Niskalenkki Tom of Finlandista

Tämä esitys pursuaa iloa, elämää, miehiä, naisia, elämänmakuisia tapahtumia, vauhtia ja vaarallisia tilanteita – ja tietenkin niitä muskeleita.

Turun Kaupunginteatterin lavastaja Jani Uljas kertoo työstään Tom of Finland -musikaalin parissa.

Nyt on musikaali, jossa nahka natisee ja napit paukkuvat. Karhean rosoisia tapahtumapaikkoja riittää, ja menoa säestää saappaiden kopina ja moottoripyörän rähinä.

Tekstin kuvitus: Jani Uljaksen luonnoksia Tom of Finland -musikaalin lavastuksesta

Visuaalisesta materiaalista ei ole täällä kertaa ollut puutetta, kun Touko Laaksosen sadoista piirroksista on ollut, mistä ammentaa. Suunnittelussa on auttanut Laaksosen töistä koottu kuvakirja XXL, joka on kooltaan ja sisällöltään nimensä veroinen. Taustalla työtä on tukenut myös Los Angelesissa toimiva Tom of Finland Foundation, jonka aktiiviset johtohahmot S. R. Shark ja Durk Dehner ovat järjestäneet materiaalia, kun sitä on tarvittu.

Suunnittelutyö on ollut poikkeuksellisen hauskaa. Tekstissä on oikea asenne, jossa tapahtumien kulun lävistää reipas meininki ja roisi huumori. Näytelmäkirjailija Tuomas Parkkisella on selvästi ollut musikaalin librettoa kirjoittaessa sama virne naamalla kuin Tom of Finlandin piirustusten miehillä. Huumori ja asenne on tarttunut myös taiteelliseen suunnitteluryhmään.

 

Musikaali ei voisi olla paremmissa käsissä, kun ohjauksesta ja koreografiasta vastaa Reija Wäre. Reijan korografioissa liikkuvat niin näyttelijät, tanssijat kuin lavasteetkin ja samalla liikuttuu myös mieli. Reijan tavassa tehdä teatteria on aina jokin maaginen vire. Tämä vire pääsee oikeuksiinsa etenkin musikaalin koskettavissa hetkissä.

Kun katsoja poistuu teatterista nähtyään esityksen, toivon, että visuaalisesta ilmeestä jää mieleen kuva, joka vastaa Touko Laaksosen piirustuksia. Luvassa on mustavalkoista, miehekästä ja selkeää ilmettä, jossa näyttämökuva lyö yläfemman Toukon piirustusten kanssa.

 

Musikaaleissa on tyypillisesti komeita näyttämökuvia ja vaikuttavia lavastevaihtoja. Niin on tässäkin. Koska Logomo-teatterin näyttämö ei tarjoa teatteritekniikan erilaisia avuja, on muuntuvia ratkaisuja suunniteltu itse lavasteisiin. Lavastevaihdot tehdään lihasvoimin. Sitä onkin tällä kertaa tarjolla riittävästi.

Muskeleita peittelevät ja paljastavat Tuomas Lampisen suunnittelemat puvut. Suunnittelutyön edetessä yhteistyö Tuomaksen kanssa on värittynyt varsin roisilla huumorilla. Aika pian kävi selväksi, että tämän teoksen yhteydessä asioista pitää puhua niiden oikeilla nimillä. Sanasto on ollut suorasukaista.

 

Suorasukainen on esityskin. Kaiken lävistää kuitenkin hyvä maku, älykäs huumori ja tyylikkyys. Kenenkään ei tarvitse kavahtaa esitystä tai sen aihetta. Touko Laaksosen elämä käänteineen on kertomisen arvoinen ja mielenkiintoinen. Luvassa on kunnianosoitus tunnetuimman suomalaisen piirtäjän elämälle ja taiteelle.

Tämä esitys pursuaa iloa, elämää, miehiä, naisia, elämänmakuisia tapahtumia, vauhtia ja vaarallisia tilanteita – ja tietenkin niitä muskeleita.

Jani Uljas
Lavastaja
Turun Kaupunginteatteri

Lue lisää Tom of Finlandista!