Yleisötyö

Turun Kaupunginteatterissa tehtävä yleisötyö

Yleisötyötä Turun Kaupunginteatterissa koordinoi Iida Rekonen. Yleisötyön tavoitteena on madaltaa katsojien kynnystä tulla teatteriin ja syventää esityksistä nauttimista ja niistä oppimista. Toisaalta yleisötyön tarkoitus on myös löytää uusia yleisöjä teatterille. Ota yhteyttä yleisötyön koordinaattoriin: iida.rekonen@turku.fi / 040 510 0193

Teatterin asiantuntija palveluksessanne

Hei, olen Iida Rekonen, Turun Kaupunginteatterin yleisötyön koordinaattori. Minun työtäni on luoda asiakaskunnallemme mahdollisuuksia tutustua teatteriin ja oppia uutta teatterista myös esitystoiminnan ulkopuolella. Aloitin työni yleisötyön projektien parissa vuonna 2017.
 
Oma vahvuuteni yleisötyön kannalta on laaja-alainen näkökulma teatteriin. Minulla on kokemusta työskentelystä ramppirajan molemmilla puolilla – aina sirkuksesta oopperaan ja siltä väliltä. Olen opiskellut Helsingin yliopistossa teatteritiedettä ja leikkisästi voisikin sanoa, että olen saanut viisivuotisen koulutuksen näyttämötaiteen katsojaksi. Toisaalta taustani on akrobatiassa, tanssissa, musiikissa ja teatterissa.

Olen teatterin ja näyttämötaiteiden asiantuntija ja työni ja intohimoni on jakaa tietoani ja osaamistani teatterin asiakaskunnalle. Olen täällä teitä varten.

Haluan lisätä katsojien omaa aktiivisuutta ja vahvistaa teatterielämyksiä. – Iida

Mitä yleisötyö on?

Yleisötyö on toimintaa, jonka tarkoituksena on madaltaa kynnystä tulla teatteriin ja edesauttaa esityksistä ja teatterin muusta sisällöstä nauttimista ja siitä oppimista. Toisaalta yleisötyöntarkoituksena on saavuttaa uusia yleisöjä ja sitouttaa nykyiset yleisöt teatteriin yhä paremmin.
 
Minulle tärkeää ei ole vain innostaa ihmisiä tulemaan teatteriin, vaan myös saada heidät katsomaan teatteria syvemmin ja tarkemmin ja näin saamaan enemmän irti kokemuksestaan. Teen parhaani lisätäkseni katsojien teatterinlukutaitoa, sitä miten näyttämöllä nähty teos teemoineen ja viittauksineen yhdistetään muualla nähtyyn ja kuultuun. Jokaisella on oma henkilökohtainen tietopohjansa, johon peilaten jokainen katsojakokemus on omanlaisensa ja yhtä arvokas. Haluan haastaa teatterinkatsojat kysymään itseltään miksi ja miten.
 
2017-2018 kauden yleisötyön teema on teatteritalon remontin valmistumisen kunniaksi Talo auki. Huomasitte ehkä Turun päivän avoimet ovet, jolloin teatterissa vieraili 10 000 turkulaista, tai olette saattaneet lukea kotikriitikkojen blogia, tai ehkä kuulitte teatteriin satupäivänä kutsutuista 1.-2. -luokkalaisista? Näiden ja monen muun tapahtuman lisäksi toimintakauden 2017-2018 yleisötyöhön kuuluvat yläkoululaisille ja lukiolaisille suunnatut työpajat, jonka voitte tilata minulta teatterivierailunne jälkeen koulussa toteutettavaksi.

Iida Rekonen, yleisötyön koordinaattori. Kuva: Anni Roivas.