Tennessee Williamsin näytelmä Kissa kuumalla katolla kantaesitettiin Broadwaylla vuonna 1955. Turun Kaupunginteatteriin teos saapui heti seuraavana vuonna. Lue artikkelista, millaisia Kissoja Turun Kaupunginteatterissa on vuosien varrella nähty.

Tennessee Williamsin näytelmä Kissa kuumalla katolla kantaesitettiin Broadwaylla vuonna 1955.

Ensimmäinen Williamsin kirjoittama versio näytelmästä on kamarinäytelmänomainen, tiivis kokonaisuus. Kun teosta ryhdyttiin tuottamaan Broadwaylle, teki Williams tekstistä toisen version. Hän kirjoitti näytelmään uusia hahmoja, kuten lapsia ja palvelijoita – tavoitteena oli tuoda teokseen Broadway-tyylistä suuruuden tuntua. Lisäksi Williams lisäsi tekstiin näyttämöohjeita ja hioi ja muunteli joitakin repliikkejä.

Elia Kazanin ohjaamassa Broadwayn kantaesityksessä päädyttiin lopulta esittämään kaksi ensimmäistä näytöstä alkuperäisen tekstin mukaan ja uuden version kolmas näytös. Williams ei koskaan sovittanut näytelmän eri versioista lopullista, yhtenäistä tekstiä. Eri teattereissa ympäri maailmaa onkin nähty erilaisia sovituksia: näytelmän kahta versiota on esitetty sekä omina kokonaisuuksinaan että toisiinsa yhdistettyinä.

Kissa saapuu Suomeen

Kissa kuumalla katolla sai Euroopan kantaesityksensä Göteborgissa jo vuonna 1955. Ensimmäinen suomalainen Kissa nähtiin Kansallisteatterissa vuoden 1956 keväällä. Saman vuoden syksyllä se sai ensi-iltansa ensin Tampereen Teatterissa ja pian sen jälkeen Turun Kaupunginteatterissa, Sirppa Mikkolan suomennoksena.

”Kissa kuumalla katolla on – – kovaa ja armotonta modernia teatteria, nykyajan ihmiselle kirjoitettua. Sitä voidaan kauhistella, mutta kieltämättä se heijastaa omaa aikaamme”, teoksen ohjannut Jouko Paavola pohdiskeli näytelmän käsiohjelmassa.

Nykypäivän näkökulmasta vuoden 1956 tulkinta näyttää vanhanaikaiselta ja irvokkaaltakin, esiintyihän siinä tummaihoisiksi maalattujen palvelijahahmojen laulava ja tanssiva taustakuoro. 50-luvun asenneilmapiiri heijastui myös lehtiarvosteluissa muun muassa siten, että arvostelijoiden oli vaikea edes myöntää näytelmässä käsiteltävän homoseksuaalisuutta.

Teos sai kuitenkin aikalaiskriitikoilta melko hyvät arvostelut. Williamsin kirjailijankykyjä kehuttiin ja roolisuorituksia kuvailtiin ”varsin nautittaviksi”. Etenkin Toivo Hämeranta sai kehuja eloisasta, uskottavasta roolityöstään Isoisänä eli Big Daddynä. Myös ”Maggie-kissan” roolissa nähtyä Tiina Rinnettä kiiteltiin onnistuneesta työstä ensimmäisessä suuressa roolissaan Turun Kaupunginteatterissa.

Kyynisiäkin äänenpainoja kuultiin. ”Mutta [Kissa kuumalla katolla] onkin kirjoitettu kassakappaleeksi ja sellaiseksi uskon sen muodostuvan myös Turussa. Suuri yleisö katselee mielellään alusvaatteisillaan olevaa upeaa naista”, napautti Turun Päivälehti arvostelussaan. Kritiikeissä suomittiin myös Broadway-version mukaista kolmatta näytöstä – monien mielestä näytelmän loppu oli periamerikkalaiseen tyyliin liian onnellinen.

Kissan paluu

1950-luvulla moni teatteri otti Kissan kuumalla katolla ohjelmistoonsa, mutta alkuinnostuksen jälkeen näytelmää ei esitetty suomalaisissa ammattiteattereissa vuosikausiin. 1980-luvulla nähtiin uusi Kissa-aalto, ja sen jälkeen teosta on tulkittu uudelleen tasaisin väliajoin ympäri Suomea.

Turun Kaupunginteatterin ohjelmistoon Kissa kuumalla katolla palasi vuonna 1991. Teoksen ohjasi Kaija Siikala ja Maggien roolissa nähtiin Sinikka Sokka. Tällä kertaa näytelmä esitettiin Williamsin alkuperäisen tekstin mukaisessa, Ari Koskisen suomentamassa muodossa. Tuotantoa kuvailtiin arvosteluissa tiivistunnelmaiseksi, ajatuksia herättäväksi ja positiiviseksi yllätykseksi, mutta erityistä hekumaa se ei aiheuttanut. ”Esitys tarjoaa tukevaa perusteatteria ja huolellista näyttelijäntyötä”, Suomenmaa-lehti tiivisti.

Logomo-teatterissa lokakuussa 2016 ensi-iltansa saavassa, Sini Pesosen ohjaamassa Kissa kuumalla katolla -tuotannossa käytetään myöskin alkuperäistä tekstiversiota. Juha Siltasen suomennos perustuu Tennessee Williamsin auktorisoimaan, kirjana julkaistuun kokonaisuuteen, joka sisältää sekä koko alkuperäisen tekstin että kolmannen näytöksen Broadway-versiosta.

Siiri Liitiä

Lue lisää Kissasta kuumalla katolla.