Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

14.9.2011

Annie Proulx

Vaarallinen harmonikka

Historiallinen suurteos, mukaansatempaava musiikkinäytelmä

Vaarallinen harmonikka

Syksyn esitykset 8.9. - 29.12.2011 | Maailman kantaesitys 9.9.2011 |
Liput 37 / 32 / 27 €

Esityspäivät / osta lippuja:
Lippupalvelu

 


Lue Helsingin Sanomien arvostelu tästä (11.9.2011)

Turun Kaupunginteatterissa nähdään maailmankantaesityksenä Annie Proulx’n klassikkoromaaniin perustuva musiikkinäytelmä Vaarallinen harmonikka. Oscar- ja Pulitzer-palkittu Proulx on yksi Yhdysvaltojen tunnetuimmista nykykirjailijoista ja Vaarallinen harmonikka on hänen tunnetuimpia teoksiaan. Seppo Parkkisen dramatisoiman näytelmän ohjaa Fiikka Forsman, lavastuksen ja valot on suunnitellut Jukka Kyllönen, puvut Pirjo Liiri-Majava. Musiikin ja äänimaailman suunnittelusta vastaa Juha Tuisku, koreografiasta Eeva Soini ja Lasse Sairela.

Vaarallinen harmonikka alkaa kun sisilialainen harmonikanrakentaja Silvio lähtee tuhansien muiden joukossa siirtolaiseksi Yhdysvaltoihin, unelmien La Mericaan, mukanaan poikansa Silvano ja vihreä harmonikka, jonka avulla hän uskoo luovansa omaisuuden uudessa maassa. Sattuma saa heidät muuttamaan matkareittiään ja New Yorkiin sijasta he päätyvät etelään, New Orleansin suureen italialaisyhteisöön. Eletään 1800-luvun viimeistä vuosikymmentä.

Pian isä ja poika huomaavat kamppailevansa toimeentulosta muiden siirtolaisten kanssa keskellä kansallisia ja rodullisia jännitteitä. Uudessa kotimaassa sisilialainen musiikki luo yhteenkuuluvuuden tunnetta ja lääkitsee koti-ikävää. Silvio ryhtyy rakentamaan harmonikkoja mutta joutuu pian sotketuksi väkivaltaisiin tapahtumiin, joiden taustalla ovat muukalaisviha ja pelko. Hän menettää henkensä lynkkauksessa mutta hänen poikansa ja vihreä harmonikka pelastuvat…

Vihreä harmonikka kulkee seuraavan sadan vuoden aikana omistajalta toiselle. Se löytää tiensä saksalaisten perustamaan pieneen kaupunkiin preerialla, ranskalaissiirtolaisten asuttamaan Randomiin Mainessa keskellä suuria metsiä, puolalaisten siirtolaisten häihin Chicagossa, ja polkkafestivaaleille, lopuksi skandinaavien pariin Minnesotaan 1990-luvun alussa, omistajalleen harmonikka ei kuitenkaan näytä tuovan onnea…

Kaikkialla musiikki on osa ihmisten elämää, yhteisöjen kulttuuria, identiteettiä ja kollektiivista ja yksityistä unelmaa. Musiikki kertoo kotimaasta tai se heijastelee ajan ja maailman muuttumista, monille kertomuksen henkilöistä se on myös elinkeino, harmonikka soi juhlissa, häissä ja hautajaisissa, tanssisaleissa, kapakoissa ja keittiöissä. Tässä esityksessä soi autenttinen siirtolaisten musiikki.

Annie Proulx’n teos on huima sukellus kokonaisen vuosisadan läpi. Suuret historialliset tapahtumat kulkevat taustalla, keskipisteessä ovat arjen tapahtumat, yksittäiset ihmiskohtalot ja niiden todistusvoima. Annie Proulx on hieno ihmiskuvaaja, kertomuksen varrella kohdataan toinen toistaan uskomattomampia henkilöitä ja tapahtumia, hirveitä, hauskoja, traagisia, sydäntäsärkeviä…harmonikan säestyksellä.

Vaarallinen harmonikka kuvaa muotoutumassa olevaa kansakuntaa. Sitä rakentavat siirtolaiset. Kenellä heistä on paikka tässä yhteiskunnassa? Mikä saa heidät taistelemaan toisiaan vastaan? Mistä syntyy etninen viha? Miten koettu ylenkatse, viha ja ennakkoluulot vaikuttavat ihmisten yhteisöihin? Mistä syntyvät yksityiset ja yhteisölliset unelmat? Kuinka ne voivat säilyä hengissä? Mikä niitä uhkaa?

Annie Proulx (s. 1935) on kansainvälisesti tunnetuimpia amerikkalaisia nykykirjailijoita. Hänet on palkittu lukuisilla kirjallisuuspalkinnoilla, mm. Pulitzer-palkinnolla romaanista Laivauutisia. Siitä, samoin kuin novellista Brokeback Mountain, on tehty myös elokuva. Brokeback Mountain voitti kolme Oscar-palkintoa, mm. parhaan käsikirjoituksen Oscarin vuonna 2006. Annie Proulx’n tuotannosta pääosa on kertomuksia ja novelleja, joista myös valtaosa on suomennettu.

(Kuva: Atelieri O. Haapala )

 


Sivua viimeksi päivitetty 14.9.2011 14:39 ja sivu on julkaistu 29.8.2011 11:10

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio