauri Maijala on ohjannut ja käsikirjoittanut näytelmiä muun muassa Helsingin Kaupunginteatteriin, Linnateatteriin ja KOM-teatteriin, jonka toisena taiteellisena johtajana hän toimii.

Syksyllä 2017 Maijala tekee ensimmäisen ohjauksensa Turun Kaupunginteatteriin. Hän on Seitsemästä veljeksestä innoissaan.

”On aivan ihanaa päästä tekemään Turun Kaupunginteatteriin näin isoa klassikkoa. Minulle on kunnia-asia, että minuun on tällä tavalla luotettu – että tällaista teosta pääsee omalla taiteilijuudellaan sörkkimään!”

Seitsemän veljestä nähtiin Turun Kaupunginteatterissa edellisen kerran 1970-luvulla. Kalle Holmbergin ohjaama tulkinta rikkoi ennätykset: näytelmää esitettiin 242 kertaa yhteensä 146 745 katsojalle.

40 vuoden takainen suurmenestys on Maijalan mielessä uutta tulkintaa valmistellessa.

”Totta kai menestys aiheuttaa paineita, olihan kyseessä aikoinaan merkittävä teos. Mutta mitään klassikkoa ei voisi tehdä uudestaan, jos täytyisi aina pelätä sitä, että jossakin oli aikaisemmin hieno versio”, Maijala sanoo.

”Kaikissa jutuissa on omat paineensa. Toisaalta Seitsemän veljeksen maine myös helpottaa tekemistä: emmehän me joidenkin silmissä voi kuin epäonnistua, joten tehdään silläkin uhalla.”

Vuonna 1986 syntynyt ohjaaja kertoo, että luvassa ei ole nostalgiatrippiä 1970-luvulle.

”En osaa vielä sanoa, mitä uutta syksyn 2017 tuotanto tuo klassikkoon, sillä nyt eletään vasta vuotta 2016. Elämme niin jännittäviä aikoja, että ensi vuosi voi olla jo hyvin erilainen. Teemme teoksen syksyn 2017 henkiseen ja yhteiskunnalliseen tilaan.”

Kiven romaanin keskiössä on ristiriita yhteiskunnasta pakenemisen ja siihen sopeutumisen välillä.

”Veljekset yrittävät löytää onnea muusta kuin aloilleen asettumisesta ja siitä, mitä sivistykseksikin voidaan kutsua. Se on kaksiteräinen miekka. Onko niin, että pitää oppia lukemaan, alistua yhteiskunnan antamiin normeihin?” Maijala pohtii teoksen teemoja.

Ohjaajan mukaan klassikkokertomus ei vanhene.

”Klassikot ovat klassikoita juuri siksi, että niitä ei vain kannata vaan niitä pitää tehdä niin kauan kuin teatteri on olemassa. Klassikon tunnistaa siitä, että sen kuvaamat yhteiskunnalliset rakenteet, ihmisluonnon kuvaukset ja ristiriidat ovat ikuisia, esitettävissä missä ajassa ja paikassa tahansa. Kiven Seitsemän veljestä on juuri tällainen teos.”

Teksti: Siiri Liitiä