Olli Rahkonen astuu uutuusmusikaalissa maailman tunnetuimman suomalaistaiteilijan, Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin saappaisiin. Näyttelijä kertoo haastattelussa, millainen on musikaalin Touko.

Tom of Finland -musikaali kantaesitetään Turun Kaupunginteatterin Logomo-teatterissa 27. ja 28. tammikuuta.

Tuomas Parkkisen kirjoittaman, Jussi Vahvaselän ja Jori Sjöroosin säveltämän ja Reija Wäreen ohjaaman musikaalin nimiroolin esittää keväällä 2016 Teatterikorkeakoulusta valmistunut, syksyllä 2016 Turun Kaupunginteatteriin kiinnitetty Olli Rahkonen.

Rahkonen paljastaa, että päärooli tuli hänelle täytenä yllätyksenä.

”Samassa puhelussa, jossa Mikko Kouki kertoi minun saaneen kiinnityksen, hän sanoi, että minulle on myös Touko Laaksosen rooli. Minä en edes tiennyt, että tänne oli tulossa Tom of Finland -musikaali!”

Muutama vuosi sitten Rahkonen oli mukana Tom of Finland -elokuvaprojektissa, joka kariutui ennen ensi-iltaa. Rahkonen olisi esittänyt elokuvassa nimiroolin.

”Oli vähän ympäri-mennään-yhteen-tullaan-fiilis, sillä jo leffahankkeen yhteydessä olin päässyt tutustumaan Toukon elämään. En päässyt tekemään roolia silloin, mutta nyt on kiva fiilis tehdä se teatterin lavalla”, Rahkonen hymyilee.

Taiteilijakuva

Musikaalin Touko Laaksonen on fiktiivinen näkemys tosielämän henkilöstä. Rahkonen kertoo, että hänen tulkinnassaan Touko on intohimoinen taiteilija, jolle taide on maailman tärkein asia.

”En tarkoita, etteivät perhe, elämänkumppani ja muut läheiset olisi hahmolleni periaatteessa taidetta tärkeämpiä – mutta ehkä vasta siinä hetkessä, kun hän tajuaa, että heidät saattaa joskus menettää.”

Näyttelijä sanoo samaistuvansa roolihahmoonsa juuri taiteilijana.

”Kun ensi-ilta lähestyy, vaikuttaa se melkein aina myös kotioloihin. Prosessoin nytkin yöllä, teos tulee uniin ja saatan herätä miettimään, miten jotkin askeleet menivät. Taiteilijan työ on kokoaikaista hommaa, kuten varmasti useita tuhansia kuvia piirtäneelle Toukollekin.”

Rahkosen mukaan lavalla nähtävä Touko Laaksonen ei kuitenkaan ole mikään herkkä ja hauras taiteilijasielu. Roisit kuvat ovat itsevarman taiteilijan työtä.

”Iso havainto roolista on, että Toukon on pakko olla hyvin itsetietoinen taidettaan kohtaan. Hän tietää, mitä hän haluaa tehdä ja on teoksistaan ylpeä. Jos joku ei ymmärrä asiaa samalla tavalla, se ei häntä kiinnosta.”

Tom of Finland -musikaali liikkuu toden ja fantasian rajalla. Piirrosten satumaiset miehet heräävät eloon ja piirrettyjen fantasioiden kautta päästään sukeltamaan päähenkilön sisäiseen maailmaan.

”Tomin piirrosten hymy ja leikillisyys ovat mukana teoksessa. Musikaalissa piirrokset ovat biisejä. Hetket, kun Touko alkaa piirtää ja pakenee itselleen rakentamaansa toiseen universumiin, tulevat musana ja tanssina ulos.”

”Minun ei siis tarvitse esittää valtavalla tunneilmaisulla sitä, mitä hahmoni pääni sisässä liikkuu, vaan se tapahtuu ympärilläni.”

Lopussa bileet

Tom of Finland -musikaalia harjoitellaan nyt viimeisiä kertoja, ja teoksen ensi-iltaan enää alle viikko. Rahkonen odottaa jo innolla yleisön kohtaamista.

”Odotan ehdottomasti Tomin miehiä, heitä, jotka omistavat Tomin töitä ja seurasivat tämän uraa kymmeniä vuosia. Toivon, että he tulisivat asiaankuuluvasti nahkaan pukeutuneina ja että salissa olisi lopussa bileet.”

Näyttelijä toivoo, että teos houkuttelisi teatteriin myös toisenlaisia katsojia.

Toivon, että voisimme yleisön kanssa tanssia kimpassa ja että musikaali herättäisi riemua.

”Homoudesta joutui vielä joitakin kymmeniä vuosia sitten linnaan. Asenteiden kanssa pitää vieläkin kamppailla, ja sen takia toivoisin, että teatteriin saapuisi myös niitä, jotka etukäteen epäilevät ja tuomitsevat aiheen. Heille voisi aueta uusia ajatuksia.”

Homoeroottisen taiteen pioneerista kertova musikaali on saanut jo etukäteen monenlaista, joskus asiatontakin palautetta. Rahkonen toteaa, että netissä huutelijat eivät häntä hätkäytä. Hänen mukaansa vihaisella palautteella on oikeastaan päinvastainen vaikutus.

”Se sytyttää tekemään vielä vähän isommin ja härskimmin, hymy kasvoilla.”

Rahkonen tiivistää musikaalin tärkeimmäksi teemaksi sen, että kukin saa olla mitä on – ja olla sitä hymyillen. Hän uskoo, että hymy leviää katsomoonkin.

”Toivon, että voisimme yleisön kanssa tanssia kimpassa ja että musikaali herättäisi riemua. Haluaisin nähdä todella iloista sakkia katsomossa. Se toisi meille lavalle älyttömästi energiaa.”

Teksti: Siiri Liitiä
Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Lue myös Tom of Finland: Paperilta ensi-iltaan -juttusarjan muut osat: Näin syntyi Tom of Finlandin libretto, Tältä kuulostaa Tom of Finland, Haastattelussa Tom of Finlandin ohjaaja