Tom of Finlandin tarina muuttuu musiikiksi Jussi Vahvaselän ja Jori Sjöroosin käsissä. Säveltäjät kertovat haastattelussa, millaista musiikkia uutuusmusikaalissa kuullaan. Mukana kappale Glad To Be Gay!

Maailman tunnetuimman suomalaistaiteilijan, Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin elämäntarina muuntuu ensimmäistä kertaa teatteriesitykseksi Turun Kaupunginteatterissa.

Uutuusmusikaalin musiikin ovat säveltäneet muun muassa PMMP:n säveltäjänä ja tuottajana tunnettu muusikko Jori Sjöroos ja lukuisten musikaalien sovittajana ja kapellimestarina toiminut musikaalivelho Jussi Vahvaselkä. Säveltäjät kertovat, että teos vie matkalle moniin aikoihin ja fiiliksiin.

”Musiikki yhdistelee useita eri ainesosia. Musikaalin tarina kulkee 20-luvulta 90-luvulle, ja musiikki seurailee omalla tavallaan aikakausia”, Sjöroos kertoo.

”Epookkia ei tehdä, mutta aikakaudet antavat musiikille sävyjä ja tunnelmia. Fantasiakohtauksissa voi kuitenkin tapahtua mitä vain”, Vahvaselkä jatkaa.

Inspiraatiota uudelle musikaalille on etsitty sekä musikaalien maailmasta että muualta. Koomisten laulujen esikuviksi säveltäjät mainitsevat Monty Python -musikaali Spamalotin ja South Park -animaatiosarjan tekijöiden satiirisen Book of Mormon -musikaalin.

”Jos meillä on ollut jokin pienikin jumi, olemme monta kertaa kuunnelleet Book of Mormonia ihan sen hyvän fiiliksen takia. Musiikki sinällään ei ole samanlaista, mutta tunnelmasta on haettu vaikutteita, onhan Tom of Finlandissakin roisia huumoria”, Vahvaselkä sanoo.

Tom of Finlandin tarina ei kuitenkaan ole pelkkää hauskanpitoa, vaan tunnelma sukeltaa toisinaan syviinkin syövereihin.

”Pop- ja rockbändeiltä on saatu vaikutelmia melankolisempiin, kauniimpiin biiseihin. Äkkiseltään mieleen tulevat eeppiset bändit, kuten Radiohead, Arcade Fire ja Pink Floyd”, Sjöroos kertoo.

Kaiken kaikkiaan Touko Laaksosen elämäntarina on muuttunut musiikiksi vaivattomasti.

”Saman verran musaa on jätetty pois kuin mitä valmiiseen musikaaliin tulee”, Vahvaselkä mainitsee.

Samalta tunnepohjalta

Vahvaselkä ja Sjöroos eivät aikaisemmin ole tehneet töitä yhdessä. Molemmat kertovat, että yhteinen sävellysprojekti on ollut todella mukavaa aikaa.

”Yhteinen sävel löytyi heti. Ei ole tarvinnut pelätä, mitä ehdottaa. On voinut olla reilusti keskinkertainen ja sen alapuolella, naurettava ja vaikka mitä”, Sjöroos sanoo.

”Jostain tyhmästä heitosta saattaakin syntyä helmi”, Vahvaselkä lisää.

”Musiikillinen tunnepohjamme on hyvin samanlainen. Samanlainen tunnelma merkitsee meille suunnilleen samaa, mikä on varmaan suurin elinehto sille, että pystyy kimpassa tekemään. Erimielisyydetkin on pystytty käsittelemään asia edellä”, Vahvaselkä jatkaa.

Säveltäjäkaksikko on tehnyt tiivistä yhteistyötä myös musikaalin libreton kirjoittaneen Tuomas Parkkisen kanssa. Säveltäjät kertovat työn sujuneen mutkattomasti.

”Ei montaakaan päivää ole studiossa oltu, ettei puhelin olisi soinut. Olemme tehneet ehdotuksia, ja joko Tuomas on perustellut loistavasti, miksi meidän ehdotuksemme ei ole yhtä hyvä kuin hänen, tai sitten hän on napannut sen ja muuttanut tekstiään siihen suuntaan.”

Matka musikaalin maailmaan on antanut paljon sekä musikaalinoviisille että musikaalimusiikin konkarille.

”Yksi antoisa puoli on ollut kuulla biisejä laulettuna ensimmäistä kertaa. En itse ole juurikaan mukana harjoituksissa, joten minulla on vielä paljon kuulematta”, Sjöroos sanoo.

”Olen tehnyt töitä musikaalien parissa 25 vuotta. Ensimmäistä kertaa koskaan on joku, jonka kanssa keskustella sovituksista etukäteen! Se on älyttömän mielenkiintoista, sovituksiin tulee syvyyttä toisen mielipiteiden kautta”, musikaalin kapellimestarinakin toimiva Vahvaselkä hymyilee.

Glad To Be Gay

Yleisö pääsee kuulemaan Tom of Finland -musikaalin ensimmäistä kertaa ensi-illoissa 27. ja 28. tammikuuta. Odotusta helpottamaan säveltäjät ja esiintyjät ovat äänittäneet makupalan esityksen musiikista.

Maistiaisena julkaistaan musikaalin loppupuolelle sijoittuva kappale Glad To Be Gay.

”Kappale liittyy kohtaukseen, jossa Touko tulee Kaliforniaan ensimmäistä kertaa. Hänelle järjestetään juhlat, sillä hän on vapauttanut koko porukan – jengi uskaltaa hymyillä ja on glad to be gay”, Vahvaselkä kertoo.

”Siinä tiivistyy koko jutun iso kuva: Touko Laaksonen on antanut kokonaiselle ihmisryhmälle luvan nauttia elämästä, seksistä ja toisistaan”, säveltäjät toteavat.

Kuuntele Glad To Be Gay:

Eikö upotus toimi? Kuuntele kappale täältä.

Teksti ja kuva: Siiri Liitiä

Lue myös: Haastattelussa Tom of Finlandin ohjaaja