Kerrankin roolina tavallinen nainen

Viimeinen laiva -musikaali antaa tilaa samaistuttavalle naishahmolle

Viimeinen laiva -musikaali

  • Euroopan kantaesitys Turun Kaupunginteatterissa 15.9.2017
  • Säveltänyt Sting, teksti John Logan, Brian Yorkey
  • Ohjaaja Mikko Kouki
  • Rooleissa mm. Anna Victoria Eriksson, Taneli Mäkelä, Jussu Pöyhönen, Olli Rahkonen
  • Lue lisää musikaalista täältä.

"On hienoa päästä tekemään naisrooli, johon joku voi oikeasti samaistua", hehkuttaa näyttelijä Anna Victoria Eriksson, joka aloitti syksyllä 2016 uransa ensimmäisen kiinnityksen Turun Kaupunginteatterissa. Syksyllä edessä on iso rooli Viimeinen laiva -musikaalissa. Aiemmin hänet on nähty Turun Kaupunginteatterin lavalla mm. Jekyll & Hyde ja Tom of Finland -musikaaleissa sekä Suoraa puhetta -puhe-esityksessä. Viimeinen laiva on Stingin säveltämä Broadway-musikaali, joka sijoittuu telakalle, teräksiseen työmiesten maailmaan. Mutta millaisena hiipuvan telakkakaupungin tarina näyttäytyy siinä naispääosaa esittävän Anna Victorian silmin?

Itsenäinen Meg ei jää odottelemaan miestä

"Mun hahmon Meg Dawsonin tarina alkaa teini-iästä, jolloin hänen sulhonsa Gideon (Olli Rahkonen) jättää taakseen hänet ja tutun pikkukaupungin. Yksin jäänyt Meg huomaa pian olevansa raskaana ja päättää pitää lapsen. Meg kasvattaa siis lapsensa yksin nuivasti suhtautuvassa ympäristössä. Isäksi tulostaan tietämätön Gideon lupasi lähtiessään palata vielä hakemaan rakastettunsa. Vuodet vierivät eikä Gideonia näy, joten Meg siirtyy eteenpäin elämässään ja jakaa sen uuden miehen kanssa (Jussu Pöyhönen). Tämä työskentelee hiipuneen telakan lakkauttamista suunnittelevassa yhtiössä, Meg paikallisessa pubissa. Arki on köyhää, mutta tyytyväistä. Nuoruuden rakastetun yllättävä paluu rikkoo rauhan ja sysää liikkeelle muutoksia niin telakalla, kuin Megin ajatuksissakin", Anna summaa Megin osuuden tarinasta, paljastamatta kuitenkaan liikaa juonesta.

On hyvä ravistella musikaalin perinteitä

Tyyppinä Meg on Anna Victorian mukaan poikkeuksellisen tavallinen ollakseen musikaalin naispäärooli. Musikaali-genre kun kehittyy puheteatteria hitaammin ja naisen roolit ovat usein yhteen muottiin jämähtäneitä. "Pidän Megin realistisuudesta ja pystyn osittain samaistumaan häneen. Vaikka pakko myöntää, ettei hän ole välttämättä taitavin käsittelemään tunteitaan esimerkiksi entistä rakastettuaan kohtaan. Musta musikaali käsittelee hänen osaltaan ennen kaikkea sitä, miten menneisyys on pakko kohdata, eikä sitä ei pääse pakoon, vaikka haluaisi. Toinen vahva teema on se, missä ihmisen koti on ja kenen kanssa se jaetaan. Megin tilanteeseen kahden miehen loukussa on monen varmaankin helpompi samaistua, kuin täydellisen säröttömään rakkaustarinaan. Etenkin siihen "mitä jos olisin valinnut toisin" -ajatukseen."

Älykkäät musikaalit kiinnostavat mua

Mitä jos Anna Victoria itse olisi valinnut toisin? Olisiko lahjakkaasta laulajasta voinut tulla jotakin muuta, kuin näyttelijä? "Ei, kyllä tämä on juuri se mitä haluan tehdä. En kaipaa vaihtoehtoja. Paitsi ehkä rooleihini tulevaisuudessa. Varsinaisia unelmarooleja mulla ei ole, mutta haluaisin tehdä, tai ainakin nähdä, enemmän Stephen Sondheimin tyyppisiä tarinoita, jotka ovat älykkäitä musikaaleja. Sweeney Todd ja Into the Woods esimerkiksi. Toivoisin, että naisen rooli voisi olla muutakin kuin se tuttu kaunis nainen rakkaustarinassa. Viimeisessä laivassa hienointa onkin päästä esittämään Megiä, joka on ihan tavallinen ja tavallisen näköinen pikkukaupungin nainen. Mutta hän on vahvatahtoinen ja tekee itse omat ratkaisunsa. Haasteena on löytää Megiin lämpöä, joka tekee uskottavaksi sen, että Gideon on aikoinaan rakastunut häneen niin, että lopulta pitää lupauksensa tulla takaisin. Sitä lämpöä ja uskottavuutta on kiinnostavaa lähteä hakemaan."

Stingin musa on vähän liiankin taidokasta

Entäpä musiikki? 16-kertaisella Grammy-voittaja Stingillä ei ole aiemmin ollut erityistä sijaa Annan elämässä. "Sting on niin taitavien muusikoiden musaa. Vaikka musiikki on mulle tärkeä osa elämää ja soitan pianoa ja laulan, päädy silti helpommin kuuntelemaan grungea, Perl Jamia ja muuta. Arvostan silti Stingia paljon ja Viimeinen laiva -musikaalin biisit ovat todella kauniita ja koskettavia", kertoo Anna, jonka vahvaa ääntä kuullaan musikaalissa sekä soolobiisissä että duetoissa. Viimeistä laivaa on toteuttamassa kymmenhenkinen, Jussi Vahvaselän johtama orkesteri ja luvassa on kappaleita melankolisista balladeista aina väkeviin kuorotulkintoihin.

"Olen niin etuoikeutettu, kun pääsen tekemään työkseni näitä upeita teatteriesityksiä osana työryhmiä. Nytkin kasassa on todella hieno porukka, paljon entuudestaan tuttuja näyttelijöitä. Kaikkein lähimmät roolitukset, eli avomiestäni esittävä Jussu Pöyhönen ja lastani esittävä Kalle Kurikkala, ovat kyllä ihan uusia tuttavuuksia. Mutta eivät kauaa", Anna Victoria naurahtaa. Hän itse alkaa olla Turun Kaupunginteatterin yleisölle jo vanha tuttu, sen verran mieleenpainuvaa työtä hän on tehnyt rooleissaan tähän mennessä. Meg on hieno jatkumo haasteita kaipaavan näyttelijän ja laulajan uralla. Ennen Viimeisen laivan ensi-iltaa 15.9.  Anna Victoria aikoo kuitenkin lomailla mökillä ja lämmitellä uudelleen Kaija-siskon roolinsa Tom of Finlandin Tampereen Teatterikesä -vierailua varten.

Viimeinen laiva -musikaali

  • Euroopan kantaesitys Turun Kaupunginteatterissa 15.9.2017
  • Säveltänyt Sting, teksti John Logan, Brian Yorkey
  • Ohjaaja Mikko Kouki
  • Rooleissa mm. Anna Victoria Eriksson, Taneli Mäkelä, Jussu Pöyhönen, Olli Rahkonen
  • Lue lisää musikaalista täältä.
Emmi Kantonen

Tietoa kirjoittajasta

Emmi
Kantonen
Verkko- ja viestintäkoordinaattori
Turun Kaupunginteatteri
Kirjoittaja on lennokasta kulttuuria ja road trippeja rakastava "henkinen turkulainen".